Od pierwszego spojrzenia zakochałem się w sprzęcie polskiej firmy Zopan. Moim pierwszym egzemplarzem był generator PGP-4, który udało mi się naprawić.
W kolekcji nie mam jeszcze żadnej konstrukcji lampowej, ponieważ rzadko pojawiają się na aukcjach. W międzyczasie przeszukuję internet w poszukiwaniu informacji na temat sprzętów tej firmy. zdjęcia, dtr-ki, katalogi itp.
W excelu stworzyłem spis oraz oś czasu, od 1958 do 1990. zapisuję tam jakie modele były produkowane w jakich latach.
Do roku 1972 mam mało informacji. Tylko katalog z 1958.
Wygląda na to, że źródła internetowe skończyły się, dlatego zwracam się do was.
Jeśli ktoś ma model wymieniony poniżej to proszę o zdjęcia, dokumentację,
podanie numeru seryjnego, roku produkcji i... jeśli to możliwe, propozycji cenowej na pw

-PFL-19 i starsze (kilka razy widziałem pfl-16 i tylko raz pfl-4)
-PG-15 i starsze (na oldradio znalazłem opis i dtr pg-12d)
-PO-17, PO-9 i starsze (na elektrodzie ktoś się pochwalił po-6, ale nic poza tym)
-PMZ-6 i starsze (pmz-5 widziałem w katalogu z 58)
-PWT-3 i PWT-1
-PW-8 i starsze (pw-7 widziałem na aukcjach kilka razy, pw-5 dwa razy, pw-4 jest opisany w katalogu z 58)
-PGP-1 ( jeśli istniał; podejrzewam, że to pi-1 opisany w katalogu z 58)
PWC-3 i starsze
-Seria PVL - pvl-8, 7, 5, 4 i 3 są opisane w wyżej wymienionym katalogu, nie ma zdjęcia pvl-7
Słyszałem o generatorze PW-C, lecz nie jestem pewien jego istnienia. Pewnie prototyp.
Szukam też informacji o sprzętach, których nazwa wskazywałby na produkcję po 1972, lecz nigdy o nich nie słyszałem:
-pfl-24, pfl-27, pfl-29, pfl-32 (lub KZ 2132)
-pg-17
-pmz-10 i pmz-13
-po-19, po-22, po-24 (podstawowe dane tego ostatniego widziałem w jakiejś ulotce)
-pw-10, pw-16 (lub KZ 1116), pw-17 (lub KZ 1117)
Interesuje mnie też historia firmy. Kiedy została założona?
Wiem, ze starsze egzemplarze są oznaczane "PPAE". Dlaczego?
Zamówiłem dwa katalogi sprzętu naukowego z 67 i 68. Jak znajdę coś ciekawego to podeślę.
Pozdrawiam
Wiktor