Witam. Nie wiem jak tam z wymiarami ale prostokątne cewki były m/inn. w naszych Dominikach. Można by dopasować.ballasttube pisze: ↑pt, 29 października 2021, 02:03 uwalona"
jest cewka fal średnich na ferrycie.Czy ktoś z Kolegów nie miałby do odstąpienia?
Ruskie "tranzystory" przenośne
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: Ruskie "tranzystory" przenośne
-
- 3125...6249 postów
Dziękuję za informację,
spróbuję pomierzyć wymiary i porównać
ilości zwojów.
Pozdrawiam uprzejmie,
Jacek
spróbuję pomierzyć wymiary i porównać
ilości zwojów.
Pozdrawiam uprzejmie,
Jacek
Sokol prezentowany na zdjęciach to wersja eksportowa najstarszego Sokoła.
http://www.rw6ase.narod.ru/00/rp_p2/sokol.html
a dokładnie tego http://www.rw6ase.narod.ru/00/rp_p2/sokol_4.jpg
Wszystkie potrzebne dane zawarte są w załącznikach. Identyczny ferryt posiadała Newa 2, późniejsze miały krótsze.
http://www.rw6ase.narod.ru/00/rp_p2/sokol.html
a dokładnie tego http://www.rw6ase.narod.ru/00/rp_p2/sokol_4.jpg
Wszystkie potrzebne dane zawarte są w załącznikach. Identyczny ferryt posiadała Newa 2, późniejsze miały krótsze.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
W mojej Selga wymieniłem elektrolity, niestety chyba jakiś debil kiedyś odwrotnie podłączył zasilanie....nie chodzi nawet m.cz.,....tylko cichy szum w każdym położeniu potencjometru.
Germanowe "pety" są tam w podstawkach, będę wyciągał i sprawdzał testerem, bo mi się zdaje, że będzie niejeden trup
Prosiłbym o schemat, jak mają być ustawione blaszki przełącznika zakresów, coś wykopałem w internecie ale nie jestem pewien.
Jak znajdę uwalony tranzystor, to mam wyjęte kilkanaście lat temu tranzystory z odbiornika VEF-201(oj człowiek był młody i głupi....zauroczenie Telefunkenami i Grundigami było u mnie wtedy a to szajs niczym nie różniący się w upierdliwości serwisowej od "rusków"), może coś będzie podobne.
Mam jakieś tranzystory z odbiorników produkcji NRD- wiem tyle, że germanowe i radzieckie.
Wkurza mnie ta zabawa, w domu mam ze 25 stopni i kompletnie zryty tym umysł
Problem z temperaturą jest od samego początku- rodzice wzięli półgłówka do zrobienia ogrzewania, jeszcze poprawiał a i tak działa to beznadziejniel.
W mojej Selga wymieniłem elektrolity, niestety chyba jakiś debil kiedyś odwrotnie podłączył zasilanie....nie chodzi nawet m.cz.,....tylko cichy szum w każdym położeniu potencjometru.
Germanowe "pety" są tam w podstawkach, będę wyciągał i sprawdzał testerem, bo mi się zdaje, że będzie niejeden trup

Prosiłbym o schemat, jak mają być ustawione blaszki przełącznika zakresów, coś wykopałem w internecie ale nie jestem pewien.
Jak znajdę uwalony tranzystor, to mam wyjęte kilkanaście lat temu tranzystory z odbiornika VEF-201(oj człowiek był młody i głupi....zauroczenie Telefunkenami i Grundigami było u mnie wtedy a to szajs niczym nie różniący się w upierdliwości serwisowej od "rusków"), może coś będzie podobne.
Mam jakieś tranzystory z odbiorników produkcji NRD- wiem tyle, że germanowe i radzieckie.
Wkurza mnie ta zabawa, w domu mam ze 25 stopni i kompletnie zryty tym umysł

Problem z temperaturą jest od samego początku- rodzice wzięli półgłówka do zrobienia ogrzewania, jeszcze poprawiał a i tak działa to beznadziejniel.
-
- 3125...6249 postów
Kliknij sobie " Przełącznik zakresów Selga" jest wiele zdjęć odbiorników, przed chwilą oglądałem. Nie opieraj się na jednym zdjęciu, obejrzyj parę. Mogą mieć źle złożone przełączniki. Kiedyś to był nagminny "feler". W Sokołach lepiej to rozwiązano wprowadzając zabezpieczenia uniemożliwiające wypadanie blaszek. Dawniej kupowałem w "Reskopie" te blaszki, kosztowały grosze. Uważaj na te czarne nocniki, spotkałem się z dwoma rodzajami oznaczenia wyprowadzeń. Na szczęście odwrotnie wstawione też grały.

Zawsze możesz dogrzać się Farelką.

- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Masz na myśli pety w.cz. (np. P401) czy empety m.cz (np. MP41)? Okąd pamiętam - te pierwsze od zawsze miały wyprowadzenia ułożone in-line (jak Twoje ulubione Tegespięćdziesiątki w zielonych kapeluszach), ale w kolejności ECB a nie EBC, przy czym emiter oznaczony był kontrastową kropką. Dotyczyło to też starszych wykonań petów, z nocnikami ale bez talerzyków, tylko z płaską powierzchnią dolną (tak właśnie jak w starych Tegespięćdziesiątkach). W każdym przypadku środkowe doprowadzenie było przyspawane do obudowy, jako że w strukturach stopowo - dyfuzyjnych germanowy chip stanowił kolektor. Jakoś nie bardzo sobie wyobrażam aby taki pet mógł działać po zamianie bazy z emiterem. Empety m.cz. miały natomiast wyprowadzenia ułożone w trójkąt w kolejności EBC, tak samo jak nowsze Tegespięćdziesiątki względnie ASY w obudowach TO-5. Środkowe wyprowadzenie również było przyspawane do obudowy, ale połączona była z nią germanowa płytka struktury stopowej, stanowiąca bazę. Kropka była w tej sytuacji zbędna. Tranzystory stopowe na ogół zachowywały zdolność do pracy po zamianie emitera z kolektorem, choć ze zmniejszoną betą i ograniczoną mocą. W tej sytuacji wytłumaczenie widzę jedynie takie że albo omyłkowo przyspawano do obudowy środkową nóżkę bazy odwrotnie niż należało, wskutek czego takiego peta należało wstawić w podstawkę odwrotnie, albo też przed wstawieniem w podstawkę powyginano temu petu końcówkę bazy tak aby znalazła się w jednej linii z wyprowadzeniami kolektora i emitera i weszła w podstawkę. W tej sytuacji łatwo było się pomylić podczas ponownego wstawiania peta wyjętego uprzednio z podstawki. Może w tym egzemplarzu Selgi kiedyś grzebano ale nie potrafiono prawidłowo wstawić petów i dlatego nie ma obecnie odbioru? A jaki jest pobór prądu z bateryjki? Podczas odwrotnego włączenia zasilania najbardziej narażone są na zniszczenie końcowe empety obciążone tylko małoporowymi uzwojeniami pierwotnymi transformatora głośnikowego, ale gdyby istotnie się przy tym zespawały to i przy prawidłowym włączeniu zasilania stanowiłyby odtąd praktycznie zupełne zwarcie.TELEWIZOREK52 pisze: ↑sob, 6 listopada 2021, 02:48 Uważaj na te czarne nocniki, spotkałem się z dwoma rodzajami oznaczenia wyprowadzeń.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
BTW: Telewizorku, zrobiłeś coś ze swoją Turandotką? Zajrzyj do tematu jej poświęconego, Czego jak czego, ale tego żeby tor p.cz. FM w odbiorniku z pewnoscią niepośledniej klasy był źle zestrojony fabrycznie, co więcej aby nie dawał się zestroić z uwagi na występujące wówczas wzbudzenie na 10,7MHz stopnia na ECH81 to się nie spodziewałem!
Jestem u progu podjęcia decyzji aby spruć co tylko nie jest niezbędne do działania radia (poczynając od regulatora barwy który znakomicie utrudnia wyjmowanie chassis ze skrzynki) a następnie wymieniać kolejne płytki, co przynajmniej pozwoli odsyfić te które tam do tej pory są. Może wzbudzenie zniknie po wymianie płytki z ECH81 i EBF89? Próbowałeś w swoim odbiorniku zestroić obwód 10,7MHz pośredniczący między głowicą DEA a lampą ECH81, znajdujący się na przełączniku zakresów w sekcji UKF?

-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Ciekawe, że część moich MP41 ma "kropkę" a część nie.
I potwierdzam, środkowa nóżka jest przyczepiona do obudowy.
Pozdrawiam,
A.
I potwierdzam, środkowa nóżka jest przyczepiona do obudowy.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Te kolorowe ciapki na nocnikach MP41 nie mają nic wspólnego z oznaczeniem emitera. Miałem na myśli małą białą kropkę umieszczoną na rondzie, tak jak na zastosowanych w moim Sokole P422:
Odmiennie niż w naszych aefach bądź TG37-TG40 gdzie obudowa jest izolowana od struktury i służy jako ekran, mając w tym celu czwarte wyprowadzenie. Takie ekranujące obudowy ruskie stosowali dopiero w tranzystorach GT313, pracujących w zakresie UKF.I potwierdzam, środkowa nóżka jest przyczepiona do obudowy.
-
- 3125...6249 postów
Co zrobiłem ? Lepiej mi nie przypominaj. Pękła mi rurka i kranik przelotowy ( jak u KobuszewskiegoTomek Janiszewski pisze: ↑sob, 6 listopada 2021, 09:29 : Telewizorku, zrobiłeś coś ze swoją Turandotką? Z

Temat Selgi i tranzystorów. Selgę ostatni raz widziałem na oczy ponad 30 lat temu a w swoich zbiorach też nie mam. MP41, MP401, MP422 gdzieś mam i musiałbym odkopać. Pamiętam na przełomie lat 60/70 kiedy Selg było sporo na rynku i były to dosyć drogie radia ( Sokół był droższy) większość uszkodzeń to rozsypane przełączniki, pęknięte ferryty antenowe i odwrotnie powkładane tranzystory. Polak potrafił od zawsze i wszystko co dało się wyjąć to wyjął, czym dało się pokręcić to pokręcił. Sam miałem wtedy problemy ze zidentyfikowaniem wyprowadzeń ( nie miałem serwisówek ani internetu) a wyprowadzenia były w linii prostej a nie w trójkąt stąd były dwie możliwości włożenia i w obu radio ciszej lub głośniej ale grało. Jak masz jakąś Selgę to spróbuj. Nie przypominam sobie żebym w Sokole czy Seldze wymieniał uszkodzone tranzystory. Pozdrawiam.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Aaa to o taką kropkę chodzi. Myślałem że o ten pasek farbyTomek Janiszewski pisze: ↑sob, 6 listopada 2021, 13:20Te kolorowe ciapki na nocnikach MP41 nie mają nic wspólnego z oznaczeniem emitera. Miałem na myśli małą białą kropkę umieszczoną na rondzie, tak jak na zastosowanych w moim Sokole P422:
P1100410.JPGOdmiennie niż w naszych aefach bądź TG37-TG40 gdzie obudowa jest izolowana od struktury i służy jako ekran, mając w tym celu czwarte wyprowadzenie. Takie ekranujące obudowy ruskie stosowali dopiero w tranzystorach GT313, pracujących w zakresie UKF.I potwierdzam, środkowa nóżka jest przyczepiona do obudowy.

Czwarte wyprowadzenie to moim zdaniem lepsze rozwiązanie było.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Którego filtra? Jeżeli w torze AM (2K5A lub 2K4A) to mogę Cię poratować.TELEWIZOREK52 pisze: ↑sob, 6 listopada 2021, 14:36 Od paru tygodni stała sobie roznegliżowana Turandot i się suszyła po wonnych kąpielach aż tu nagle dana rurka jebut i została pozbawiona jednego filtra i to tak nieszczęśliwie że.. nic z nim już nie zrobię, tylko wymiana a że nie mam drugiego to poszła w "chwilową " odstawkę.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Ale droższe w produkcji (trzy szklane przepusty zamiast dwóch). I mostek ze strukturą trzeba by przyspawać do nogi kolektorowej zamiast do talerzyka obudowy, a tak wykonane pety mogłyby nie wytrzymać przyspieszeń i udarów występujących podczas odpalenia i lotu w kierowanych rakietach ppanc.

- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Nie będę dziś już grzebał bo do 4 nad ranem myślałem jak odpalić starą grę na Windows XP.
Skończyło się na zmarnowanym czasie, pirackie pliki to nienajlepszy pomysł(ale ściągnięte z normalnej strony, nie z torrenta), może coś jest rypnięte- wiedza z początku stulecia mi "wyparowała" z głowy.
Wracając do tematu Selgi, wygrzebałem w internecie schemat tylko tu jest jakiś "kundel", krzemowo- germanowy( chyba Ruski produkowali już KT315 ale w magazynach zalegały stare zapasy i tak zrobili)
Jutro też chyba nie zrobię, bo piec trzeba czyścić po paleniu starym płotem i gałęziami
Czy były Selgi na KT315 i MP czy to schemat innego odbiornika?
Nie będę dziś już grzebał bo do 4 nad ranem myślałem jak odpalić starą grę na Windows XP.
Skończyło się na zmarnowanym czasie, pirackie pliki to nienajlepszy pomysł(ale ściągnięte z normalnej strony, nie z torrenta), może coś jest rypnięte- wiedza z początku stulecia mi "wyparowała" z głowy.
Wracając do tematu Selgi, wygrzebałem w internecie schemat tylko tu jest jakiś "kundel", krzemowo- germanowy( chyba Ruski produkowali już KT315 ale w magazynach zalegały stare zapasy i tak zrobili)
Jutro też chyba nie zrobię, bo piec trzeba czyścić po paleniu starym płotem i gałęziami

Czy były Selgi na KT315 i MP czy to schemat innego odbiornika?
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Były takie kundle, nawet mam coś takiego w robocie, otrzymane od jednego z pracowników, ale coś tam jest oberwane przy przełączniku zakresów. Nie chce mi się naprawiać takiego paskudztwa, ani nawet do domu je zabrać. Ruskie radia z plastikami w miejsce petów to już nie są ruskie radia.Szrot majster pisze: ↑sob, 6 listopada 2021, 20:01Czy były Selgi na KT315 i MP czy to schemat innego odbiornika?