Zakładamy stowarzyszenie
Moderator: gsmok
-
- 1875...2499 postów
Re: Zakładamy stowarzyszenie
Ja bym chciał przywrócena strony Fonaru- był mi ostatnio potrzebny przy uruchamianiu wzmacniacza aby przeluczyć punkt pracy dla EF12 kalkulator filtra katodowego .
-
- 3125...6249 postów
Część "narzędzi", które dodawałem na stronie Fonaru do były jeszcze tzw. aplety. One nie dadzą się niestety uruchamiać w ramach obecnych przeglądarek internetowych. Nie pamiętam, czy dotyczy to wspomnianego przez Ciebie kalkulatora. Mam oczywiście kopię strony Fonaru. Jeśli obecni Właściciele Serwisu Trioda będą chcieli to oczywiście mogę ją udostępnić.
-
- moderator
Czołem.
Sprawę tę wyjaśnił Enherier i teraz już wiemy wiemy co było tego przyczyną. Błędnie sądziłem, że tego ruchu nie da się jakoś ograniczyć. Na szczęście problem udało się rozwiązać, co bardzo mnie cieszy.
Dzisiaj zrobiłem sobie wycieczkę po oddziałach kilku banków w Zawierciu, by dowiedzieć się jakie mogą być koszty założenia i utrzymania konta dla stowarzyszenia. W dwóch bankach dowiedziałem się, że w ogóle nie można u nich założyć konta na stowarzyszenie zwyczajne. Za to w Banku Śląskim zaniemówiłem, gdy pracownica banku poinformowała mnie, że założenie konta na malutkie i nie prowadzące działalności gospodarczej, zaledwie kilkuosobowe stowarzyszenie, to koszt ponad 2000 zł! Miesięczne koszty utrzymania takiego konta bankowego to ponad 100 zł (pewnie te kwoty są jeszcze kwotami netto...). Ręce mi opadły i odpowiedziałem, że w takim razie stowarzyszenia w ogóle nie opłaca się zakładać... Pani potwierdziła...
Zadzwoniłem więc do mojego Biura Podatkowego LMD gdzie księgowa poradziła mi bym udał się do banku BNP PARIBAS, gdzie bardzo miła Pani pozytywnie mnie zaskoczyła, informując mnie o niezbędnych formalnościach i stosunkowo niskich kosztach założenia i utrzymania takiego konta...
Pozdrawiam
Romek
Alku, nie napisałem, że cieszę się z dużego ruchu, a wręcz przeciwnie - byłem zdumiony, widząc statystyki i zastanawiałem się z czego to wynika. Jeszcze bardziej zaskoczyła mnie liczba osób (botów, spamerów i trolli) rejestrujących się na "Triodzie"... Wchodząc na Forum zastanawiałem skąd bierze się tak ogromna liczba gości - kiedyś przeciętnie na "Triodzie" było od kilku do kilkudziesięciu odwiedzających, a od ponad roku wyświetlana była informacja, że w czasie każdych kolejnych pięciu minut "odwiedziło nas" od stu do kilkuset "gości"...Alek pisze: pn, 3 czerwca 2024, 22:53To jakaś aberracja. Czyli płacisz za olbrzymi ruch generowany przez boty i trolle i cieszysz się z pozornej popularności naszego forum. Tymczasem z tej pozornej popularności nic nie wynika, bo "Trioda" nie jest nigdzie za granicą szeroko cytowana, gdyż jest naszym lokalnym forum.Romekd pisze: pn, 3 czerwca 2024, 17:52
Ruch jest zdecydowanie większy niż można byłoby przypuszczać. Tylko w momencie pisania tego posta "Triodę" przegląda 255 osób, a wczoraj padł rekord osób przeglądających Forum - 359 osób! Zanim Kolega Enherier wprowadził pewne blokady, na naszym Forum rejestrowała się 1 osoba średnio co kilka minut (przez dobę potrafiło się zarejestrować nawet kilkaset osób!). Tak więc piszących jest niewielu, a czytających całkiem sporo. Niewykluczone, że część z nich to właśnie spamerzy i rozmaici trolle, którzy obserwują Forum i próbują się rejestrować. Tego wzmożonego ruchu nie jesteśmy w stanie ograniczyć, chyba że Trioda byłaby widoczna tylko dla zalogowanych Użytkowników, ale to skończyłoby się marnie, gdyż popularność "Trioda" zawdzięcza właśnie łatwej dostępności...
Na stronie https://www.diyaudio.com/community/sear ... =relevance dość znanej zresztą, "Trioda" była podlinkowywana przez "naszych". Jestem skłonny uwierzyć, że ruch z USA generują rosyjskie "matrioszki" tow. Putina lub chińskie tow. Xi Jinpiga (nie wiem czy napisałem poprawnie).
Na poparcie tej tezy wystarczy zastanowić się: wpisów nowych u nas jest niewiele, jak na lekarstwo. I ten cały kilkusetosobowy tłum się rzuca, aby to czytać? Albo rzuca się po to, aby czytać archiwalne dawno zapomniane wątki? Przykładowo, ja jeśli szukam jakichś interesujących wątków z dawnych lat to korzystam z "forumowej" wyszukiwarki. Myślę, że dzienna ilość wyszukiwań przez wyszukiwarkę byłaby już lepszym miernikiem rzeczywistej aktywności forum. Ale i to może być zwodnicze, bo może boty właśnie tak generują ruch.

Dzisiaj zrobiłem sobie wycieczkę po oddziałach kilku banków w Zawierciu, by dowiedzieć się jakie mogą być koszty założenia i utrzymania konta dla stowarzyszenia. W dwóch bankach dowiedziałem się, że w ogóle nie można u nich założyć konta na stowarzyszenie zwyczajne. Za to w Banku Śląskim zaniemówiłem, gdy pracownica banku poinformowała mnie, że założenie konta na malutkie i nie prowadzące działalności gospodarczej, zaledwie kilkuosobowe stowarzyszenie, to koszt ponad 2000 zł! Miesięczne koszty utrzymania takiego konta bankowego to ponad 100 zł (pewnie te kwoty są jeszcze kwotami netto...). Ręce mi opadły i odpowiedziałem, że w takim razie stowarzyszenia w ogóle nie opłaca się zakładać... Pani potwierdziła...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 1875...2499 postów
Bez problemu aplety działały w Firefox w wersji 12x z Googel Chrone i Operą sprawdzałem ze trzy lata temu i też nie było problemów z działaniem.gsmok pisze: wt, 4 czerwca 2024, 21:50 Część "narzędzi", które dodawałem na stronie Fonaru do były jeszcze tzw. aplety. One nie dadzą się niestety uruchamiać w ramach obecnych przeglądarek internetowych. Nie pamiętam, czy dotyczy to wspomnianego przez Ciebie kalkulatora. Mam oczywiście kopię strony Fonaru. Jeśli obecni Właściciele Serwisu Trioda będą chcieli to oczywiście mogę ją udostępnić.
-
- moderator
Cały czas z przyszłymi założycielami stowarzyszenia i biurem rachunkowym analizujemy wszystkie możliwości. Decyzja w tej sprawie będzie wspólna (założycieli stowarzyszenia), a nie tylko moja własna. W prace udało mi się zaangażować wspaniałych ludzi i myślę, że efekty tych prac powinny być pozytywne dla wszystkich Użytkowników naszego Forum.atom1477 pisze: wt, 4 czerwca 2024, 08:23Tu się zgadzam.Alek pisze: pn, 3 czerwca 2024, 22:53 To jakaś aberracja. Czyli płacisz za olbrzymi ruch generowany przez boty i trolle i cieszysz się z pozornej popularności naszego forum. Tymczasem z tej pozornej popularności nic nie wynika, bo "Trioda" nie jest nigdzie za granicą szeroko cytowana, gdyż jest naszym lokalnym forum.
Może też być tak że to sama strona hostingowa generuje ten ruch (oczywiście nieoficjalnie, tzn. finansuje jakieś farby bootów z Rosji). Bo po prostu ma interes w tym żeby właściciele stron im więcej płacili. Dlatego warto zweryfikować skąd pochodzi ten ruch.
taipan3: żadnych próbnych zbiórek czy odliczania 1,5% podatku nie będzie. Zrzutki będą dopiero jak prawne otworzenie stowarzyszenia będzie zakończone. Już to Romekd wyjaśniał.
Pozdrawiam
Romek
-
- moderator
Czołem.
To powoduje, że już teraz, przed powstaniem stowarzyszenia pewne osoby zaczynają mieć wątpliwości czy to stowarzyszenie warto zakładać i w ogóle, czy powinno ono istnieć? Alek zadzwonił do mnie i przekonywał mnie, że wszystko zaczynam robić od .... strony, widzi u mnie pewne, jak to określił... "aberracje"... i martwi się o stan mojego zdrowia psychicznego...
Wyjaśniam: Do założenia stowarzyszenia potrzebne są co najmniej trzy osoby. U nas Założycielami będą obecni Moderatorzy i Administratorzy Forum "Trioda", czyli będzie nas nieco więcej, ale nie chcę nikogo specjalnie wyróżniać z naszej piątki (szóstki). Będziemy stanowili założycieli, spośród których zostanie wybrany zarząd i przedstawiciel stowarzyszenia. Po zarejestrowaniu stowarzyszenia i spełnieniu wszystkich formalności do stowarzyszenia będzie mógł przystąpić (lub ewentualnie z niego wystąpić) każdy chętny, stając się członkiem zwyczajnym (może lepszym określeniem byłoby słowo "honorowym"), wspierającym stowarzyszenie i wpłacającym składki członkowskie. Tak to mniej więcej ma wyglądać w założeniach, pisząc w ogromnym skrócie. Wcześniej nie zrozumiałem dokładnie słów naszego doradcy i sądziłem, że w stowarzyszeniu będzie zawsze tylko kilku członków-założycieli stowarzyszenia
Pozdrawiam
Romek
Tomasz Gumny pisze: pn, 3 czerwca 2024, 16:10To źle zrozumiałem. Myślałem, że serwer ma być utrzymywany ze składek członków stowarzyszenia, zatem tych musiałoby być wielu. Z tego co piszesz wynika, że stowarzyszenie miałoby mieć minimalną prawnie wymaganą liczbę członków i zajmować się m.in ściąganiem opłat od użytkowników forum. Czy tak?atom1477 pisze: pn, 3 czerwca 2024, 15:01Nikt tego nawet nie sugerował.Tomasz Gumny pisze: pn, 3 czerwca 2024, 14:15 Dlatego nie wiązałbym członkostwa w stowarzyszeniu z możliwością uczestniczenia na forum. Przynajmniej na razie.
Szanowni Koledzy i Koleżanki. Przez barak doświadczenia momentami wprowadzam Was w błąd, gdyż stowarzyszenie zakładam po raz pierwszy w życiu i jestem w tym temacie zupełnie "zielony"...atom1477 pisze: wt, 4 czerwca 2024, 08:23Tu się zgadzam.Alek pisze: pn, 3 czerwca 2024, 22:53 To jakaś aberracja. Czyli płacisz za olbrzymi ruch generowany przez boty i trolle i cieszysz się z pozornej popularności naszego forum. Tymczasem z tej pozornej popularności nic nie wynika, bo "Trioda" nie jest nigdzie za granicą szeroko cytowana, gdyż jest naszym lokalnym forum.
Może też być tak że to sama strona hostingowa generuje ten ruch (oczywiście nieoficjalnie, tzn. finansuje jakieś farby bootów z Rosji). Bo po prostu ma interes w tym żeby właściciele stron im więcej płacili. Dlatego warto zweryfikować skąd pochodzi ten ruch.
taipan3: żadnych próbnych zbiórek czy odliczania 1,5% podatku nie będzie. Zrzutki będą dopiero jak prawne otworzenie stowarzyszenia będzie zakończone. Już to Romekd wyjaśniał.

Wyjaśniam: Do założenia stowarzyszenia potrzebne są co najmniej trzy osoby. U nas Założycielami będą obecni Moderatorzy i Administratorzy Forum "Trioda", czyli będzie nas nieco więcej, ale nie chcę nikogo specjalnie wyróżniać z naszej piątki (szóstki). Będziemy stanowili założycieli, spośród których zostanie wybrany zarząd i przedstawiciel stowarzyszenia. Po zarejestrowaniu stowarzyszenia i spełnieniu wszystkich formalności do stowarzyszenia będzie mógł przystąpić (lub ewentualnie z niego wystąpić) każdy chętny, stając się członkiem zwyczajnym (może lepszym określeniem byłoby słowo "honorowym"), wspierającym stowarzyszenie i wpłacającym składki członkowskie. Tak to mniej więcej ma wyglądać w założeniach, pisząc w ogromnym skrócie. Wcześniej nie zrozumiałem dokładnie słów naszego doradcy i sądziłem, że w stowarzyszeniu będzie zawsze tylko kilku członków-założycieli stowarzyszenia

Pozdrawiam
Romek
-
- 625...1249 postów
Nie ma sprawy.Romekd pisze: śr, 5 czerwca 2024, 12:11 Szanowni Koledzy i Koleżanki. Przez barak doświadczenia momentami wprowadzam Was w błąd, gdyż stowarzyszenie zakładam po raz pierwszy w życiu i jestem w tym temacie zupełnie "zielony"...![]()
Tu się jednak rodzi pytanie.Romekd pisze: śr, 5 czerwca 2024, 12:11Po zarejestrowaniu stowarzyszenia i spełnieniu wszystkich formalności do stowarzyszenia będzie mógł przystąpić (lub ewentualnie z niego wystąpić) każdy chętny, stając się członkiem zwyczajnym (może lepszym określeniem byłoby słowo "honorowym"), wspierającym stowarzyszenie i wpłacającym składki członkowskie.
Czy jest legalne aby ktoś wspierał stowarzyszenie bez wstąpienia do niego? To że chętni mogą wstąpić i wspierać już wiemy.
Pytanie czy można być chętnym na wspieranie, a niechętnym na wstąpienie.
To dość ważne. Przecież forumowicze nie będą specjalnie przyjeżdżać żeby się zapisywać (może zapisywanie wymaga fizycznej obecności?)
Nie musisz mi tego teraz specjalnie szukać. Ale jak byś się dowiedział gdzieś przy okazji, to napisz.
Można będzie prosić o pokazanie nowych wykresów ilości zapytań po wprowadzonych zmianach? (tych z "węzłów CDN" jakie były na 2 stronie tematu)
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
-
- 2500...3124 posty
Wprowadzone zmiany nie zmieniają niczego w liczbie zapytań, tylko w sposobie liczenia odwiedzin na forum przez samo forum. Możemy próbować powstrzymać boty przed skanowaniem całej witryny, co może zmniejszyć liczbę zapytań, ale nie jestem pewien.atom1477 pisze: śr, 5 czerwca 2024, 14:07 Można będzie prosić o pokazanie nowych wykresów ilości zapytań po wprowadzonych zmianach? (tych z "węzłów CDN" jakie były na 2 stronie tematu)
-
- moderator
Boty można powstrzymać tylko na firewallu o ile idą zawsze z tych samych IP. Ewentualni skonfigurować serwer żeby wysyłał im 404 rozpoznając po nagłówku User-Agent (o ile mają tam coś co je identyfikuje). Inaczej można tylko wystosować uprzejma prośbę do właściciela bota o nieskanowanie którą to on może sobie zwinąć w rulonik i schować wiadomo gdzie. Nie ma jak mieć kontroli nad tym kto się chce połączyć z serwerem.
-
- 625...1249 postów
Prawo o stowarzyszeniach, Art. 42. pkt 2.atom1477 pisze: śr, 5 czerwca 2024, 14:07Czy jest legalne aby ktoś wspierał stowarzyszenie bez wstąpienia do niego?
Stowarzyszenie zwykłe uzyskuje środki na działalność ze składek członkowskich, darowizn, spadków, zapisów, dochodów z majątku stowarzyszenia oraz ofiarności publicznej.
-
- 625...1249 postów
Einherjer: za samą ilość zapytań się nie płaci? Tylko za transfer i zajmowane miejsce?
Oczywiście nie wszyscy użytkownicy mają polskie IP, jak i nie wszystkie boty takie spoza. Ale sądzę że to wyeliminuje co najmniej 90% botów.
W czym jest napisana strona (zakładam że chodzi o fonar) która sprawia największy problem? Jak w php to mogę napisać ten kawałek który opisałem.
Ola Boga: dzięki. Pytanie tylko czy są jakieś większe uciążliwości w przypadku np. darowizn czy ofiarności publicznej.
Można zrobić prostą blokadę. Sprawdzać pochodzenie IP. Jak z Polski to przepuszczać. Jak spoza to wymuszać identyfikację za pomocą Captcha.tszczesn pisze: śr, 5 czerwca 2024, 14:46 Boty można powstrzymać tylko na firewallu o ile idą zawsze z tych samych IP. Ewentualni skonfigurować serwer żeby wysyłał im 404 rozpoznając po nagłówku User-Agent (o ile mają tam coś co je identyfikuje).
Oczywiście nie wszyscy użytkownicy mają polskie IP, jak i nie wszystkie boty takie spoza. Ale sądzę że to wyeliminuje co najmniej 90% botów.
W czym jest napisana strona (zakładam że chodzi o fonar) która sprawia największy problem? Jak w php to mogę napisać ten kawałek który opisałem.
Ola Boga: dzięki. Pytanie tylko czy są jakieś większe uciążliwości w przypadku np. darowizn czy ofiarności publicznej.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
-
- moderator
Czołem.
Pozdrawiam
Romek
Gdy już założymy stowarzyszenie, wybierzemy w U.S. uproszczoną formę prowadzenia księgowości, składając odpowiednie oświadczenie. Po tym założę w banku konto, na które będą mogły wpływać dobrowolne wpłaty od sponsorów, darczyńców, użytkowników i czytelników Forum oraz pasjonatów zainteresowanych istnieniem "Triody" i utrzymującego ją finansowo stowarzyszenia. Pieniądze te będą mogły być przeznaczone jedynie na cele statutowe (lub określone w regulaminie stowarzyszenia) i nie będą obciążone dodatkowym podatkiem. Jeżeli w ciągu roku uda się uzbierać więcej pieniędzy, będą one przechodziły na kolejny rok. Pod koniec każdego roku kalendarzowego będziemy składać w U.S. i Starostwie Powiatowym w Zawierciu odpowiednie dokumenty (między innymi raporty z działalności i dokumenty księgowe /przychody i rozliczenia kosztów działalności/; o dokumenty tego typu możemy też być proszeni przez U.S. i starostwo również w innych terminach, jeśli zajdzie ich zdaniem taka potrzeba /ewentualne kontrole w siedzibie stowarzyszenia też mogą się zdarzać.../). Sprawy księgowe będzie prowadziło zaprzyjaźnione biuro rachunkowe, wystawiając stowarzyszeniu odpowiednie faktury.atom1477 pisze: śr, 5 czerwca 2024, 14:07Nie ma sprawy.Romekd pisze: śr, 5 czerwca 2024, 12:11 Szanowni Koledzy i Koleżanki. Przez barak doświadczenia momentami wprowadzam Was w błąd, gdyż stowarzyszenie zakładam po raz pierwszy w życiu i jestem w tym temacie zupełnie "zielony"...![]()
Tu się jednak rodzi pytanie.Romekd pisze: śr, 5 czerwca 2024, 12:11Po zarejestrowaniu stowarzyszenia i spełnieniu wszystkich formalności do stowarzyszenia będzie mógł przystąpić (lub ewentualnie z niego wystąpić) każdy chętny, stając się członkiem zwyczajnym (może lepszym określeniem byłoby słowo "honorowym"), wspierającym stowarzyszenie i wpłacającym składki członkowskie.
Czy jest legalne aby ktoś wspierał stowarzyszenie bez wstąpienia do niego? To że chętni mogą wstąpić i wspierać już wiemy.
Pytanie czy można być chętnym na wspieranie, a niechętnym na wstąpienie.
To dość ważne. Przecież forumowicze nie będą specjalnie przyjeżdżać żeby się zapisywać (może zapisywanie wymaga fizycznej obecności?)
Nie musisz mi tego teraz specjalnie szukać. Ale jak byś się dowiedział gdzieś przy okazji, to napisz.
Można będzie prosić o pokazanie nowych wykresów ilości zapytań po wprowadzonych zmianach? (tych z "węzłów CDN" jakie były na 2 stronie tematu)
Pozdrawiam
Romek
-
- 1875...2499 postów
Witam!
Ja chętnie wpłacę datki na "Triodę".....wszakże Forum z tradycjami i jak Media Markt, czyli "nie dla idiotów".
Na naszym Forum się nie przejechałem nigdy, za to na kilku innych forach jak najbardziej, na Elektrodzie to w ogóle "poszło po bandzie"
Ostatnio mnie wywalili z jednego forum, jednak po co mi ludzie z grupy wiekowej 15-35 lat?
Szkoda by było wiedzy tu zgromadzonej przez prawie 21 lat, wielu opracowań urządzeń i schematów, wielu też przeze mnie wrzuconych(rzadkie urządzenia pomiarowe, militarne i , istniejących w pojedynczych egzemplarzach tranzystorowe urządzenia)
Wolałbym jednak, by bardziej weryfikowano nowych Użytkowników, łapać dzieciarnię, która tu próbuje siać zamęt i prorosyjskich trolli, którzy "na papierze" są "patriotami", "prawdziwymi Polakami", jednak "pod skórą" to są szkodniki, działający na szkodę Forum i jego Użytkownikom.
Kilka razy miały miejsce paskudne przypadki wynoszenie stąd moich wpisów na Facebooka, dla mnie to jest niedopuszczalne.
Ja chętnie wpłacę datki na "Triodę".....wszakże Forum z tradycjami i jak Media Markt, czyli "nie dla idiotów".
Na naszym Forum się nie przejechałem nigdy, za to na kilku innych forach jak najbardziej, na Elektrodzie to w ogóle "poszło po bandzie"

Ostatnio mnie wywalili z jednego forum, jednak po co mi ludzie z grupy wiekowej 15-35 lat?
Szkoda by było wiedzy tu zgromadzonej przez prawie 21 lat, wielu opracowań urządzeń i schematów, wielu też przeze mnie wrzuconych(rzadkie urządzenia pomiarowe, militarne i , istniejących w pojedynczych egzemplarzach tranzystorowe urządzenia)
Wolałbym jednak, by bardziej weryfikowano nowych Użytkowników, łapać dzieciarnię, która tu próbuje siać zamęt i prorosyjskich trolli, którzy "na papierze" są "patriotami", "prawdziwymi Polakami", jednak "pod skórą" to są szkodniki, działający na szkodę Forum i jego Użytkownikom.
Kilka razy miały miejsce paskudne przypadki wynoszenie stąd moich wpisów na Facebooka, dla mnie to jest niedopuszczalne.
-
- 125...249 postów
Szanowny Panie Administratorze,
skoro prowadzi Pan działalność gospodarczą, czy nie prościej i lepiej byłoby włączyć to forum do owej działalności? Na dzień dobry byłoby zaoszczędzone 23% VAT. Nie wiem czy wykazuje Pan dochód, ale jeśli tak, to powstanie kolejna oszczędność podatkowa. Forum może wówczas legalnie zarabiać z reklam. Zamiast dobrowolnych składek sugerowałbym system opłat za transfer. Treść postów powinna być widoczna dla każdego, ale załączniki można by pobierać po opłaceniu pewnej ilości transferu danych. Ewentualnie opłata czasowa np. za dzień pełnego dostępu, jeśli obliczanie transferów byłoby zbyt skomplikowane programistycznie.
skoro prowadzi Pan działalność gospodarczą, czy nie prościej i lepiej byłoby włączyć to forum do owej działalności? Na dzień dobry byłoby zaoszczędzone 23% VAT. Nie wiem czy wykazuje Pan dochód, ale jeśli tak, to powstanie kolejna oszczędność podatkowa. Forum może wówczas legalnie zarabiać z reklam. Zamiast dobrowolnych składek sugerowałbym system opłat za transfer. Treść postów powinna być widoczna dla każdego, ale załączniki można by pobierać po opłaceniu pewnej ilości transferu danych. Ewentualnie opłata czasowa np. za dzień pełnego dostępu, jeśli obliczanie transferów byłoby zbyt skomplikowane programistycznie.
-
- 625...1249 postów
To by wyeliminowało możliwość finansowania forum ze składek, zrzutek, darowizn itp, a na tym zasadza się cała intryga...Winetu pisze: czw, 6 czerwca 2024, 14:12Szanowny Panie Administratorze,
skoro prowadzi Pan działalność gospodarczą, czy nie prościej i lepiej byłoby włączyć to forum do owej działalności?