Neptun 212A - reanimacja

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Neptun 212A - reanimacja

Post autor: ECC83 »

Taki oto telewizorek upolowałem zapomniany i wyrzucony... :idea:
Z oględzin wkrętów na tylnej ściance istnieje duża szansa na to, że nigdy nie był otwierany. Jedna ze śrub zaklejona była plombą woskową.
Czy te diody prostownicze z nakrętką umieszczone w zasilaczu fabrycznie są tak luzem i trzymają się na swych wyprowadzeniach?
Gdzie oryginalnie podłączało się przewód zasilający? U mnie po nim ani śladu.
Jest sens formować kondensatory elektrolityczne zasilacza przed pierwszym uruchomieniem?
Na razie muszę pozbyć się tabunów kurzu i posprawdzać kluczowe elementy. Tylko jak to zrobić? Kurz jest tak przyklejony i tłusty, że pod ciśnieniem z kompresora ani myśli puścić. Będę musiał chyba jakąś kąpiel z pędzelkiem w izopropanolu.
Bardzo mi się podoba wykończenie tego telewizorka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Neptun 212A - reanimacja

Post autor: AZ12 »

Witam

Schemat telewizora jest tutaj:

http://www.unimor.pigwa.net/downloads.p ... owstart=30
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Do takich większych kawałków jak chassis telewizora izopropanol może wyjść za drogo. Sugerowałbym użyć ropy.
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Ropy czyli oleju napędowego, czy może lepiej benzyny bezołowiowej?
Czy do takiej płukanki dobrze byłoby pozbyć się cewek? Mam nadzieję, że później się tego smrodu jakoś wyzbędę. Nie ma nic gorszego niż telewizor w pokoju zalatujący ropą. Podejrzewam, że on stał gdzieś w kuchni bo bardzo tłusty ten brud. Najlepiej to w ogóle byłoby wyjąć to chassis, ale dużo rozlutowywania.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Tak, olej napędowy miałem na myśli. Czyści doskonale stary brud, zwłaszcza tłusty. Co do zapachu to nie wiem, nie używałem go nigdy do sprzętów o przeznaczeniu salonowym :wink:
Tak smaku
głowa
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam
kubafant pisze: ndz, 20 września 2020, 16:09 Do takich większych kawałków jak chassis telewizora izopropanol może wyjść za drogo.
Wszystko przez coronavirus. Do czyszczenia elektroniki można użyć nienadającego się do spożycia alkoholu etylowego np: denaturatu lub w ostateczności może to być przedgon. 8) :lol: Jest on dużo tańszy.
ECC83 pisze: ndz, 20 września 2020, 16:34 Ropy czyli oleju napędowego, czy może lepiej benzyny bezołowiowej?
Czy do takiej płukanki dobrze byłoby pozbyć się cewek? Mam nadzieję, że później się tego smrodu jakoś wyzbędę.
Paliw silnikowych nie wolno używać jako rozpuszczalników, ich opary są szkodliwe dla zdrowia, może wyjść to po wielu latach. Ponadto w celu zwiększenia liczby oktanowej benzyna zawiera dodatek węglowodorów aromatycznych np: toluen mogące zniszczyć niektóre tworzywa sztuczne takie jak polistyren.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Przedgon doskonale się do tego nadaje, z tego co mi jednak wiadomo kolega ECC83 nie prowadzi produkcji przetworów :lol:

Benzyna na pewno jest bardziej szkodliwa, bo ma wyższą prężność pary (jest bardziej lotna) i przez to łatwiej wchłonąć większą dawkę.
Znowu nie ma co przesadzać. Olej napędowy dobrze zastępuje o wiele droższą naftę w zastosowaniach "czyszczących", zresztą nafta jest jedną z frakcji wchodzących w skład ON.

Pozdrawiam,
Jakub
Tak smaku
głowa
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Wygląda na to, że do czyszczenia użyję chyba pędzelka moczonego w denaturacie. Bałbym się paliw ze względu na zapach, który mogą po sobie pozostawić w telewizorze. Etanol jednak wyparuje i nie będzie po nim śladu.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Kondensatory formuj. Zawsze to oszczędzi szans na niespodzianki. Chassis w takim stanie ja myję w wannie, prysznicem z gorącą wodą i detergentem. Usuwa skutecznie wszystko z wyjątkiem starych smarów. Oczywiście samo chassis, wyjęte z obudowy, bez lamp. Trzeba je potem naprawdę dobrze wysuszyć, ale i transformatory bez problemu przeżywają takie traktowanie. Wydaje się brutalne, ale takie mycie usuwa łatwo i szybko (bez marnowania wysiłku na pędzelkowanie) kurz również z różnych dziur, szpar pod elementami, wnęk i innych niedostępnych miejsc.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

ECC83 pisze: ndz, 20 września 2020, 15:23 Z oględzin wkrętów na tylnej ściance istnieje duża szansa na to, że nigdy nie był otwierany. Jedna ze śrub zaklejona była plombą woskową.
Czy te diody prostownicze z nakrętką umieszczone w zasilaczu fabrycznie są tak luzem i trzymają się na swych wyprowadzeniach?
Natrafiłeś na jedną z napraw na cito, w ZURiT czas to pieniądz więc wsadzało się co pod ręką, wprawne mędrca serwisanta szkiełko i oko wykryje jeszcze co najmniej kilka napraw w innych miejscach widocznych na zdjęciach. TV prosty w naprawie oby tylko kineskop (nie do zdobycia, ja mam jeden zapasowy niezły, nie pozbędę się, ze złomowanego Neptuna221) cię nie zaskoczył, powodzenia. Z ciekawostek układowych w tym konkretnie TV: na górnej płytce Z23 nie ma pośrodku PCB transformatora symetryzatora impulsów linii (symetryzatorem jest transformator WN), wcześniej były dwa (różne) wykonania układowe a fizycznie trafka były na rdzeniu EI lub na karkasie polistyrenowym podobnym jak w filtrach pośredniej, czasem dedykowany schemat nie uwzględniał tej zmiany podobnie jak na dolnej płytce Z13 wyeliminowanie (oszczędności w końcowej erze Gierka, kawał pośredniej lampa/filtr/ elementy RC zastąpione zworą z drutu.....) drugiej lampy EF183 w pośredniej.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

cirrostrato pisze: pn, 21 września 2020, 08:14
ECC83 pisze: ndz, 20 września 2020, 15:23 Czy te diody prostownicze z nakrętką umieszczone w zasilaczu fabrycznie są tak luzem i trzymają się na swych wyprowadzeniach?
Natrafiłeś na jedną z napraw na cito, w ZURiT czas to pieniądz więc wsadzało się co pod ręką
Oryginalnie stosowano w telewizorach z tamtej epoki blok prostowniczy PK220/06 zawierający niemalowane i nieoznaczone diody z serii DK60-62 w liczbie zależnej od napięcia przebicia pojedynczej diody:
download/file.php?id=50659&mode=view
Odopwiednią płytkę możesz dociąć wg rysunku, aby przypominało to oryginał.
Z ciekawostek układowych w tym konkretnie TV: na górnej płytce Z23 nie ma pośrodku PCB transformatora symetryzatora impulsów linii (symetryzatorem jest transformator WN), wcześniej były dwa (różne) wykonania układowe a fizycznie trafka były na rdzeniu EI lub na karkasie polistyrenowym podobnym jak w filtrach pośredniej, czasem dedykowany schemat nie uwzględniał tej zmiany
Transformator symetryzujący impulsy synchronizacji linii (TSLK) na rdzeniu blaszanym stosowano wraz z obwodem generatora linii z wystającym długim paluchem zawierającym rdzeń ferrytowy umieszczonym w aluminiowym kubku ekranującym zapożyczonym z filtrów p.cz. w odbiornikach zunifikownych pierwszej generacji (Fiord, Zefir) oraz drugiej generacji (Ametyst S, Tosca Lux, Beryl 101). W odbiornikach tych występowała na schemacie lampa PCL85 w generatorze ramki oraz PCL84 we wzmacniaczu wizji. Impulsy porównawcze z TVL doprowadzano do detektora fazy z EAA91 niesymetrycznie.
Trzecia generacja odbiorników (np. Ametyst 1012, Beryl 102 a także tematyczny Neptun 212) cechowała się wzmacniaczem wizji na lampie PFL200 a w generatorze ramki wg schematu występowała lampa PCL805 (w praktyce mogło być różnie ponieważ ta ostatnia mogła podczas napraw zastępować PCL85 w starszych odbiornikach i na odwrót). Ta generacja odbiorników zawierała zmodyfikowany zespół synchronizacji zawierający zamiast TSLK - rezonansowy separator impulsów synchronizacji poziomej (TIS-1) i zmniejszony z 33k do 15k rezystor obciążenia w anodzie triody ECH84. Obwód separacyjny nie pełnił funkcji symetryzatora, w zamian za to doprowadzano do detektora fazy symeryczne impulsy porównawcze, czerpane z TVL. Anaalogiczne rozwiązanie, choć już z selektorem i detektorem fazy na półprzewodnikach przetrwało jeszcze w "Librach". Obwód generatora linii (G4-TV) był nieekranowany, taki jak widać na zdjęciu po prawej. Ale identycznego z wyglądu obwodu separatora TIS-1 nie widać, mimo że na schemacie on występował. Czy na płytce nie ma śladów po jego wylutowaniu podczas prowizorycznej naprawy? Bez niego synchronizacja ma szansę jakoś działać, ale gorzej.
podobnie jak na dolnej płytce Z13 wyeliminowanie (oszczędności w końcowej erze Gierka, kawał pośredniej lampa/filtr/ elementy RC zastąpione zworą z drutu.....) drugiej lampy EF183 w pośredniej.
Taki skrócony wzmacniacz p.cz. wizji, pozbawiony jednej lampy EF183 i jednego filtru pasmowego (zawierającego również pułapkę na 40MHz); ubytek wzmocnienia częściowo kompensowało użycie lampy EF184 w miejsce EF80 w ostatnim stopniu p.cz) stosowany był w nielicznych odbiornikach tzw. klasy popularnej (Lazuryt 105 i 106). Neptun 212 zalicza się jak widać do klasy standardowej, skoro ma pełnowartościowy tor p.cz. wizji.
Ostatnio zmieniony pn, 21 września 2020, 13:27 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

kubafant pisze: ndz, 20 września 2020, 16:09 Do takich większych kawałków jak chassis telewizora izopropanol może wyjść za drogo. Sugerowałbym użyć ropy.
Zdecydowanie odradzam. Nafta a zwłaszcza olej napędowy będzie odparowywał bardzo długo, a zanim odparuje to będzie nie tylko śmierdział ale i działał destrukcyjnie na elementy gumowe (np. koreczki w elektrolitach KEN). To już mniejszym złem byłaby benzyna ekstrakcyjna, ta bowiem wyparuje znacznie szybciej, choć stworzy tym samym zagrożenie pożarowe. Ale izopropanol może być drogi tylko w wersji o dużej czystości (stosowany np. do czyszczenia optyki). W hipermarketach budowlanych np. Leroy Merlin można kupić rozcieńczalnik o nazwie Denatural, zawierający głównie izopropanol, w przeciwieństwie do innych specyfików o podobnych nazwach (denaturat, Denatura, Denturax etc), bazujących na etanolu.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

ECC83 pisze: ndz, 20 września 2020, 16:34 Najlepiej to w ogóle byłoby wyjąć to chassis, ale dużo rozlutowywania.
Nie tak dużo. Odkręcasz panel regulacji i wyjmujesz wraz z nim całe chassis. Możesz zdjąć z cewkami odchylania o ile nie są na wtyk, czego nie pamiętam. Nie myj w ropie, jest tłusta i po miesiącu będziesz miał podwójną warstwę syfu. Woda z jakimś mydłem, denaturat lub benzyna ekstrakcyjna. Co do cen. Dwa dni temu nabyłem ( do szelaku) w sklepie 1 L Izopropanolu = 27 zł. Oraz na Allegro 1 L alkoholu etylowego 99.5% = 13 zł.
cirrostrato pisze: pn, 21 września 2020, 08:14 Natrafiłeś na jedną z napraw na cito, w ZURiT czas to pieniądz więc wsadzało się co pod ręką,
Heniu, nie obrażaj Ty ludu pracującego stolicy w ZURiT. :lol: Nawet największy partacz po fachu nie wsadziłby takiego czegoś zwłaszcza że było już pod dostatkiem 1N4007. To jakiś prywaciarz.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

TELEWIZOREK52 pisze: wt, 22 września 2020, 02:06 Heniu, nie obrażaj Ty ludu pracującego stolicy w ZURiT. :lol: Nawet największy partacz po fachu nie wsadziłby takiego czegoś zwłaszcza że było już pod dostatkiem 1N4007. To jakiś prywaciarz.
Fakt, my zurtowcy mieliśmy dobre dojście do części. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Przed pierwszym uruchomieniem TV odłączyłem WN, pomierzyłem napięcia na płytce synchronizacji i odchylania. Nie zauważyłem niepokojących anomaliów, były z grubsza poprawne.
Włączyłem TV do sieci już z aktywnym blokiem WN. Kineskop zaświecił się jak latarnia na całej swojej powierzchni. Nie daje się zmniejszyć jasności pokrętłem, brak reakcji na jakiekolwiek regulacje w tym kontrastu. Po prostu świeci się pełnym światłem i muszę go możliwie szybko wyłączyć. Brak jakiegokolwiek tła obrazu. Tor fonii wydaje się działać poprawnie - słyszalny modulowany przydźwięk sieciowy po odkręceniu potencjometru głośności.
Pomierzyć napięcia na elektrodach kineskopu?