Zakładamy stowarzyszenie

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Zakładamy stowarzyszenie

Post autor: Romekd »

Czołem.
Szanowni, Koleżanki i Koledzy, od 17.05.2024 r. stałem się administratorem i właścicielem naszego Forum. Grzegorz (Gsmok) scedował je na mnie, gdyż stwierdził, że utrzymanie i dbanie o nasze Forum to ciężka praca i duże koszty, a on nie jest coraz młodszy. Jest już tą pracą "nieco" zmęczony. Opłaciłem więc ostatnie rachunki, które przedłużyły funkcjonowanie stron na kolejne 6 miesięcy. Niestety, opłaty związane z utrzymaniem trzech domen i odpowiednich do nich certyfikatów oraz usług hostingowych bardzo ostatnio wzrosły i o ile utrzymanie działalności Serwisu i Forum "Trioda" jeszcze w zeszłym roku zamykało się w kwocie nie przekraczającej 3000 zł, to już obecnie kwota ta (jak się domyślam, gdyż nie mam jeszcze pełnego rozeznania) może przekraczać nawet 6000 zł, co jest zbyt dużym ciężarem finansowym, szczególnie dla emeryta (dla mnie również jest to sporo, choć nadal prowadzę firmę...). Anonimowe zrzutki są tylko z pozoru "anonimowe", gdyż mogą funkcjonować jedynie jako wpłaty na prywatne lub firmowe konto, a te z zasady nie są anonimowe i pełny wgląd ma w nie zarówno bank jak i Urząd Skarbowy (widoczni dla tych instytucji są zarówno wpłacający jak i otrzymujący środki), dla którego tego typu wpływy traktowane są jako dochód i muszą być skrupulatnie rozliczone...
Dlatego wraz z innymi Moderatorami pomyślałem, że może niezłym pomysłem i rozwiązaniem obecnej sytuacji może być założenie małego "stowarzyszenia zwykłego". By takie założyć, potrzebne są co najmniej trzy osoby. Sprawy stworzenia stowarzyszenia, które będzie opiekowało się naszym Forum i serwisem są obecnie w toku (jest z tym sporo "papierologii" i latania po urzędach...).

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Zakładamy stowarzyszenie

Post autor: Alek »

Romku, to bardzo interesujące, co napisałeś. Jednakże w moim przekonaniu musisz wprost napisać, czego oczekujesz od członków forum. Nie ma co owijać bawełnę w wełnę (zerówkę) czy jeść bułkę przez bibułkę. Prawda jest taka, że koszty, jakie podajesz są już niebagatelne i nie powinien ich ponosić jeden człowiek. A zatem jeżeli forum ma nadal istnieć, uczestnicy powinni być gotowi na opłacanie składek. W tej sytuacji pozostaje do rozstrzygnięcia kwestia, czy składka będzie dobrowolna czy obligatoryjna. Ja osobiście skłaniałbym się ku tej drugiej wersji. W ten prosty sposób zostałaby zweryfikowana faktyczna liczba uczestników, gdyż wielotysięczna, wyświetlająca się na stronie głównej nie ma pokrycia w rzeczywistości. Zakładając, że "ujawniłoby się" kilkudziesięciu członków, składka mogłaby przy podanych kosztach nie przekroczyć 100 zł rocznie.

Myślę, że byłoby dobrze, aby w tym wątku zaczęła się poważna dyskusja na temat dalszego finansowania forum.
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Lisor »

... składka dobrowolna? Niestety nie sprawdzi się. Część forowiczów nie zapłaci, bo stwierdzi, że... lub zapomni, ewentualnie oleje sprawę.
Pozostaje składka obowiązkowa, rozsądnie skalkulowana, dająca po opłaceniu określone uprawnienia dla wpłacającego, np możliwość aktywnego uczestniczenia w dyskusjach, ogłaszania się w ,,sprzedam,, , etc.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Jeśli wierzyć wyszukiwarce w panelu administracyjnym, to w ciągu ostatniego roku było aktywnych (zalogowało się) 469 użytkowników z czego 68 nigdy nie napisało żadnego posta. Na razie musimy przejść przez papierologię związaną z założeniem stowarzyszenia, co póki co spoczywa na Romku. Niemniej jednak Alek ma rację, trzeba zacząć dyskutować nad sposobem dalszego finansowania Triody, bo mówimy nie tylko o forum, ale też witrynie trioda.com.
inar
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: inar »

Witam!
Jestem za obligatoryjnym systemem opłat- niestety nie ma już nic za darmo, a jeżeli chcemy utrzymać Forum, to musimy partycypować w kosztach.
Okaże się też ilu mamy faktycznych użytkowników.Myślę, że należało by zebrać deklaracje chętnych do wpłat i wtedy wyjdzie jak wysoka byłaby wpłata.
Pozdrawiam-Grzegorz
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: whwp »

Pełna zgoda z Kolegą Inar. Składka obowiązkowa i cześć. Każdy ma dzisiaj konto więc prosta sprawa - zlecenie stałe - niechby to było nawet 20 zł miesięcznie.
Wojtek SQ2KRZ
Awatar użytkownika
janusz rafalski
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: janusz rafalski »

W pełni się zgadzam z kolegami co do konieczności stałych i obligatoryjnych składek/opłat/za korzystanie z forum.Myślę że opłaty nie byłyby zbyt wygórowane i nie obciążałyby zbytnio budżetu emeryta.A więc jestem ZA.Pozdrawienia J.Raf.
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wiech »

Ja jestem jak najbardziej za składkami np 20-30/msc i pewnym ograniczeniem zawartości np przeglądanie schematów czy komentarze dla osób niebędącymi aktywnymi członkami Triody.pl.

Pozdrawiam
Wiesław
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: atom1477 »

Składki obowiązkowe to bardzo zły pomysł. Nie że ja nie chcę płacić, ale chęć płacenia nie musi oznaczać popierania obowiązkowości.
Obowiązkowe składki oznaczają że na forum już się nie pojawią nowi użytkownicy.
Nie tylko z powodu konieczności płacenia, ale i z powodu utrudnienia rejestrowania się (bo pewnie trzeba by podawać jakieś dane osobowe).
Składka dobrowolna jak najbardziej sprawdzi się. Tylko zwolennicy obowiązkowej składki nie widzą że taka składka ma się sprawdzić inaczej.
Nie chodzi w niej o to żeby zapłacili wszyscy.

A tak poza składkami: nie rozważano innych rozwiązań? Np. dlaczego stowarzyszenie a nie fundacja?
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

atom1477 pisze: ndz, 2 czerwca 2024, 20:05 A tak poza składkami: nie rozważano innych rozwiązań? Np. dlaczego stowarzyszenie a nie fundacja?
Rozważono. Stowarzyszenie zwykłe to najmniej formalności i kosztów obsługi. Fundacja ma sens dla większych przedsięwzięć, gdzie trzeba zatrudniać pracowników, jej obsługa prawno-księgowa byłaby pewnie droższa niż utrzymanie forum. O poświęconym czasie już nie wspomnę.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Rozważaliśmy różne opcje i po analizach uważamy, że zwykłe stowarzyszenie, zarejestrowane jedynie w Starostwie, a nie w KRS-ie jest najprostszą z form dotowania Forum i Serwisu "Trioda". Większe stowarzyszenie (liczące co najmniej 7 lub 15 osób) wymagałoby rejestracji w sądzie, i mnóstwa biurokracji (sprawozdawczość, księgowość, rozliczenia z US co miesiąc, co wymagałoby zatrudnienia kilku pracowników na etatach, więc duże koszty działalności...).

https://dlafundacji.pl/forma-prawna/?ga ... QuEALw_wcB

https://ngo.krakow.pl/organizacja_i_pra ... wykle.html

https://fanimani.pl/blog/jak-zalozyc-st ... qCEALw_wcB

O postępach w tworzeniu, rejestracji i późniejszej działalności stowarzyszenia będę jeszcze informował dziale organizacyjnym.

Pozdrawiam serdecznie
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

atom1477 pisze: ndz, 2 czerwca 2024, 20:05 Składki obowiązkowe to bardzo zły pomysł [...]
Jako skarbnik Polskiego Towarzystwa Próżniowego widzę to jednak inaczej. W PTP składki są obowiązkowe, ale jeśli się nie pilnuje, aby członkowie regularnie je płacili, to kasa świeci pustkami. Tam sprawa jest prosta- jest obowiązek, więc się go egzekwuje. Gdy obowiązku nie będzie, nastąpi problem: jak egzekwować coś, co jest nieobowiązkowe? Nie można dopuścić, aby prowadzący forum stał się w najlepszym razie kimś w rodzaju jałmużnika papieskiego, zaś w najgorszym - dziadem proszalnym:

https://www.werandacountry.pl/weranda-c ... -proszalny

Nowych użytkowników można przyciągnąć darmowym uczestnictwem przez czas jakiś, np. rok. Można też jak w PTP, wprowadzić instytucję członka honorowego. Niektórzy szczególnie zasłużeni dla forum emeryci mogliby przecież bez uszczerbku dla finansów forum być uchwałą zarządu zwolnieni z opłaty. To samo może dotyczyć kogoś w ciężkim położeniu materialnym.
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: taipan3 »

Witajcie koledzy też wtrącę swoje trzy grosze .
Trochę mnie zaskoczyła wysokość kosztów , rok temu podobna dyskusja była na moim drugim forum gdzie się udzielam , forum akwarystycznym i tam chodziło o 600 PLN za 6 miesięcy. Trochę mnie szokuje ta dysproporcja cen. Więc proszę też o wyjaśnienie tego.
Co do składki obowiązkowej jestem absolutnie za. Tylko pytanie ilu jest tak naprawę aktywnych członków triody. ??? Wg moich obliczeń 20-30 ? To się przelicza na wysokość składki .
Kolejna rzecz mamy tu też i emerytów i studentów , mam propozycję żeby w jakimś tam stopniu byli specjalnie traktowani , nie wiem 50 % składki ??? to jest pytanie pod dyskusję .Szkoda byłoby żeby ktoś kto jest od iluś tam lat członkiem triody musiałby wypaść bo nie stać go na wpłaty.
Kolejna rzecz jeżeli będziemy tylko bazować na płacących bardzo zawęzimy nasze forum , nie chciałbym żeby to było zamknięte forum dla starych pryków tylko forum nastawione na wszystkich szczególnie młodych fanów lamp.
Mam propozycję raczej luźny pomysł, forum musi zarobić na swoje utrzymanie ? , ale jeżeli ktoś kto nie jest członkiem a chciałby coś napisać nie musiałby wpłacać składki ale np obejrzeć ileś tam reklam żeby móc stać się aktywnym . Na ile reklamy mogłyby być źródłem finansowania ?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Przy stowarzyszeniu zwykłym nie widzę prostej możliwości zarobkowania np. reklamami. To będzie droga przez mękę albo wręcz niemożliwe, bo jakoś trzeba rozliczyć się z urzędem skarbowym.
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Też jestem przeciw składkom obowiązkowym. Jest odpis od 1% czy 1,5% od podatku, dotacje dla NGO na poziomie samorządowym, wojewódzkim i rządowym- są różne metody finansowania nie tylko składki. Na Radiomusemu przez lata pobieranie schematów i zdjęć było tylko dla członków teraz może pobierać każdy po podaniu imię i nazwisko , adres e-mail i weryfikacji recapta . Zresztą Urząd skarbowy szykuje się do zmiany interpretacji w sprawie na razie anonimowych wpłat TZW. donation "jak to ma miejsce na YouTube i innych platformach,że zarówno wpłacający jak i otrzymujący takie datki mają płacić podatek :? - na razie platformy takie jak YouTube ale znając skarbówkę rozszerzą to prędzej czy później na stowarzyszenia.

Takie pytanie- ile mniej więcej zajmuje forum i serwis trioda.com? Bo może warto byłoby się zastanowić nad postawieniem własnego serwera i zasileniem go z turbiny wiatrowej i fotowoltaiki?

Szkoda ,że nie da się pobierać opłat od botów. :D