Olkus pisze: wt, 5 września 2023, 21:44
Ja z Elnami nigdy problemów nie miałem, ale może za mało sprzętu naprawiałem. Aczkolwiek to raczej dobre kondensatory.
Pozdrawiam,
A.
Moim numerem jeden jako pomyłka wszechczasów jest niewątpliwie Fuhjyyu.
W czołówce śmieci plasują się też capxon i różne inne dziwne cony, czyli sacon, evercon, rulycon i tak dalej
Elna - cóż żadnych złych wspomnień z nimi nie mam.
saico pisze: wt, 5 września 2023, 20:39
No nie wiem, ale ja mam osobiście "uraz" do kondensatorów Elna. Gdy tylko takie były w sprzęcie (mowa tylko o AGD), to od razu były podejrzane - zaniżone pojemności lub nawet puste. Jestem serwisantem i piszę to w oparciu o zdobytą praktykę.
To już nie robisz celowników dla wojska? Szybko poszło.
Miło, że ktoś to zapamiętał... robię dalej "celowniki" i nie tylko ku chwale Ojczyzny, a naprawa AGD, to moja poprzednia praca. Tyle wyjaśnień.
Ja z Elnami nigdy problemów nie miałem, ale może za mało sprzętu naprawiałem. Aczkolwiek to raczej dobre kondensatory.
Pozdrawiam,
A.
W czołówce śmieci plasują się też capxon i różne inne dziwne cony, czyli sacon, evercon, rulycon i tak dalej
Do czołowych śmieci warto dodać Chang, Chong, Cheng, Chengx itd., są dość często spotykane. Oczywiście jest tego szajsu sporo więcej
Locutus pisze: wt, 5 września 2023, 22:40
W mojej ocenie, ELNA plasuje się w ścisłej czołówce....
Do czołowych śmieci warto dodać Chang, Chong, Cheng, Chengx itd., są dość często spotykane. Oczywiście jest tego szajsu sporo więcej
Locutus pisze: wt, 5 września 2023, 22:40
W mojej ocenie, ELNA plasuje się w ścisłej czołówce....
Trudno się z tym nie zgodzić
Koledzy, nie można myśleć tylko w kategoriach "biały/czarny". Większość firm produkujących podzespoły lub sprzęt elektroniczny je zawierający zaliczyło większe lub mniejsze "wpadki". Były serie kondensatorów elektrolitycznych, stanowiących niezłe "miny" z "opóźnionym zapłonem". W bardzo wielu urządzeniach kondensatory elektrolityczne już po kilku latach eksploatacji (lub nawet wcześniej) zaczynały wyciekać, a wylany z nich elektrolit dokonywał poważnych zniszczeń na płytkach drukowanych (działo się to często z kondensatorami elektrolitycznymi w obudowach SMD i występowało również w bardzo drogich urządzeniach pomiarowych renomowanych firm), lub potrafiło "tylko" puchnąć i radykalnie zwiększać swoją szeregową rezystancję (ESR). Takich wpadek nie uniknęła również firma ELNA (ale również Panasonic, Nippon Chemi-con, Nichicon, Rubycon i bardzo wiele innych dobrze rozpoznawalnych i cenionych firm), której niektóre serie kondensatorów zaczynały szybko "przeciekać", dostawać zwarcia lub puchnąć, przez co dużo szybszemu zużyciu ulegały urządzenia znanych firm (kamery oraz magnetowidy SONY i Panasonic z lat 90., płyty główne komputerów, zasilacze itd.). Pisałem już o tym na "Triodzie" prawie 20 lat temu. Poniżej kilka linków do tamtych i nieco późniejszych wątków:
W międzyczasie dokonał się ogromny postęp i obecnie każdy producent kondensatorów elektrolitycznych ma w swojej ofercie po kilkadziesiąt typów kondensatorów o bardzo różnych parametrach oraz różnych cenach. Są w śród nich elementy naprawdę niezwykłe pod względem pewnych konkretnych parametrów, ale przez to znacznie droższe, oraz elementy bardziej "zwyczajne", o cenach dużo niższych, o gorszych parametrach i często znacznie mniejszej trwałości. Doświadczenie w tym zakresie pozwala lepiej dobrać odpowiednie podzespoły do konkretnych zastosowań.