Dziennik budowy - 50W Jose mod Marshall
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Re: Dziennik budowy - 50W Jose mod Marshall
Zmierz prąd na pierwotnym, potem odłącz tego zenera i zrób to samo 

-
- 1875...2499 postów
Mogę Ci pozyczyć trafo do SLO ktore kupilem od Grabela. sprawdzisz sobie co i jak.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
-
- 3125...6249 postów
Czyli było,ale się...Aby upewnić się czy przyczyną jest uszkodzenie transformatora należy odłączyć prostownik i sprawdzać temperaturę.W zasadzie powinno się włączyć amperomierz prądu zmiennego w szereg z uzwojeniem pierwotnym i sprawdzić po kolei pobór prądu [bez lamp]przez 1/sam transformator 2/transformator z włączonym prostownikiem.Wartość prądu bez obciążenia[jałowego] winna być podana w specyfikacji producenta.Recon pisze: ndz, 7 lipca 2019, 19:13
Dobra to teraz ciekawostkaZałączyłem sobie moje trafko bez obciążenia całkowicie - bez żadnej lampy. Jedyne obciążenie to tylko ta zenerka 51V mosfetem, na żarzeniu tylko jedna ledka. I... grzeje się
![]()
Póki co po ~20min ma już termperaturę wyraźnie wyższą od tempratury ciała i mogę powiedzieć, że jest po prostu ciepłe.
-
- 625...1249 postów
W kwestii mosfeta to weź może narysuj jak masz ten układ podłączony dokładnie.
'All the stars in the north are dead now.'
-
- 1250...1874 posty
Dokładnie to tak:

Dzięki bardzo za pomoc!! Ale nie chciał bym tyle razy zmieniać transformatora, jakbyś go nie potrzebował to mógłbym ewentualnie odkupić (jeśli rozmiar montażowy by się zgadzał).slawekmod pisze: ndz, 7 lipca 2019, 19:44 Mogę Ci pozyczyć trafo do SLO ktore kupilem od Grabela. sprawdzisz sobie co i jak.
seler pisze: ndz, 7 lipca 2019, 19:35 Zmierz prąd na pierwotnym, potem odłącz tego zenera i zrób to samo![]()
Chyba mój multimetr tego nie ogarnie, ale sprawdzęMarek7HBV pisze: ndz, 7 lipca 2019, 19:48Czyli było,ale się...Aby upewnić się czy przyczyną jest uszkodzenie transformatora należy odłączyć prostownik i sprawdzać temperaturę.W zasadzie powinno się włączyć amperomierz prądu zmiennego w szereg z uzwojeniem pierwotnym i sprawdzić po kolei pobór prądu [bez lamp]przez 1/sam transformator 2/transformator z włączonym prostownikiem.Wartość prądu bez obciążenia[jałowego] winna być podana w specyfikacji producenta.Recon pisze: ndz, 7 lipca 2019, 19:13
Dobra to teraz ciekawostkaZałączyłem sobie moje trafko bez obciążenia całkowicie - bez żadnej lampy. Jedyne obciążenie to tylko ta zenerka 51V mosfetem, na żarzeniu tylko jedna ledka. I... grzeje się
![]()
Póki co po ~20min ma już termperaturę wyraźnie wyższą od tempratury ciała i mogę powiedzieć, że jest po prostu ciepłe.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 1875...2499 postów
Jeżeli chcesz sprawdzić to możesz podskoczyć do mnie na Mokotów i odebrać trafko. Czy chcę sprzedać? Nie wiem, jest bardzo podobne do Twojego. Mnie by się przydało do montazu na stopkach. Zaraz zrobię zdjęcie i zmierzę rozstaw mocowań.
Rozstaw śrub to 67x87mm o ile dobrze zmierzyłem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
A dlaczego nie między odczep środkowy a masę? W sensie masz to włączone od strony "gorącej" zamiast na masie.
'All the stars in the north are dead now.'
-
- 2500...3124 posty
Akurat wpływ ciśnienia (w takim zakresie zmienności, o jakim mowa) na równowagi faz skondensowanych jest minimalny. Z temperaturą wrzenia różnica byłaby już zauważalnie większa, ale to i tak daleko poza interesującą nas dokładnościąMarek7HBV pisze: ndz, 7 lipca 2019, 18:25 Ale niech Kolega nie każe jechać na poziom morza ,w taką pogodęi czekać równowagę barometryczną
![]()

lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
-
- 1250...1874 posty
E to nie będzie pasowało, bo u mnie jest 65x80mm i okienko za małe też będzie. Ale dzięki wielkie za pomoc!slawekmod pisze: ndz, 7 lipca 2019, 20:14 Jeżeli chcesz sprawdzić to możesz podskoczyć do mnie na Mokotów i odebrać trafko. Czy chcę sprzedać? Nie wiem, jest bardzo podobne do Twojego. Mnie by się przydało do montazu na stopkach. Zaraz zrobię zdjęcie i zmierzę rozstaw mocowań.
Bo na anodowym mam odczep 60VLuC pisze: ndz, 7 lipca 2019, 20:24 A dlaczego nie między odczep środkowy a masę? W sensie masz to włączone od strony "gorącej" zamiast na masie.

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 1875...2499 postów
Jednak jak byś chciał sprawdzić podłączając trafo na przewodach to daj znać.
Zastanawia mnie jednak inna rzecz, piszesz że rozstaw mocowań to 65x80. Jaki masz rdzeń? 150-tkę?
Zastanawia mnie jednak inna rzecz, piszesz że rozstaw mocowań to 65x80. Jaki masz rdzeń? 150-tkę?
-
- 1250...1874 posty
Tak, dokłądnie ten sam rdzeń i wymiary co tu: https://amptone.pl/p/273/2443/power-pt5 ... atory.html
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 1875...2499 postów
Wysłełm Ci PW.
-
- 9375...12499 postów
Przecież nie musisz brać biasu z odczepu. Możesz z anodowego.Recon pisze: ndz, 7 lipca 2019, 20:42E to nie będzie pasowało, bo u mnie jest 65x80mm i okienko za małe też będzie. Ale dzięki wielkie za pomoc!slawekmod pisze: ndz, 7 lipca 2019, 20:14 Jeżeli chcesz sprawdzić to możesz podskoczyć do mnie na Mokotów i odebrać trafko. Czy chcę sprzedać? Nie wiem, jest bardzo podobne do Twojego. Mnie by się przydało do montazu na stopkach. Zaraz zrobię zdjęcie i zmierzę rozstaw mocowań.
Bo na anodowym mam odczep 60VLuC pisze: ndz, 7 lipca 2019, 20:24 A dlaczego nie między odczep środkowy a masę? W sensie masz to włączone od strony "gorącej" zamiast na masie.więc i on by spadł o te 51V jeśli dobrze myślę.
-
- 1250...1874 posty
Oczywiście, ale gdy montowałem ten 'reduktor' mój sposób wydawał mi się prostszy w realizacji, jako że mosfet 'wisiał' w chassis nad głównym filtrem i nie chciałem zostawiać 'wiszącego' odczepu 60VAC. Myślicie, że gdy przeniosę to na odczep zero, może się mniej grzać?
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 9375...12499 postów
Pewnie jak nie sprawdzisz to odpowiedzi nie poznasz. A moze inne mniej eleganckie rozwiazanie: male trafo 2x15-24V w przeciwfazie...