CHOPIN66 pisze: ↑pn, 16 grudnia 2019, 17:25
A więc podłączyłem do kanału narazie prawego testowo kolumnę 4 om zniekształcenia są mocne ale to z powodu nie dopasowania impedancji .
Słyszalne na ucho zniekształcenia raczej nie wynikają z niedopasowania impedancji, chyba że słuchał Kolega bardzo głośno (w okolicach kilku W).
Bo zapomniałem podłączyć sprzężenia zwrotnego podłączyłem sprzężenie i zniekształcenia zniknęły .
A, to w porządku. Chociaż dobrze zaprojektowany wzmacniacz i bez USZ powinien dać się słuchać. Masz jakiś oscyloskop żeby pooglądać przebiegi?
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
kubafant pisze: ↑pn, 16 grudnia 2019, 21:08
A, to w porządku. Chociaż dobrze zaprojektowany wzmacniacz i bez USZ powinien dać się słuchać. Masz jakiś oscyloskop żeby pooglądać przebiegi?
Trzeba sprawdzić jak wygląda sam sygnał z generatora na oscyloskopie i porównać go z tym co jest na wyjściu wzmacniacza.
Ale widać na oscylogramie 2,8kHz że wzmacniacz się wzbudza, tak jak pisał Kolega Marek jest nakładający sięsygnał około 19-20kHz
Wiech pisze: ↑śr, 18 grudnia 2019, 11:00
Trzeba sprawdzić jak wygląda sam sygnał z generatora na oscyloskopie i porównać go z tym co jest na wyjściu wzmacniacza.
Ale widać na oscylogramie 2,8kHz że wzmacniacz się wzbudza, tak jak pisał Kolega Marek jest nakładający sięsygnał około 19-20kHz
Należy wyraźnie odróżnić "dzwonienie" od wzbudzenia. We wzmacniaczach lampowych mamy transformator głośnikowy, który może wykazywać rezonans na częstotliwościach wyższych od akustycznych lub leżący wewnątrz pasma akustycznego. Sygnał prostokątny (symetryczny o wypełnieniu 50%) zawiera w sobie dużą zawartość nieparzystych harmonicznych, które przechodząc przez tor sygnałowy z obwodami rezonansowymi może powodować podbicie niektórych składowych częstotliwości, co przejawia się "dzwonieniem", widocznym na ekranie oscyloskopu.
Natomiast wzbudzenie jest zjawiskiem spontanicznym i polega na wytwarzaniu przez układ nowych częstotliwości (oscylacji), których nie ma w sygnale sterującym. Dlatego w układzie z obwodem rezonansowym sygnał sinusoidalny nie spowoduje powstawania nowych sygnałów, poza ewentualnie sygnałami harmonicznymi od częstotliwości podstawowej sygnału, których obecność świadczy o nieliniowości wzmacniacza.
Tablet robiący za generator daje tak zniekształcony przebieg. Inna sprawa, że przedwzmacniacz też się wzbudza. A to jego na razie mierzyłem oscyloskopem.
seler pisze: ↑śr, 18 grudnia 2019, 14:58
Co o nich można powiedzieć oprócz tego, że generowanie prostokąta z tabletu to słaby pomysł?
Przede wszystkim ze względu na słabej jakości kartę dźwiękową. Znacznie lepszy prostokąt można uzyskać z taniego analogowego generatora funkcji np: ICL8038.
Miłem i mam problem z obcinaniem góry . Podłączyłem ponownie tablet w roli generatora i podałem sinus 1kHz . Na S1 ECC91 przebieg idealny bez zniekształałceń , na anodzie obcięty . Zciszyłem głośność w tablecie do 100mV przesterowanie zmalało, zciszyłem do 50mV! i brak przesterowania na anodzie ECC91 3V idealny sinus 1kHz .Na razie tuż przy gniazdach wejściowych wstawiłem dzielnik napięcia zbudowany z rezystorów 680om i 100om . Odłączyłem korekcję barwy dźwięku bo wprowadza z duże tłumienie i z 3V robi się 0.3V .
Niestety po podaniu muzyki tony niskie są stłumienie a tony wysokie są zbyt mocno podbite i przesterowane
Obcięty od góry czy od dołu na tej anodzie? Moim zdaniem 100kΩ dla tej lampy to trochę dużo Jaki masz punkt pracy? Obcinanie wynika najpewniej z nasycenia lub zatkania lampy, co przy tak małych amplitudach sygnału jest objawem źle dobranego punktu pracy.