Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Co należy czynić?

przerwać prace
6
2%
kontynuować eksperymenty
66
25%
kontynuować eksperymenty i dążyć w kierunku komercji
177
68%
myśleć tylko o komercji
12
5%

Liczba głosów: 261

Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

Albo takim szklanym, chemicznym, nie?
Albo z klopa :lol:
Poczekam, popatrzę, zrozumiem więcej
I wtedy wreszcie sam
Też włączę się do akcji
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
Awatar użytkownika
End
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: End »

Trochę mnie nie było i widzę, że tutaj już powazne zmiany zachodzą :D
Mam nadzieję, że kiedyś zostanę szczęśliwym posiadaczem kilku lamp produkcji Alka.

Spać nie mogłem...

P.S. O rany! Futrzaczek2 już nawet na triodę dotarł :shock: :wink:
"Kto staje się potworem ten zrzuca ciężar bycia człowiekiem"....
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

:arrow: Alek
Szukałem zaworów ciśnieniowych i ni mam :cry:
:arrow: The Endzik albo raczej Endzik
To Ty też już tu dotarłeś?
I po raz pierwszy nie widzę pod nickiem niapisu "moderator" :lol:
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
Alek

Post autor: Alek »

Czemu mnie to nie dziwi :lol:
dsrecordss
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: dsrecordss »

Witam,
nie martw się futrzaczku- są inni moderatorzy którzy mają podobne wrażenia o tobie co TheEnd....
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...
Alek

Minął rok od moich pierwszych poważniejszch eksperymentów. Naszła mnie smutna refleksja, że poświęcając się tej tematyce trochę na bok odłożyłem układy elektroniczne. Pomyślałem o tym właśnie teraz, kończąc konstrukcję-temat, który już dawno miał być zamknięty. Takich tematów jest tu trochę. Tego jest mi właśnie w tej chwili nieco żal-że coś jest zaczęte i nie skończone :( . Zaś nowe pomysły być może prowadzą mnie na manowce :?:
Alek

Przebadałem dziś pompę rotacyjną. Wynik tego badania nie napawa optymizmem. O ile zaraz po włączeniu, gdy korpus pompy jest chłodny ciśnienie końcowe wynosi około 3,5*10^-2 Tr, o tyle po kilkudziesięciu minutach pracy ciśnienie osiąga 8,4*10^-2 Tr. Co prawda pompa dyfuzyjna może jeszcze pracować przy 2,5*10^-1 Tr, jednak margines ciśnień pracy byłby prawie żaden. Ponieważ jednak występuje bablowanie oleju to istnieje podejrzenie, że za niezbyt dobrą próżnię odpowiada olej.
Jeśli jednak przyczyna tkwi głębiej to sprawa będzie poważna.
dex75
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: dex75 »

A jaki olej zastosowałeś?
Jeżeli jest to olej do pomp próżniowych rotacyjnych to przyczyny tak kiepskiej próżni upatrywałbym raczej w pompie, owszem po zalaniu świeżym olejem pompa powinna pochodzić przez ok. godzinę aż olej osiągnie temperaturę 60`C ale z tego co piszesz nie to jest przyczyną.
Alek

Działania w dniu dzisiejszym z kolei dały wynik rewelacyjny:

W pompie wymieniono olej na gęstszy, produkcji polskiej. Olej był prawie bezwonny.
Badano próżnię wytwarzaną przez pompę w stanie gorącym za pomocą kalibrowanego próżniomierza Piraniego typ Elvac MP212. Ciśnienie końcowe osiągnęło wartość p∞=5∙10-3 Tr. Jest to próżnia lepsza niż deklarowana przez producenta (p∞=8∙10-3 Tr ).

Następnie przeprowadzono próbę pompowania zbiornika próżni wstępnej o pojemności około 10 litrów. Próżnię mierzono nieskalibrowanym próżniomierzem Piraniego typu PN21.
Zbiornik był pompowany około 10 minut. Próżniomierz wskazał próżnię p=5∙10-2 Tr.
Trudno wyciągnąć na tej podstawie wnioski co do możliwej do uzyskania próżni w zbiorniku, a to z uwagi na fakt, że układ nie był zmontowany zbyt starannie. Występowały z pewnością pewne nieszczelności, zwłaszcza na prowizorycznym łączeniu ze szklaną głowicą próżniomierza. Trudno także wierzyć we wskazania przyrządu niekalibrowanego.

Ostatnią próbą w dniu dzisiejszym było porównanie wskazań dwóch próżniomierzy –kalibrowanego i niekalibrowanego bez wykorzystania zbiornika próżni wstępnej. Uzgodniono wskazanie próżniomierzy przy ciśnieniu końcowym, które wyniosło p∞=8∙10-3 Tr. Należy nadmienić, że wymagało to prowizorycznego uszczelnienia łączenia z sondą szklaną.
Alek

Zamieszczam zdjęcie mojej nixie po ok 550h pracy. Zdjęcie jest dość dobrej jakości- myślę, że zainteresowani będą mogli zobaczyć szczegóły konstrukcji. Więcej zdjęć będzie na mojej podstronie http://www.trioda.com/alek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Alek

Moje milczenie w wątku nie oznacza, że nic się w temacie nie dzieje. Jest to bowiem znak, że dzieje się dużo... :idea: :roll:
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Nie wątpimy :)
Awatar użytkownika
Michu
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Michu »

Czekamy :)
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: pasio »

Witam !

Ja bżdżę z zachwytu, wielkie brawa za tę nixie !
Teraz kolej na Pixie i Dixie, do dzieła !
A wy, obserwatorzy, nie czekajcie z założonymi ręcami, tylko do roboty, może który chociaż świeczkę stearynową wyprodukuje (czy ktoś w dzisiejszych czasach wie jeszcze jak ?).
W dzieciństwie (50-te) czytałem artykuł: "domowy wyrób świec", ale gdzie, może Horyzonty Techniki dla dzieci, a może Młody Technik, a może Playboy ?
Jeszcze raz wyrazy uznania dla niewątpliwie największego entuzjasty w znanych mi domenach !
pzdr pasio
Awatar użytkownika
Boski Miszcz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Boski Miszcz »

Ja umiem,ja, ja prose pana:D
A świeczki umiem robić :D i nie tylko świeczki 8) również różnej maści -kleje i żywice syntetyczne termo i chemoutwardzalne.
Pozdrawiam :D
Miłośnik lamp telewizyjnych :):)

http://ag.bocznica.org/