Zakładamy stowarzyszenie

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Zakładamy stowarzyszenie

Post autor: Einherjer »

Kwestią redukcji kosztów też trzeba się będzie zająć, forum ma jednak długą historię pełną załączników, co powoduje, że potrzebuje sporej przestrzeni dyskowej, co też kosztuje ekstra.
Uważam, że członkami stowarzyszenia powinny być tylko osoby najbardziej zaangażowane w prowadzenie forum i inną działalność statutową. Dla szerszej publiki należałoby udostępnić Patronite albo podobną platformę, na której bez zbędnych formalności można by dołączyć do aktywnych uczestników forum, oczywiście płacą odpowiednią kwotę miesięcznie. Myślę, że byłoby to nie więcej niż jakieś 20 zł, więc nie powinno dla nikogo to stanowić problemu finansowego. Powiązanie bycia aktywnym uczestnikiem forum wyłącznie z członkostwem w stowarzyszeniu uważam za bezsensowne dokładanie sobie pracy, które co prawdę ma tu bardzo długą tradycję, ale może pora z nią skończyć.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
taipan3 pisze: ndz, 2 czerwca 2024, 23:04 Witajcie koledzy też wtrącę swoje trzy grosze .
Trochę mnie zaskoczyła wysokość kosztów , rok temu podobna dyskusja była na moim drugim forum gdzie się udzielam , forum akwarystycznym i tam chodziło o 600 PLN za 6 miesięcy. Trochę mnie szokuje ta dysproporcja cen. Więc proszę też o wyjaśnienie tego.
(...)
Bardzo proszę Piotrze, już wyjaśniam. Do tej pory koszty były nieco niższe, ale i tak bardzo wysokie i wszystkie je ponosił Administrator naszego Forum, oczywiście z własnej kieszeni, co trwało 21 lat! Baza naszego Forum jest naprawdę potężna i jeszcze ostatnio zajmowała na serwerach dostawcy (nazwa.pl) może jakieś 500 GB wraz z kopiami bezpieczeństwa i dodatkowymi katalogami z plikami graficznymi. Obsługa baz danych wraz z bazami załączników przy tysiącach zarejestrowanych użytkowników wymagała szybkich serwerów i bardzo dużych przepustowości łącz, przy ogromnym ruchu danych przychodzących i wychodzących. Mamy u siebie w bazach zarejestrowanych 36494 tematy i 90121 załączników. Może przedstawię Ci mały wycinek statystyk z ruchu na naszym Forum, które wyglądały tak:
statystyki.jpg

Zerknij ile zapytań dostawca otrzymuje dziennie z różnych części świata, ile tygodniowo, a ile to daje miesięcznie czy rocznie.
Z tego powodu otrzymaliśmy następującą fakturę jedynie za hosting na najbliższe 6 miesięcy. Można było tego nie zapłacić, ale wtedy forum może podziałałoby jeszcze kilka dni, aż zostałoby usunięte z serwerów bez możliwości jego późniejszego przywrócenia. Dlatego należało bezzwłocznie opłacić fakturę proformą widoczną w kolejnym załączniku:
statystyki.jpg

To opłaty za jedynie 6 następnych miesięcy dostarczania usług związanych z hostingiem, a do tego mamy jeszcze ciągle przedłużanie aktywności i ochrony trzech domen przez kolejne 6 miesięcy oraz generowania właściwych do nich certyfikatów. Tak jak powiedziałem do tej pory działalność Forum i Serwisu "Trioda" opłacał jeden człowiek, któremu i tak ciągle narzekało kilkudziesięciu użytkowników, mających niekończące się roszczenia i pretensji że jeszcze to czy tamto mogłoby funkcjonować lepiej, czyli tak jak oni uważają... :?
Faktura proforma.png

Dlatego szybciutko opłaciłem zaległe opłaty by użytkownicy nadal mogli wymieniać się widzą i korzystać z darmowej (dla nich) możliwości wymieniania się pomysłami, poradami i wnioskami. Gdyby się tej opłaty się nie uiściło, Triody by już nie było...
Potwierdzenie zapłaty.png
Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Radiowiec
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Radiowiec »

Romku, czy rozważałeś wykorzystanie strony triody w celu promocji firmy (a przez to pozyskiwanie nowych klientów) i odliczenie tego od podatku (koszty wydatków na reklamę, ulga na sponsoring, ulga na ekspansję, itd)?:
22. Strona www

Do kosztów firmowych działalności można włączyć wydatki na stronę www, w tym projekt strony, CMS, wsparcie techniczne, domenę, hosting, pozycjonowanie czy teksty na stronę internetową. https://www.infakt.pl/blog/darmowe-eboo ... y-firmowe/
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: atom1477 »

Alek pisze: ndz, 2 czerwca 2024, 22:43 jak egzekwować coś, co jest nieobowiązkowe?
No i tu właśnie jest różnica pomiędzy składką obowiązkową a nieobowiązkową.
Składka nieobowiązkowa jest nieobowiązkowa, więc problem egzekwowania nie istnieje. To błąd w założeniach, że trzeba egzekwować składki. A właśnie o to chodzi że wtedy nie trzeba.
Inna sprawa że tylko mała część użytkowników będzie wtedy płacić te nieobowiązkowe składki. Ja jednak myślę że to wystarczy.
Tak do tej pory działa duża część for internetowych.
Alek pisze: ndz, 2 czerwca 2024, 22:43Nowych użytkowników można przyciągnąć darmowym uczestnictwem przez czas jakiś, np. rok.
Można wiele, ale konieczność płacenia jednak ostatecznie odstrasza.
To sprawi że forum stanie się elitarne.

Przypomnę że głównym problemem z finansowaniem przez wiele lat była tutaj niechęć do przyjmowania pieniędzy od użytkowników. Niektórzy chcieli płacić, ale poprzedni administrator nie chciał tej kasy brać. Z różnych powodów. Nie pamiętam już jak to było tutaj, ale zwykle w innych przypadkach jednym z powodów jest obawa przed pojawieniem się roszczeniowych użytkowników (jak płaci, to wymaga). Obawa słuszna, bo i ta roszczeniowość jest słuszna: jak ktoś płaci to powinien mieć prawo wymagać.
Rozumiem że teraz następują zmiany, ale czy muszą to być zmiany o 180 stopni?
Z forum całkowicie bezpłatnego, na forum całkowicie i obowiązkowo płatne?
Czy nie można na próbę wprowadzić opłat nieobowiązkowych? I zobaczyć czy wystarczają czy nie? Zamiast na wyrost wprowadzać obowiązek, opierając się wyłącznie na domysłach?

Łatwo Ci Alku oceniać jako wieloletni i stały członek forum. Zapomniał wół jak cielęciem był?
Praktycznie na wszystkie fora (przynajmniej ja) wchodziłem właśnie dlatego że były darmowe i jakoś tam anonimowe. I dlatego że nie czułem z nimi związku (a więc i obowiązku). Sądzę że tak miała większość osób.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wiech »

Praktycznie na wszystkie fora (przynajmniej ja) wchodziłem właśnie dlatego że były darmowe i jakoś tam anonimowe. I dlatego że nie czułem z nimi związku (a więc i obowiązku). Sądzę że tak miała większość osób.
Tak, ale taka anonimowość często ograniczała dostęp do zawartości danego forum.

Pozdrawiam
Wiesław
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
Jestem całkowicie przeciwny temu by Forum było obowiązkowo płatne lub niepłatne tylko przez pewien okres czasu i tylko dla nowych użytkowników. Forum musi być darmowe, by pełniło swoje funkcje, czyli krzewiło kulturę techniczną, upamiętniało historię elektrotechniki i pomagało potrzebującym, mniej lub bardziej doświadczonym pasjonatom lamp elektronowych i elektroniki. Administrator od początku był przeciwny wprowadzaniu obowiązkowych dopłat, by nie rodziło to problemów króciutko opisanych przez atom1477. Z dobrowolnymi wpłatami proszę wstrzymajcie się do momentu powstania stowarzyszenia, gdyż dopiero wtedy będzie można je organizować bez obawy, że w akcję wkroczy Urząd Skarbowy. Wszystko musi być prowadzone legalnie i w sposób transparentny. Co prawda inne fora dyskusyjne rozwiązały ten problem odmiennie, ale nie jestem pewien czy do końca legalnie.
Na Forum UNITRA KLUB zorganizowano anonimowe datki na lepszy serwer i łączę internetowe. Tamten serwer funkcjonuje w domu prywatnym jednego z założycieli (to tylko moje przypuszczenie, gdyż szczegółów nie znam...).
Link do zrzutki na UNITRA KLUB: https://unitraklub.pl/wsparcie-klubu

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Radiowiec pisze: pn, 3 czerwca 2024, 01:00 Romku, czy rozważałeś wykorzystanie strony triody w celu promocji firmy (a przez to pozyskiwanie nowych klientów) i odliczenie tego od podatku (koszty wydatków na reklamę, ulga na sponsoring, ulga na ekspansję, itd)?:
22. Strona www

Do kosztów firmowych działalności można włączyć wydatki na stronę www, w tym projekt strony, CMS, wsparcie techniczne, domenę, hosting, pozycjonowanie czy teksty na stronę internetową. https://www.infakt.pl/blog/darmowe-eboo ... y-firmowe/
Wszystkie opcje biorę pod uwagę i analizuję (z księgową :wink: ). Ważne jest dla mnie by Forum działało również w takim przypadku, gdyby coś mi się przytrafiło (też nie jestem coraz młodszy...). W Internecie były już różne fora dyskusyjne, które z dnia na dzień, bez żadnego ostrzeżenia zniknęły z przestrzeni publicznej (z Internetu; z naszym mogło być podobnie; pamięta ktoś z Was takie Forum lampowe Wojtka /ECC Lab/?).

Pozdrawiam
Romek
AdamC
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: AdamC »

Sądzę że składka obowiązkowa spowoduje w konsekwencji zamknięcie forum z powodów ekonomicznych i też że forum będzie ograniczonym do użytkowników finansujących ( bo też i jak egzekwować należność ).
Pojawi się też problem jak ustalić wysokość składki, nie znając ilu będzie skłonnych do uiszczenia.
Może testowo założyć dobrowolną zbiórkę do kwoty x i terminu x osiągnięcia wymaganej kwoty pod groźbą :evil: likwidacji.
Jedni będą mogli mniej wpłacić inni więcej , według możliwości i chęci , a dzięki obywatelskiej postawie forum będzie żyło :D .
Stowarzyszenie non profit nie powinno być dodatkowo obciążane podatkami wszelakiej maści.
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: atom1477 »

Wiech pisze: pn, 3 czerwca 2024, 09:11 Tak, ale taka anonimowość często ograniczała dostęp do zawartości danego forum.
Nie wiem co masz na myśli. Mi nie chodziło o korzystanie bez logowania, ale o to że nawet założenie konta i zalogowanie, nie zdradzało mojej tożsamości (sam nick na forum nic nie mówił).

Romekd: zaskoczyła mnie ilość zapytań do serwera. Szczególnie z Ameryk i Azji.
Myślę że coś tam jest nie tak z tym naliczaniem, bo wiele równie dużych for nie ma tak wysokich opłat.
Tu z jednej strony mamy tylko kilkudziesięciu aktywnych użytkowników, a nagle mamy tak ogromny ruch?

Cieszę się że podzielasz moją opinię na temat wpłat. Ja tam widzę o wiele więcej problemów:
Pobieranie opłat od wszystkich, mogło by spowodować obowiązek wdrożenia jakichś procedur związanych z RODO.
Okres przejściowy bez opłat, spowodowałby zjawisko "jednopostowców". Albo raczej "jednomiesiącowców" (czy jaki tak by był termin darmowego korzystania).
To tylko tworzy problemy (i koszty!) zamiast je rozwiązywać.

No i jest trochę niesprawiedliwe. Wprawdzie każdy by płacił po równo, ale trzeba wziąć pod uwagę że mamy tylko kilkudziesięciu aktywnych użytkowników, a zapytań do serwera całą masę.
Czyli użytkownicy (tworzący treści) by jeszcze musieli płacić za to że inni sobie wchodzą i korzystają. Tego nie wyeliminujemy, i tak było przez te 20 lat gdzie poprzedni administrator musiał to właśnie w taki sposób opłacać.
No ale można wprowadzić inny system. Taki który pobierze opłatę właśnie od pobierających, a nie od użytkowników. Najbliższe temu są reklamy. Nie żebym polecał, ale tak to działa na większości for czy serwisów. Wtedy nawet bez logowania, widzi się reklamy.
No ale początek dobrze by było poznać powód tak dużej ilości wejść. Bo może to nie są faktyczne wejścia, tylko jakieś naciągnięte statystyki.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Witam
Statystyki wejść dotyczą nie tylko Forum ale i Serwisu Trioda. Popatrzcie ile jest indywidualnych wejść w poszczególnych działach Serwisu w różnych językach. Przykładowo w dziale Galeria jest od kilku tysięcy do parudziesięciu tysięcy INDYWIDUALNYCH wejść powiązanych z pojedynczymi artykułami. A ile jest wejść np. w opisach czasopism. Zerknijcie na stosunkowo niedawno dodany język chiński. Statystyki serwera podane wyżej są niezależnie naliczane w określonych okresach czasu bez eliminacji powtarzających się wejść z tych samych adresów. To oczywiście zawyża liczbę wejść (szczególnie podczas np. przeglądania Forum). Tak czy inaczej nie ma niestety możliwości weryfikacji podanych zestawień. Takie są pokazane w panelu administracji serwera i można oczywiście dywagować na ile są one zawyżone. Niezależnie jednak od tej przysłowiowej "górki" trzeba przyznać, że liczba wejść jest spora jak na tak niszową tematykę i to jest pozytywna wiadomość :wink: .
Aha i byłbym zapomniał, parę miesięcy temu byłem dosyć natarczywie męczony przez paru dostawców usług internetowych z Chin z propozycją odsprzedaży domeny trioda.com. Widocznie stała się u nich znana :wink:
V@MVampirE
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: V@MVampirE »

Co do składek dobrowolnych, czy obowiązkowych nie widzę problemu.

To w czym widzę problem to w nazwa.pl, to nie firma hostingowa a jakiś koszmar. Kroją za wszystko jak otępiali, jak tylko minie pierwszy rok to płacz i płać.
Samo trzymanie u nich domen to jakaś masakra.

Ja dla porównania mam domeny na seohost.pl i za domenę com wychodzi 55 zł netto za rok (nie pierwszy, a zawsze), domena pl to 56 zł.
Wiem ile jeden z moich znajomych płaci za domeny na nazwie, już wyjechał ze stroną na zenboxa, niedługo poczta i pewnie wszystkie domeny.

Tak samo serwery pocztowe, czy hosting stron.
Na hostingu możesz na pocztę używać tylko połowy miejsca na pocztę, a hosting web, ma potworki utrzymanie wsparcia starszych baz danych.

Pasowało by poczyścić co się da i zobaczyć ile forum zajmuje.

To są ceny za hosting w seohoście, pewnie bez problemu znalazł by i tańszego providera.
Zrzut ekranu 2024-06-3 o 12.43.45.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
V@MVampirE
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: V@MVampirE »

Podsumowując (ta blokada edycji to też koszmar).
Pasowało by poczyścić co się da i zobaczyć ile forum zajmuje. Przenieść to gdzie ile da by było dobrze i tanio, cena spadnie pewnie z 3 razy.
Wtedy bez problemu myślę że znajdzie się kilka osób które rzucą te dwie i pół stówy na rok (20 zł 83 gr na miesiąc), by utrzymać główne forum o lampach w kraju.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Witam.
Obawiam się, że składka "obowiązkowa" skutecznie odstraszy nowych użytkowników, co w perspektywie onacza powolną smierć forum......
Datki 'spontaniczne' są jak najbardziej OK.
Nie wiem czy forma prawna umożliwi przekazanie 1.5% od podatku - to mógłby być znaczący zastrzyk finansowy.

Zgadzam się z Kol. V@MVampirE. Przy poprzedniej dyskusji o kosztach utrzymania, zwracałem uwagę, że chyba trudno znaleźć kogoś droższego od nazwa.pl...

Reorganizacje zazwyczaj zaczyna się od weryfikacji kosztów ;)
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Witam.
Locutus pisze: pn, 3 czerwca 2024, 13:30 (...)
Nie wiem czy forma prawna umożliwi przekazanie 1.5% od podatku - to mógłby być znaczący zastrzyk finansowy.
(...)
Jako małe stowarzyszenie zwyczajne nie będziemy mieli możliwości przyjmowania 1,5% od podatku. Taka możliwość pojawi się dopiero po dwóch latach od założenia stowarzyszenia, o ile przepisy się w tym czasie nie zmienią, a samo stowarzyszenie nie upadnie... W tym kraju naprawdę ciężko jest cokolwiek zrobić... :(

Nazwa.pl nie jest tania, ale jest szybka i niezawodna. A wracając jeszcze do statystyk, to od czasu konfliktu między Rosją i Ukrainą bardzo, bardzo wzrosła liczba osób próbujących się zarejestrować na Forum (w 99,9% są to spamerzy; pokonywali bez większych problemów nasze blokady przed nimi) i różnych prób ataków hakerskich na nasze Forum. Nadałem Koledze Einherier uprawnienia administratora, by wzmocnił ochronę "Triody" przed atakami i próbami rejestrowania się niechcianych "użytkowników", a także poprawił błędy w ustawieniach w panelu administracji. Są już tego wymierne efekty, gdyż liczba rejestrujących się w ciągu jednej doby nowych "użytkowników" (czyt. trolli i spamerów) spadła z kilkuset (za każdym razem trzeba ich było pojedynczo weryfikować i ręcznie usuwać) do może kilku lub kilkunastu...

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

Przychodzą mi różne pomysły, ale przypuszczam, że zostały już przedyskutowane przez admina i moderatorów. Wybrali rozwiązanie w postaci stowarzyszenia, którego jak rozumiem, głównym celem ma być finansowanie forum i innych zasobów Triody. Niech stowarzyszenie zajmie się tym do czego zostało powołane a może nie będzie trzeba zmieniać zasad funkcjonowania forum. Dlatego nie wiązałbym członkostwa w stowarzyszeniu z możliwością uczestniczenia na forum. Przynajmniej na razie.
Tomek