Zastanawiam się (proszę nie posądzać mnie o jakiekolwiek antypatie narodowościowe) czy nie było by warto zablokować puli adresów z rosji, o ile się da, lub domeny .ru
Mozna wylaczyc automatyczna rejestracje i wprowadzic reczna, poprzez wysylanie maila do admina i moderatorow. Blokowanie adresow domen calych panstw to chyba zart, tego nie powinno sie robic.
Mozna tez ograniczyc czas rejestracji, np. tylko w srode i niedziele od 9:00 rano do 21:00 (nie w nocy). W ten sposob ograniczy sie tez naplyw trolli, ktorzy rejestruja sie, aby "zablysnac" pojedynczym postem.
Prawdopodobnie skonczy sie to "wymarciem" napływu nowych użytkowników. Mnie taka metoda skutecznie zniechęciła do rejestracji konta Jabbera na serwerze gentoo.pl
szalony pisze:Prawdopodobnie skonczy sie to "wymarciem" napływu nowych użytkowników. Mnie taka metoda skutecznie zniechęciła do rejestracji konta Jabbera na serwerze gentoo.pl
Myślę, że tych naprawdę zainteresowanych tematyką forum by to nie odstraszyło. Za to odsiałoby:
- spamerów,
- OT-owców,
- tych co szukają frajera, który odrobi za nich pracę domową z elektrotechniki/fizyki
- i tych " cześć, nie znam sie na elektronice ale chcę zbudować na imprezę na przyszły weekend wzmacniacz 2x 400W najlepiej lampowy, dajcie schematy i napiszcie co mam robić".
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.