Neptun 212A - reanimacja
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Neptun 212A - reanimacja
Co to za głowica? Nie mogę zdobyć żadnych informacji na jej temat. Czy może jest to głowica UHF, której mógłbym użyć jako konwerter UHF/VHF?
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Głowica zintegrowana zawierająca dwa bloki UHF i VHF, częstotliwość pośrednia 38MHz. Wersja zasilana napięciem -12V z wejściami antenowymi symetrycznymi.
Głowica zintegrowana zawierająca dwa bloki UHF i VHF, częstotliwość pośrednia 38MHz. Wersja zasilana napięciem -12V z wejściami antenowymi symetrycznymi.
Ratujmy stare tranzystory!
Czy istnieje jakiś opis wyprowadzeń tej głowicy?
Czy odpowiednio ją podłączając można jej użyć jako konwerter pasma UHF/VHF i następnie wyjście VHF podłączyć do głowicy lampowej?
Czy odpowiednio ją podłączając można jej użyć jako konwerter pasma UHF/VHF i następnie wyjście VHF podłączyć do głowicy lampowej?
-
- 2500...3124 posty
Opis jest, tylko nic ci to nie da u nas niema już sygnału analogowego
Zamierzam podłączyć do niej dekoder DVB-T przez modulator a następnie pozyskując sygnał VHF wprowadzić go na wejście głowicy lampowej zachowując przy tym oryginalny tor sygnału telewizora. I/II rozumiem, że to wyjście VHF?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Styki UHF, I/II i III służą tylko do sterowania wyborem odbieranego pasma (ustawiało się to w programatorze przy każdym klawiszu osobno przełącznikami albo zworkami)
Wyjście głowicy to p.cz.
Potrzebujesz jeszcze dodatkowego generatora i mieszacza, bo pośrednia na wyjściu ZTG to 38 MHz, a pasmo VHF OIRT zaczyna się od 48,5 MHz.
Wyjście głowicy to p.cz.
Potrzebujesz jeszcze dodatkowego generatora i mieszacza, bo pośrednia na wyjściu ZTG to 38 MHz, a pasmo VHF OIRT zaczyna się od 48,5 MHz.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 2500...3124 posty
A na co takie kombinacje ? Modulator podłączasz do wejścia TV i to wszystko. Modulatory maja pasmo od 2 do 69 w twoim przypadku wykorzystujesz kanały od 2 do 12
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Modulator modulatorowi nierówny. Niektóre pracują tylko na kanałach UHF, np. ten, który sprzedajesz tu viewtopic.php?f=38&p=375222#p375222
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Można taką głowicę przerobić,ale można także iść na łatwiznę https://allegro.pl/oferta/konwerter-obr ... ed=aa34192
-
- 2500...3124 posty
Przecie w ofercie napisałem jakie kanały obsługuje. Mam tez MTV-40 ( kanały od 1 -69)obsługuje mi od "zawsze" instalację antenową w domu jak i też jakiś z allegro z pasmem od 2 do 69 ale go nieraz używam.Marek7HBV pisze: ↑ndz, 4 października 2020, 21:54 Można taką głowicę przerobić,ale można także iść na łatwiznę https://allegro.pl/oferta/konwerter-obr ... ed=aa34192
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Modulator na kanały 1-12 to nie wszystko, musi mieć przełączaną różnicową fonii 5,5MHz/6,5MHz, bo nie będziesz miał dźwięku.
Miałem taki telewizor(potem zdechł a ja nie umiałem go naprawić), wyciągnięty z jakiejś piwnicy po zmarłej staruszce. Był jak nowy, tylko to były lata 90-te, rodzice kupili mi najpierw Pegasusa, potem używane ATARI 65XE, no i niestety dźwięku nie było, bo te urządzenia miały różnicową fonii CCIR czyli 5,5MHz, tak więc głos przez radio(taki "klocek Dzierżoniowski") szedł, potem dostałem kolorowego 14" GoldStar czy tam Supra(w środku jedno i to samo), ten miał wejście AV na RCA.
Modulator kupisz na Allegro ale nie szmelc za 30zł tylko więcej musisz wydać.
https://allegro.pl/oferta/modulator-sat ... 7228349475
https://allegro.pl/oferta/modulator-tv- ... 9238600433\
O zdobyciu magnetowidu z modulatorem na VHF OIRT zapomnij- to dawno poszło na przemiał.
A kombinacje z konwerterami to tym się skończą, że obraz będzie brzydki, z zakłóceniami, może też skakać.
NIGDY też nie dorabiaj wejścia AV, bo ten TV jak każdy lampowiec ma masę połączoną galwanicznie z siecią!
Niby jest możliwość wbudowania do środka trafa 1:1 o mocy około 200VA ale takie trafo Cię wyjdzie drożej niż modulator
Modulator na kanały 1-12 to nie wszystko, musi mieć przełączaną różnicową fonii 5,5MHz/6,5MHz, bo nie będziesz miał dźwięku.
Miałem taki telewizor(potem zdechł a ja nie umiałem go naprawić), wyciągnięty z jakiejś piwnicy po zmarłej staruszce. Był jak nowy, tylko to były lata 90-te, rodzice kupili mi najpierw Pegasusa, potem używane ATARI 65XE, no i niestety dźwięku nie było, bo te urządzenia miały różnicową fonii CCIR czyli 5,5MHz, tak więc głos przez radio(taki "klocek Dzierżoniowski") szedł, potem dostałem kolorowego 14" GoldStar czy tam Supra(w środku jedno i to samo), ten miał wejście AV na RCA.
Modulator kupisz na Allegro ale nie szmelc za 30zł tylko więcej musisz wydać.
https://allegro.pl/oferta/modulator-sat ... 7228349475
https://allegro.pl/oferta/modulator-tv- ... 9238600433\
O zdobyciu magnetowidu z modulatorem na VHF OIRT zapomnij- to dawno poszło na przemiał.
A kombinacje z konwerterami to tym się skończą, że obraz będzie brzydki, z zakłóceniami, może też skakać.
NIGDY też nie dorabiaj wejścia AV, bo ten TV jak każdy lampowiec ma masę połączoną galwanicznie z siecią!
Niby jest możliwość wbudowania do środka trafa 1:1 o mocy około 200VA ale takie trafo Cię wyjdzie drożej niż modulator
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 2500...3124 posty
A po co takie drogie jak można pełnopasmowe z fonią 5.5, 6.5 połowe taniej https://www.mezon.eu/product/Modulator-MTV40-s1757
Uzyskałem obraz z magnetowidu poprzez przystawkę ZTA-202. Jednak brak jest fonii. Słyszalny jest modulowany przydźwięk fonii przy dostrajaniu.
Czy problem może leżeć w złej częstotliwości podnośnej fonii? Nie mogę jej znaleźć na obszarze całej skali przystawki.
Czy problem może leżeć w złej częstotliwości podnośnej fonii? Nie mogę jej znaleźć na obszarze całej skali przystawki.
Rodzaj fonii można zmienić jedynie w magnetowidzie-jeżeli nie ma 6,5 MHz{OIRT},to nic nie da rady zrobić
.