6 tyg. temu pokazałem "gołe" chassis Pionierka 3-ciej wersji z b. niskim nr. fabrycznym
Dziś całe kpl radyjko,zmontowane z oryginalnych detali do tego modelu
Myślę,że celowym byłoby pod tym tytułem zamieszczać wszystkie informacje i ciekawostki związane z mnogimi modelami Pioniera.Dlaczego?.Nie po to,aby robić konkurencję np.old radio,choć tam mamy tylko ogólnikowe informacje,ale umożliwić kolegom (zwłaszcza młodym) pasjonatom Pioniera uruchamianie zrujnowanych,niekompletnych zdobyczy.A dlaczego Pionier?
Siermiężny jak socjalizm,prosty jak konstrukcja cepa,łatwy w uruchomieniu i zestrojeniu(choć są egzemplarze złośliwe

Jak ze zdumieniem stwierdziłem,posty na temat Pioniera są rozrzucone w ponad 100 wątkach,a moim skromnym zdaniem dobrze byłoby mieć wszystko w jednym miejscu
Uwagi co do montażu:
powinny być żaróweczki E10 6,3V/0,3(0,2)A,
kondensatory smołowe ,te czarne udają oryginały,wewnątrz "banderoli" wydrukowanej w/g oryginalnej siedzą styrofleksy KSE na napięcie 630 lub 1000V,co "wychodzi na zdrowie "radyjku
wewnątrz filtrów pcz są oryginalne,rzadko spotykane okrągłe(dyskowe) kondensatory 200pF importowane zza "żelaznej kurtyny" o idealnych do dziś parametrach
Kochajmy Pioniery,choć zbieramy lepsze radyjka. Odwdzięczą się "prawie" czystym odbiorem ,urokliwą wieczorem,(zwłaszcza 3-kolorową) skalą
Roman