Pierwsza ( najrzadsza) odmiana: nr chassis od 0 do ok 2000 ( nr 1868 to na razie najwyższy odnotowany numer odmiany pierwszej , ale ma już żaróweczki skali na "zetkach")
- agregat poziomy.
- podstawki montowane na chassis od góry, w tym podstawka UY1n zamontowana tak jak pozostałe ( pod kątem)
-pierwsze egzemplarze mają żaróweczki skali montowane na mosiężnych wytłaczanych uchwytach, a późniejsze na "zetkach".
Druga odmiana: nr chassis od ok. 2000 do ( 10000-13000)
- agregat poziomy.
- podstawki montowane na chassis od góry, podstawka UY1n zamontowana inaczej jak pozostałe ( poprzecznie do chassis)
- żaróweczki skali montowane na " zetkach"
Trzecia odmiana: nr chassis od ( 10000-13000) do ok. 15500
- agregat pionowy.
- podstawki montowane na chassis od góry, podstawka UY1n zamontowana inaczej jak pozostałe ( poprzecznie do chassis)
Czwarta odmiana: nr chassis od ok. 15500 do ok 21000
- agregat pionowy.
- podstawka UY1N montowana od góry chassis ( poprzecznie do chassis), pozostałe podstawki "teslowskie" montowane od spodu chassis.
Piąta odmiana: nr chassis od 21000 do 31000. ( w międzyczasie montowana była już też inna skala bez nazw stacji na zakresie fal krótkich)
- agregat poziomy.
Chassis po zmianie przełącznika zakresów i miejsca montowania cewek.
Wg mnie nie ma sensu rozbierać i galwanizować chassis. Ja bym najwyżej usunął rdzę odrdzewiaczem i" odświeżył" aluminiowe kubki. Ale to tylko moje zdanie