Marku, ten mechanizm to czasem nie z Duala?MarekSCO pisze: czw, 6 stycznia 2022, 18:38 Wycieczka do piwnicy pozwoliła odnaleźć mechanizm magnetofonu kasetowego,
kasetę magnetofonową z jakimiś nagraniami i słoik kiszonych ogórków.
Pozdrawiam!
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Marku, ten mechanizm to czasem nie z Duala?MarekSCO pisze: czw, 6 stycznia 2022, 18:38 Wycieczka do piwnicy pozwoliła odnaleźć mechanizm magnetofonu kasetowego,
Gdy ja odkurzam, to w końcówkę miękkiej rury wkładam pęk rurek-słomek do napoi - taki pióropusz się z tego robi i łatwiej tym odkurzyć taką deskę. Słomki są na tyle giętkie, że nic mi nie przesuwają a pojedyncza rureczka nie ma dużej mocy ssącej więc nie wciąga elementów ani się do nich nie przyssie.MarekSCO pisze: czw, 6 stycznia 2022, 18:38 I tutaj pytanie do Was Koledzy.Czym i jak często odkurzacie Wasze "deski" ?
To doskonała droga, ja bym jeszcze dopisał punkt ostatni - czyli żeby działało doskonale i dobrze wyglądało.MarekSCO pisze: pt, 7 stycznia 2022, 19:06 Czy to aby nie jest najlepsza droga dla początkującego lampowca.
Czyli najpierw zrobić, żeby zadziałało. A następnie zrobić tak, żeby dobrze zadziałało.
A w konsekwencji przyłożyć się do tego tak, żeby zadziałało doskonale.
Nie od razu celować w hiper efekty, ale powolutku.
Poznając specyfikę urządzenia przy tym.
Co Koledzy sądzicie ?
Jak rozwiązałeś kwestię dopasowania rezystancji głowicy do lampy ?MarekSCO pisze: czw, 6 stycznia 2022, 18:38 Dzisiejsze popołudnie zaczęło się dla mnie bardzo fajnie.
Najpierw przeczytałem ciekawy post Alka na temat dyktafonu lampowego...
viewtopic.php?f=8&t=36564
A potem poszedłem do piwnicy.
Wycieczka do piwnicy pozwoliła odnaleźć mechanizm magnetofonu kasetowego,
Następnie, zagryzając ogóreczkiem, połączyłem to wszystko do kupy drogą
prostych manipulacji lutownicą i...
Okazało się, że kaseta zawiera całkiem fajne nagrania.
I w ogóle magnetofon lampowy fajnie się zapowiada.
Nawet skromny kasetowy...
Jak by go jeszcze ustereofonicznićDowalić generator PPiK... Tor zapisu ( może nawet oddzielny byłby ciekawszy )
Jakieś fajne oczy magiczne do wskazywania poziomu sygnału.
A wszystko metodą "na desce", żeby ładnie wyglądało.
Oczywiście kurz będzie się zbierał na tym i co jakiś czas będzie to trzeba przedmuchiwać zapewne
jakimś kompresorem czy czymś.
I tutaj pytanie do Was Koledzy.
Czym i jak często odkurzacie Wasze "deski" ?
Zapytałem, bo jakieś 20 lat temu dostałem Duala C810 z uszkodzonym mechanizmem, bardzo podobnym do Twojego. Jako, że naprawa była niemożliwa (wyszczerbiło się takie większe koło zębate) zaadoptowałem do tego decka mechanizm RFT, wskaźnik VFD z Majaka, dorobiłem zasilacz i cyfrowy licznik i powstał taki twór jednoczący technikę rodem z RFN, NRD, ZSRR i PolskiMarekSCO pisze: pt, 7 stycznia 2022, 15:18 Jest to prawdopodobne. A nawet graniczy z pewnością
Miałem kiedyś Duala i te zaokrąglone przyciski mechanizmu zdaje się, że coś mi przypominają.
To raczej na sto procent Dual
Takie skrawki blachy wystarczające do wykonania chassis można znaleźć na złomowisku, przywożą tam odpadki poprodukcyjne. Sam zbierałem formatki 0,8-1,5mm ze stali czarnej i ocynkowanej.MarekSCO pisze: wt, 18 stycznia 2022, 17:31 Pojawiają się natomiast klasyczne problemy codzienności. A konkretnie takie, że blacha zdrożała.
I tutaj pytanie do Kolegów. Skąd pozyskujecie blachę na obudowy i jakiej blachy używacie?
Jeśli o mnie chodzi to najważniejsze jest osiągnięcie celu, a koszt to już sprawa drugorzędna - o ile oczywiście nie przekracza to granic rozsądku i możliwości finansowych.MarekSCO pisze: śr, 19 stycznia 2022, 20:53 Co Koledzy sądzicie o kwestii kosztów konstrukcji w odniesieniu do oczekiwanego efektu ?
I w ogóle o kwestii kosztów i ich minimalizowaniu ?
( Pamiętając jednakże o tym, że czas to też pieniądz. )