Podsyłam mój spis modeli z osią czasu oraz innymi informacjami.
Przepraszam, jeśli coś jest nieczytelne, ale nie robiłem tych arkuszy z myślą że kiedyś je opublikuje.
Dokument jest podzielony na 6 arkuszy.
Za kilka dni udostępnię instrukcję do generatora PGP-7.
Dziękuje za arkusz,
Ciasteczkowego znam od dawna, drugie podstawowe (poza Politechniką Śląską) źródło archiwalnej dokumentacji.
Fotografie PT-1A w załączniku. Miałam do tego instrukcję-karteluszek oraz firmowe pudełko, jak kiedyś znajdę - uzupełnię wiadomość zdjęciami.
Udostępniam DTR do generatora impulsów PGP-7.
Połączony z dwóch skanów schemat jest w osobnym pliku .png .
Link do pobrania: https://drive.google.com/file/d/1q3TeN_ ... OrJkM/view
Życzę wesołych świąt i szczęśliwego nowego roku!
Gratuluje pomysłu.
Mam w swojej kolekcji z wyrobów firmy ZOPAN np trzy bardzo ciekawe i stosunkowe mało znane :
1. Przystawka dzieląca PDC-1A do miernika PFL-16A ( konstruktorem obu konstrukcji był dr Władysław Kiełek specjalista światowy od pomiarów czasów w zakresie ns ) Zakres wejściowy przystawki to 100 MHz a był to 1970r !!!
2. Przystawka mieszająca PPM-4A z 1975r - w środku bardzo precyzyjnie przestrajana wnęka rezonansowa istne cudo mechaniki. Zakres pracy do 800 MHz
3. Przetwornik cyfrowo-analogowy PCA-1
Posiadam instrukce serwisowa do : PO16 i PFL-16A
I podobny wątek ale dotyczący ELPO / MERATRONIK .
W latach 1969 i pózniej zakład ten produkował serie woltomierzy cyfrowych ( pomiar na zasadzie komparacji napięć ) o dokładności bazowej 0,015%
Były to typy : V523 , V524 , V527 , V529
Wynik był wyświetlany na tzw żarówkowych wyświetlaczach projekcyjnych importowanych z Anglii
W kolekcji mam działające V527 i V529
Po kilku latach poszukiwań ( pisałem nawet do emerytowanego dyrektora MERATRONIKA ) zdobyłem obie instrukcje serwisowe w papierowej wersji. Zdjęcia tych przyrządów jak innych mogę udostępnić z przyjemnością.
Witam wszystkich..
Stałem się posiadaczem częstotliwościomierza ZOAPN PFL 18,, wertując internet nie znalazłem żadnej wzmianki na jego temat..
Z wygladu przypomina PFL -16..
Czy ktoś z Was jest w posiadaniu jakiś informacji odnoście tego urządzenia ?
czy ktoś może ma instrukcje do 16tki ?
vqsoft pisze: ↑wt, 7 maja 2019, 09:02
Witam wszystkich..
Stałem się posiadaczem częstotliwościomierza ZOAPN PFL 18,, wertując internet nie znalazłem żadnej wzmianki na jego temat..
Z wygladu przypomina PFL -16..
Czy ktoś z Was jest w posiadaniu jakiś informacji odnoście tego urządzenia ?
czy ktoś może ma instrukcje do 16tki ?
Witam
Pierwszy raz widzę ten model. Podejrzewam że jest to zmodernizowana wersja PFL-16/16A. Rzadkość występowania tego modelu świadczy o tym, że została szybko wyparta przez PFL-20/21 (na układach scalonych, wcześniejsze były na tranzystorach dyskretnych). Lata produkcji to najprawdopodobniej 1970-74. Nie mam DTR do PFL-18, ale mam do PFL-16A. Niestety jest gruba (100+ stron) i zrobienie skanów zajęłoby mi zbyt dużo czasu. W internecie można ją kupić w wersji elektronicznej za 15 zł.
Jeśli to możliwe, proszę o przesłanie zdjęcia tabliczki znamionowej częstościomierza.
Pozdrawiam i dziękuję
Wiktor