Zaginione konstrukcje Zopan-u
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Re: Zaginione konstrukcje Zopan-u
Niestety wkładek wzorcowych nie posiadam.
Dokumentacji również nie.
Przyrząd wymaga uzupełnienia żarówek i drobnej naprawy.
(o ile pamiętam wymaga dolutowania gniazdko wyprowadzenie impulsów wzorcowych.)
P.S. O ile wiem to jeszcze dwa lata temu analogicznym dysponował UJ.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Ciekawy przyrząd. Niestety nie posiadam go i nie mam do niego dokumentacji. Wiem, że PTC-1 był wytwarzany w dwóch malowaniach; białym i czarnym, jak z resztą wiele urządzeń kabid-zopan. Istniał także PTC-2 (zdj w załączniku). Słyszałem też o PTC-3 ale nigdy go nie widziałem.staszeks pisze: ↑śr, 8 maja 2019, 16:20 Niestety wkładek wzorcowych nie posiadam.
Co do PTC-1, w DTR pewnie opisane są wkładki - jeśli części są dostępne możnaby spróbować je dorobić (jeśli wkładki są niezbędne do uruchomienia przyrządu), ale nie wiem skąd wziąć takie konektory.
Załączone zdjęcia nie są moje, wziąłem z internetu.
Pozdrawiam
Poszukuję PFL-23 i PFL-30
-
- 2500...3124 posty
O ile pamiętam, to wkładki były używane tylko do testowania oddzielnych kostek,
wkładanych w gniazdo opisane "element badany" - prawy górny róg.
Sam przyrząd to taka "płytka stykowa" poskładana z oddzielnych podstawek, wyposażona
w własny zasilacz, "jakiś" generator, licznik, ........
zasilania 5 V podane tylko na środkowy rząd podstawek na stałe.
Niestety przewody do płytek stykowych nie są kompatybilne z przewodami do tego przyrządu.
Tu można wykonać samemu demolując n.p. męskie złącze DB25.
I pytanie odnośnie PTC-2 - czy aby on przypadkiem nie był przeznaczony dla układów analogowych?
wkładanych w gniazdo opisane "element badany" - prawy górny róg.
Sam przyrząd to taka "płytka stykowa" poskładana z oddzielnych podstawek, wyposażona
w własny zasilacz, "jakiś" generator, licznik, ........
zasilania 5 V podane tylko na środkowy rząd podstawek na stałe.
Niestety przewody do płytek stykowych nie są kompatybilne z przewodami do tego przyrządu.
Tu można wykonać samemu demolując n.p. męskie złącze DB25.
I pytanie odnośnie PTC-2 - czy aby on przypadkiem nie był przeznaczony dla układów analogowych?
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Nie. Właśnie przyjrzałem się bliżej zdjęciom, i na przyrządzie pisze "TTL LOGIC CIRCUIT PARAMETER METER type PTC-2". Czyli od PTC-1 różnił się tym, że oprócz sprawdzenia czy badany układ jest sprawny/niesprawny, mógł także mierzyć jego parametry.
Porównałem zdjęcia PFL-16 i PFL-18 obok siebie, i już wiem jakie są między nimi różnice.
Po pierwsze, PFL-18 ma tylko jeden kanał (A), PFL-16 ma dwa kanały (A i B), obydwa mogą mierzyć okres sygnału, służy do tego wejście C.
Po drugie, PFL-18 ma inną częstotliwość wzorca - 100 kHz, a PFL-16 - 5 MHz.
Z tego można wywnioskować, że PFL-17 był wersją PFL-16 z częstotliwością wzorca 1 MHz. (Mój generator wzorcowy z tamtego okresu ma wyjścia 5 MHz, 1 MHz, 100 kHz itd.)
dzieki za info
co do tabliczki - niestety byłą na tylnej ściance.. tej niestety nie posiadam
co do tabliczki - niestety byłą na tylnej ściance.. tej niestety nie posiadam
To dopiero rodzyn. Zdjęcie z allegro dla potomności. Poszedł za jakieś solidne pieniądze
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Oto link
https://archiwum.allegro.pl/oferta/gene ... 18051.html
Nie spodziewałem się, że PW-17 nie będzie już "generatorem" a "syntezatorem niskich częstotliwości". PW-18 (KZ-1118) jest kompletnie inną konstrukcją. Zdj w załączniku, nie moje.
Witam.
Szanowni Koledzy te konstrukcje to już " klasyka " w tym temacie, ja sam jestem posiadaczem zakupionego generatora KZ 1405 firmy Zopan
.
Sprzęt pomimo swojego wieku zachowuje się w miarę poprawnie, ale ma jedną podstawową " wadę " dla amatora takiego jak ja, kompletny brak opisu elementów na płytce
. Co jest wysoce " upierdliwe " w czasie próby przeglądu, regulacji i serwisowania. Powoduje to konieczność poszukiwania elementów regulacyjnych według połączeń i porównywanie ich ze schematem, jest powiedzmy to wprost irytujące. Wydaje mi się, że to jest to typowe dla tego sprzętu bo inny generator który staram się " doprowadzić " do stanu używalności GFT-73 też jest wykonany bez oznaczeń i nie posiada wielu elementów zaznaczonych na schemacie. Jest to dziwne wszak nawet sprzęt RTV produkowany w tym okresie posiadał oznaczenia elementów na płytce jeśli był wykonywany w takie technologi.
Widząc sprzęt odnowiony i prezentowany przez Kolegów mam taką prośbę czy można dołączyć widok wnętrza opisywanych przyrządów z zaznaczeniem elementów regulacyjnych podawanych w instrukcji jeśli nie są oznaczone. Wielu Kolegom z Forum ułatwiło by to odnawianie tych zabytków nie wspominając o dokumentacji.
Pozdrawiam.
Szanowni Koledzy te konstrukcje to już " klasyka " w tym temacie, ja sam jestem posiadaczem zakupionego generatora KZ 1405 firmy Zopan

Sprzęt pomimo swojego wieku zachowuje się w miarę poprawnie, ale ma jedną podstawową " wadę " dla amatora takiego jak ja, kompletny brak opisu elementów na płytce

Widząc sprzęt odnowiony i prezentowany przez Kolegów mam taką prośbę czy można dołączyć widok wnętrza opisywanych przyrządów z zaznaczeniem elementów regulacyjnych podawanych w instrukcji jeśli nie są oznaczone. Wielu Kolegom z Forum ułatwiło by to odnawianie tych zabytków nie wspominając o dokumentacji.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
Jak będę miał sprzęt do naprawy to tak zrobię. Większość modeli w mojej kolekcji jest w dobrym stanie i nie trzeba było w nich grzebać, nawet jeśli z zewnątrz nie wyglądały za dobrze.
Wcześniej naprawiałem generator impulsowy PGP-4, i tam elementy były opisane na płytce.
Zauważyłem że stary sprzęt pomiarowy jest zazwyczaj w przyzwoitym stanie. Rzadko widuję uszkodzone egzemplarze w internecie, a jeśli już to są tak zniszczone że naprawa byłaby nieopłacalna.
Ostatnio z braku Zopanów do naprawy zacząłem kupować radia unitry.
Cześć,
jestem posiadaczem generatora "wysokich częstotliwości" Zopan PG 12, który został wspomniany wcześniej ale nikt nie podał o nim informacji.
Chyba jest to dość rzadki model gdyż jedyna wzmianka o tym modelu to strona w katalogu na oldradio. Urządzenie które posiadam jest dokładnie tym samym które zostało udokumentowane na wspomnianej stronie, zakupiłem generator prawdopodobnie od autora tego wpisu w katalogu oldradio jakieś 1,5 roku temu.
Czy ktoś jeszcze ma taki sprzęt, albo wie coś o nim?
Obsada lamp nie zgadza się z instrukcją i schematem zamieszczonym na oldradio (AZ21, 2xECC81?). Może wersja na oldradio jest późniejszą odmianą? W końcu kto miesza AZ21 z ECC81 to trochę różne epoki. W moim modelu jest AZ21 i o ile dobrze pamiętam 2x ECH21 co bardziej pasuje do wieku tego urządzenia. Generator poza wymienionym miernikiem panelowym nie wyglądał na grzebany, dopóki nie wymieniłem w nim kondensatorów i nie przywróciłem go do życia.

Dwa przebiegi z generatora, sonda oscyloskopu w trybie X10. Generator nie pracuje liniowo na każdym zakresie, regulacja amplitudy działa tak sobie na AM, na przebiegu w.cz. (poprostu sinus) regulacja amplitudy działa poprawnie. Zdjęcia przebiegów zostały wykonane na tej samej częstotliwości.
Modulacja amplitudy, ton 400Hz.

W.cz.

Tabliczka znamionowa:

Typ PG 12 Nr 5293
Kilka zdjęć z wnętrza. Konstrukcja jest bardzo solidna i dobrze za ekranowana (ekran widać na oldradio). Widać, że inżynierowie się postarali.
Po prawej obok prostownika AZ21 widać dwa neonowe stabilizatory napięcia dla wyższej stabilność częstotliwości.

Mam nadzieję, że uzupełni to informację o tym urządzeniu. Jeśli ktoś chciałby zobaczyć więcej dokładnych zdjęć to chętnie takie prześlę.
jestem posiadaczem generatora "wysokich częstotliwości" Zopan PG 12, który został wspomniany wcześniej ale nikt nie podał o nim informacji.
Chyba jest to dość rzadki model gdyż jedyna wzmianka o tym modelu to strona w katalogu na oldradio. Urządzenie które posiadam jest dokładnie tym samym które zostało udokumentowane na wspomnianej stronie, zakupiłem generator prawdopodobnie od autora tego wpisu w katalogu oldradio jakieś 1,5 roku temu.
Czy ktoś jeszcze ma taki sprzęt, albo wie coś o nim?
Obsada lamp nie zgadza się z instrukcją i schematem zamieszczonym na oldradio (AZ21, 2xECC81?). Może wersja na oldradio jest późniejszą odmianą? W końcu kto miesza AZ21 z ECC81 to trochę różne epoki. W moim modelu jest AZ21 i o ile dobrze pamiętam 2x ECH21 co bardziej pasuje do wieku tego urządzenia. Generator poza wymienionym miernikiem panelowym nie wyglądał na grzebany, dopóki nie wymieniłem w nim kondensatorów i nie przywróciłem go do życia.

Dwa przebiegi z generatora, sonda oscyloskopu w trybie X10. Generator nie pracuje liniowo na każdym zakresie, regulacja amplitudy działa tak sobie na AM, na przebiegu w.cz. (poprostu sinus) regulacja amplitudy działa poprawnie. Zdjęcia przebiegów zostały wykonane na tej samej częstotliwości.
Modulacja amplitudy, ton 400Hz.

W.cz.

Tabliczka znamionowa:

Typ PG 12 Nr 5293
Kilka zdjęć z wnętrza. Konstrukcja jest bardzo solidna i dobrze za ekranowana (ekran widać na oldradio). Widać, że inżynierowie się postarali.
Po prawej obok prostownika AZ21 widać dwa neonowe stabilizatory napięcia dla wyższej stabilność częstotliwości.

Mam nadzieję, że uzupełni to informację o tym urządzeniu. Jeśli ktoś chciałby zobaczyć więcej dokładnych zdjęć to chętnie takie prześlę.
Witam.
Nr. Seryjny 5293 wskazuje na datę produkcji między 1959 a 1964. Z tego co zauważyłem Zopan do połowy lat 60 nie wybijał roku produkcji na tabliczce znamionowej, mimo tego że jest dla niego miejsce. Na moich DTR z tamtego okresu są napisane numery seryjne i lata produkcji.
Wiem że PG-12 był produkowany w kilku wersjach: PG-12 (bez literki na końcu), PG-12C (zdj w załczniku, widać różnice), oraz PG-12D.
Zapewne były produkowane też PG-12A i PG-12B ale nigdy ich nie widziałem.
Na oldradio instrukcja dotyczy PG-12D. Widać że nie są to skany, a instrukcja została przepisana-możliwe że są jakieś błędy.
W tytule jest literówka - PG-12O zamiast D.
Na tabliczce jest napisane PG-12. Autor wpisu najprawdopodobniej nie miał instrukcji od PG-12 i dodał DTR od PG-12D.
Jeden kolega z forum powiedział mi, że jego PG-12 różni się obsadą lamp od tego opisanego na oldradio, niestety, nie podał jakie lampy znajdują się w jego egzemplarzu.
Pozdrawiam
Wiktor
-
- 125...249 postów
Przypomniało mi się, że znalazłem kiedyś na elektrośmieciach obudowę częstościomierza PMC-1. Niestety sprzęt w środku był całkiem pusty.
Mój PG-12B z roku 1957 obsadzony jest lampami: AZ41 (Philips), SG3S, SG4S, 2 x 6N8S. Litera "B" nie jest wybita na tabliczce, widnieje na skali woltomierza.
Mój PG-12B z roku 1957 obsadzony jest lampami: AZ41 (Philips), SG3S, SG4S, 2 x 6N8S. Litera "B" nie jest wybita na tabliczce, widnieje na skali woltomierza.
Dzięki za informacje. Zawsze zastanawiałem się z którego roku jest ten sprzęt i jak to jest z tymi lampami.
Różnice w przednich panelach są niewielkie. Ze zdjęć widać, że w PG 12B kolegi Winetu jest więcej radzieckich części (kondensatory i lampy) w moim modelu oryginalne kondensatory były takie same jak w pionierach (szklane rurki zalepiane smołą). Całkiem ciekawe, że powstało tyle różnych wersji.
Różnice w przednich panelach są niewielkie. Ze zdjęć widać, że w PG 12B kolegi Winetu jest więcej radzieckich części (kondensatory i lampy) w moim modelu oryginalne kondensatory były takie same jak w pionierach (szklane rurki zalepiane smołą). Całkiem ciekawe, że powstało tyle różnych wersji.
Ostatnio zmieniony pn, 13 maja 2019, 07:53 przez SP6GK, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziękuję za informacje.Winetu pisze: ↑ndz, 12 maja 2019, 13:49 Przypomniało mi się, że znalazłem kiedyś na elektrośmieciach obudowę częstościomierza PMC-1. Niestety sprzęt w środku był całkiem pusty.
Co do PMC-1, jest on opisany w jednym z moich katalogów. Zdjęcia w załączniku. Jest jeszcze trzecia strona, na niej jest tylko napisane, że wyposażenie przyrządu to bezpiecznik 0,5A.
Dzisiaj przeglądając allegro natrafiłem na taki wynalazek:
https://allegro.pl/oferta/sensor-oscill ... 8338296587
W ofercie nigdzie nie jest wspomniane, kto jest producentem, ale ja od razu zauważyłem że to wyrób Zopanu. Google milczy po wyszukaniu "ptg-1", więc wpisałem tylko "sensor oscillator". pierwszym wynikiem była nota katalogowa jakiegoś układu scalonego służącego do pomiaru temperatury -
i wtedy skojarzyłem - ptg-1 jest wkładką do termometru kwarcowego ptk-1. (zdjęcie w załączniku). No i tajemnica rozwiązana.
Wkładki mają ten sam numer seryjny co sprzęt do którego były dołączone (a przynajmniej jest tak w przypadku PFL-21 i jego wzmacniaczy PFC-21)
Numer 134210 wskazuje na rok produkcji 1986 lub 87.
Kilka tygodni temu kupiłem sobie częstościomierz KZ-2025C - na lampach nixie - w stanie uszkodzonym - nie liczy. Sprawdziłem bezpieczniki - ktoś zamiast 2,5A wstawił na 300mA. Po wymianie na prawidłowy działa w 100%. Tego chyba nie można nazwać naprawą.
Pozdrawiam
Wiktor
@edit: nie mogę dodać zdjęć bo "plik za duży" albo "problem z odczytem". Jak ktoś bardzo potrzebuje do wrzucę na inną stronę.
https://allegro.pl/oferta/sensor-oscill ... 8338296587
W ofercie nigdzie nie jest wspomniane, kto jest producentem, ale ja od razu zauważyłem że to wyrób Zopanu. Google milczy po wyszukaniu "ptg-1", więc wpisałem tylko "sensor oscillator". pierwszym wynikiem była nota katalogowa jakiegoś układu scalonego służącego do pomiaru temperatury -
i wtedy skojarzyłem - ptg-1 jest wkładką do termometru kwarcowego ptk-1. (zdjęcie w załączniku). No i tajemnica rozwiązana.
Wkładki mają ten sam numer seryjny co sprzęt do którego były dołączone (a przynajmniej jest tak w przypadku PFL-21 i jego wzmacniaczy PFC-21)
Numer 134210 wskazuje na rok produkcji 1986 lub 87.
Kilka tygodni temu kupiłem sobie częstościomierz KZ-2025C - na lampach nixie - w stanie uszkodzonym - nie liczy. Sprawdziłem bezpieczniki - ktoś zamiast 2,5A wstawił na 300mA. Po wymianie na prawidłowy działa w 100%. Tego chyba nie można nazwać naprawą.

Pozdrawiam
Wiktor
@edit: nie mogę dodać zdjęć bo "plik za duży" albo "problem z odczytem". Jak ktoś bardzo potrzebuje do wrzucę na inną stronę.