Radio Pionier i (prawie) wszystko o nim

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Radio Pionier i (prawie) wszystko o nim

Post autor: zagore1 »

12097 - druga odmiana końcówka produkcji z poziomym kondensatorem powietrznym. Zmieniono na pionowy najprawdopodobniej z powodu osadzającego się kurzu na płytkach kondensatora poziomego.
Pierwsza ( najrzadsza) odmiana: nr chassis od 0 do ok 2000 ( nr 1868 to na razie najwyższy odnotowany numer odmiany pierwszej , ale ma już żaróweczki skali na "zetkach")
- agregat poziomy.
- podstawki montowane na chassis od góry, w tym podstawka UY1n zamontowana tak jak pozostałe ( pod kątem)
-pierwsze egzemplarze mają żaróweczki skali montowane na mosiężnych wytłaczanych uchwytach, a późniejsze na "zetkach".

Druga odmiana: nr chassis od ok. 2000 do ( 10000-13000)
- agregat poziomy.
- podstawki montowane na chassis od góry, podstawka UY1n zamontowana inaczej jak pozostałe ( poprzecznie do chassis)
- żaróweczki skali montowane na " zetkach"
Trzecia odmiana: nr chassis od ( 10000-13000) do ok. 15500
- agregat pionowy.
- podstawki montowane na chassis od góry, podstawka UY1n zamontowana inaczej jak pozostałe ( poprzecznie do chassis)
Czwarta odmiana: nr chassis od ok. 15500 do ok 21000
- agregat pionowy.
- podstawka UY1N montowana od góry chassis ( poprzecznie do chassis), pozostałe podstawki "teslowskie" montowane od spodu chassis.
Piąta odmiana: nr chassis od 21000 do 31000. ( w międzyczasie montowana była już też inna skala bez nazw stacji na zakresie fal krótkich)
- agregat poziomy.
Chassis po zmianie przełącznika zakresów i miejsca montowania cewek.

Wg mnie nie ma sensu rozbierać i galwanizować chassis. Ja bym najwyżej usunął rdzę odrdzewiaczem i" odświeżył" aluminiowe kubki. Ale to tylko moje zdanie ;-). Te pierwsze Pionierki są cenne i szkoda je poddawać renowacji na siłę. A co jest w tym Pionierku z potencjometrem głośności? Bo na zdjęciu jest jakiś taki dziwny? A tylna ścianka jest? A jak wyglądają pokrętła?
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Olkus »

A jak te aluminiowe kubki odświeżać tak by było dobrze?

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

Olkus pisze: ndz, 23 kwietnia 2023, 20:40 A jak te aluminiowe kubki odświeżać tak by było dobrze?

Pozdrawiam,
A.
Nawet przemycie szarym mydłem powinno usunąć te wykwity utlenionego aluminium.
Zastanawiam się jak takie aluminium zareaguje na "Kontakt 60"?
Wołyń 1943. Pamiętamy!
sq7hgi
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: sq7hgi »

Potencjometr oraz przełącznik zakresów "stały na dębowo" ale przy pomocy preparatu Kontakt udała się je uruchomić.

Obrazek

Tylnej ścianki niestety nie mam. Radio otrzymałem bez niej. Brakuje też jednego pokrętła (wewnętrznego od potencjometru).

Obrazek

Co do samej renowacji to celowo zwlekam z rozpoczęciem odnawiania wnętrza radia. Opinie i porady kolegów są dla mnie bardzo cenne zwłaszcza te odnoszące się samej koncepcji renowacji Pioniera. Mówiąc krótko nie chciałbym tego schrzanić.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Gałki sprawiają wrażenie późniejszych. Mam wrażenie, że wczesne gałki miały ten uchwyt cieńszy i pogrubiał się on z czasem. I pamiętaj, że renowacja ma na celu nie tylko walory wizualne, ale również zabezpieczenia radia na przyszłość.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Olkus »

zagore1 pisze: ndz, 23 kwietnia 2023, 20:51
Olkus pisze: ndz, 23 kwietnia 2023, 20:40 A jak te aluminiowe kubki odświeżać tak by było dobrze?

Pozdrawiam,
A.
Nawet przemycie szarym mydłem powinno usunąć te wykwity utlenionego aluminium.
Zastanawiam się jak takie aluminium zareaguje na "Kontakt 60"?
Ja próbowałem odrdzewiaczem i ładnie czyści na kolor aluminium. Natomiast na kubkach w tym Pionierze jak i w moich odbiornikach zastanawiam się jak usunąć ten początek korozji, szare mydło ma tu szanse pomóc? Nie próbowałem, ale mam wątpliwości, może się mylę :) A kontakt to w sumie ciekawy pomysł, mi udawało się kontaktem S (to chyba to samo co 60) czasem poruszyć zapieczone śruby.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Pozdrawiam,
A.
Jeżeli sa duże wżery to papier ścierny i ręcznie szlifuję a następnie tarcza i pasta polerska i polerowanie na lustro co uważam jest lekkim przedobrzeniem. Zadowalający efekt można uzyskać proszkiem do naczyń nałożonym na kawałek mokrego gałgana. Stosowałem również różne pasty ścierne do polerowania samochodów. Aluminium dobrze się polerowało dawnymi pastami do zębów.
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

Może pastą do gniazd zaworowych ? :D
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
sq7hgi
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: sq7hgi »

Ktoś mi poradził, żeby spróbować użyć płynu do czyszczenia felg aluminiowych, Jeszcze tego nie stosowałem, ale może by to zadziałało.
Ostatnio zmieniony sob, 29 kwietnia 2023, 12:49 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Alek »

tszczesn pisze: ndz, 23 kwietnia 2023, 17:51 Tak, dałem do galwanizacji z podstawkami (bakelitowymi bocznostykowymi, jak do AZ1). Przeżyły bez problemu. Nitować można na nowo, ale trzeba mieć nity, wyczucie i trening. Mi akurat nitowanie średnio wychodzi.
Galwanizowanie bez usunięcia podstawek to dość kiepski pomysł. W trakcie odrdzewiania (zapewne kwasem solnym) warstwa cynku lub kadmu (bo takie pokrycia dawniej stosowano) została wytrawiona. Tymczasem podczas galwanicznego cynkowania nieusunięte podstawki stanowią swego rodzaju osłonę i w tych miejscach cynk nie osadzi się lub osadzi się bardzo cienki. Ryzykujemy ponadto, że pod podstawką mogą pozostać niewypłukane resztki roztworów, co może jeszcze wzmagać korozję. Dlatego do galwanicznego nakładania metali trzeba rozebrać wszystko "do rosołu".
wp
75...99 postów
75...99 postów
Kontakt:

Post autor: wp »

Znalazłem kiedyś na forum jeden ze schematów Pioniera. O taki: https://ciekawe.tematy.net/2023/img/for ... 0diody.gif
Teraz nie pamiętam, w którym wątku go spotkałem. Nazwa pliku była inna. Czy ktoś wie, skąd on pochodzi (tytuł pozycji, autor, rok wydania)?
Wojtek Pysz
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Kolega Wojtek "Wp":
ten schemat kursuje po internecie także.
To jest ciekawa wersja z tylko jedną diodą UB(L)21 czynną.
I podanymi wartościami parametrów. Rzadko je podają
na dostępnych tam schematach.

Uwaga do jednej z początkowych fotek tego tematu:
ciekawa jest ta wersja z okrągłym tłem skali.
Bardzo mi się tu kojarzy radziecki odbiornik "Moskwicz".

Kiedy pojawiła się samotna żarówka 12V/0,225A?

Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t"
wp
75...99 postów
75...99 postów
Kontakt:

ballasttube pisze: wt, 26 września 2023, 23:18 To jest ciekawa wersja z tylko jedną diodą UB(L)21 czynną.
To zauważyłem;-)
Spotkałem zastosowanie tego rozwiązania w naturze, w egzemplarzach Pioniera z 2. poł. lat 50. Tylko niewykorzystana nóżka lampy nie była nigdzie podłączona (tutaj jest do masy).
Na zeskanowanym obrazku widać tytuł (książki - czy rozdziału), numer strony, numer rysunku i jakieś tajemnicze oznaczenie D10h. Nie jest test to więc jakiś anonimowy twór "internetowy" tylko pochodzi z konkretnej książki. Co to za książka? I co to jest "D10h"?
Wojtek Pysz
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Dziękuję za odpowiedź,Kolego Wojtku"WP".
Ja też się zastanawiam nad tym symbolem.
I nad tym,czy to nie jest oznaczenie z
dokumentacji innej, niż książkowa.
Bliższej jakiejś dokumentacji w kierunku
normalizacyjnej?Zakładowej?
Czy to nie jest np.wersja "h" układu?
Może się uda komuś kiedyś do tego dotrzeć?
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t"
wp
75...99 postów
75...99 postów
Kontakt:

ballasttube pisze: wt, 26 września 2023, 23:18 Kiedy pojawiła się samotna żarówka 12V/0,225A?
Pierwsze numery fabryczne z jedną żarówką, jakie spotkałem to 539601 i 566691 a ostatni z dwiema żarówkami 421307. Czyli gdzieś w tej dziurze;-)
Wojtek Pysz
ODPOWIEDZ