pytanko o drut do trafa
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
pytanko o drut do trafa
Program do liczenia transformatorów obliczył mi drut o średnicy 1,22. Mniemam że takiego się nie produkuje. Jakiej średnicy jest najbliżej produkowany drut?
-
- 3125...6249 postów
1,25 mm
http://www.rewi.pl/
http://www.rewi.pl/
-
- 625...1249 postów
Witam !
Mniemam (piękne słóweczko), że ten program, którego używasz do liczenia traf, mało profesjonalny jest, skoro nie zaokrągla średnic drutów do szeregu przemysłowego.
We wzwiązku z tem uważaj, czy dobrze wylicza inne parametry.
Wcale nie chciałem Cię zdenerwować, ani zasiać niepokoju...
pzdr pasio
Mniemam (piękne słóweczko), że ten program, którego używasz do liczenia traf, mało profesjonalny jest, skoro nie zaokrągla średnic drutów do szeregu przemysłowego.
We wzwiązku z tem uważaj, czy dobrze wylicza inne parametry.
Wcale nie chciałem Cię zdenerwować, ani zasiać niepokoju...
pzdr pasio
-
- 9375...12499 postów
-
- 2500...3124 posty
-
- 625...1249 postów
Witam !
Boguś, źle przeczytałeś mój post, albo go nie zrozumiałeś.
To Ty użyłeś słóweczka GÓWNIANY, a nie ja. Ja byłem pełen podziwu, że ktoś w dzisiejszych g... czasach używa tak pięknego słóweczka, jak "mniemam".
Ja napisałem tylko, że ten program mało profesjonalny jest i się wcale nie pomyliłem, skoro nazywa się amator...
I takie są wyniki działania takich mało profesjonalnych (gównianych )programów, że zdezorientowany delikwent musi zadawać pytanka o grubość drutu, zamiast iść do sklepu i kupić taki, jaki występuje w przyrodzie,czyli w/g Normy Polskiej PN EN 60317, (norma do nabycia w NOCie na mazowieckiej w W-wie za jedyne bodaj 50 zł (rzeczy profesjonalne kosztować muszą, bo nie są dla zwykłych zjadaczy chleba, jeno dla wyróżnionych)).
pzdr pasio
Boguś, źle przeczytałeś mój post, albo go nie zrozumiałeś.
To Ty użyłeś słóweczka GÓWNIANY, a nie ja. Ja byłem pełen podziwu, że ktoś w dzisiejszych g... czasach używa tak pięknego słóweczka, jak "mniemam".
Ja napisałem tylko, że ten program mało profesjonalny jest i się wcale nie pomyliłem, skoro nazywa się amator...
I takie są wyniki działania takich mało profesjonalnych (gównianych )programów, że zdezorientowany delikwent musi zadawać pytanka o grubość drutu, zamiast iść do sklepu i kupić taki, jaki występuje w przyrodzie,czyli w/g Normy Polskiej PN EN 60317, (norma do nabycia w NOCie na mazowieckiej w W-wie za jedyne bodaj 50 zł (rzeczy profesjonalne kosztować muszą, bo nie są dla zwykłych zjadaczy chleba, jeno dla wyróżnionych)).
pzdr pasio
-
- 2500...3124 posty

-
- 3125...6249 postów
-
- 2500...3124 posty
niby niema sensu , ale program oblicza mi srednicę , biore najblizszą dostepną wartośc w góre lub w dół i obliczam wypełnienie. Zresztą Painlust nie pytał o wypełnienie. Z drugiej strony, np. gdy karkas jest mały można przyjąc srednice mniejsza dopuszczając wiekszą gestość prądu, jesli dany transformator nie bedzie w 100% wykorzystywany lub, wykorzystywany impulsowo
-
- 3125...6249 postów
-
- 625...1249 postów
Ogólnie rzecz ujmując... programy podają namniejszą możliwą średnicę (prąd anodowy) drutu lub średnicę obliczeniową (sprawność).
Po prostu, żeby dobrze obliczyć trafo głośnikowe jest potrzebne obliczenie strat w uzwojeniach. Straty z uzwojeń się sumuje (oczywiście po sprowadzeniu strony wtórnej do pierwotnej) i dokonuje się korekcji przekładni. Oczywiście trzeba jeszcze policzyć wypełnienie i dokonać znów korekcji. Z reguły za trzecim razem się trafia w dychę
Dlatego jedne programy podają tylko ilość zwojów i trzeba im podać sprawność a inne obliczają sprawność z założonych średnic drutów, biorąc pod uwagę np. wypełnienie okna.
Co do uzwojenia wtórnego, to niektórzy (np.: ja) stosują w uzwojeniu wtórnym równoległe połączenie kilku warstw drutów o sumarycznym przekroju zgodnym z założonym.
Zresztą i tak najlepiej policzyć transformator "na pieszo"
Pozdrawiam
Po prostu, żeby dobrze obliczyć trafo głośnikowe jest potrzebne obliczenie strat w uzwojeniach. Straty z uzwojeń się sumuje (oczywiście po sprowadzeniu strony wtórnej do pierwotnej) i dokonuje się korekcji przekładni. Oczywiście trzeba jeszcze policzyć wypełnienie i dokonać znów korekcji. Z reguły za trzecim razem się trafia w dychę

Dlatego jedne programy podają tylko ilość zwojów i trzeba im podać sprawność a inne obliczają sprawność z założonych średnic drutów, biorąc pod uwagę np. wypełnienie okna.
Co do uzwojenia wtórnego, to niektórzy (np.: ja) stosują w uzwojeniu wtórnym równoległe połączenie kilku warstw drutów o sumarycznym przekroju zgodnym z założonym.
Zresztą i tak najlepiej policzyć transformator "na pieszo"
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?