Mój pierwszy regen.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Re: Mój pierwszy regen.

Post autor: Jado »

Przy okazji znalazłem zapomniany materiał nadający się na front takiego detektorka.
Bardzo piękny :-) Teraz niełatwo o takie czarne płyty - najczęściej trafiają się zwykłe brązowe.
Takie jak na przykład ta:
plyta_bakelit.jpg
Ja w swoich zbiorach posiadam coś, co odziedziczyłem po rodzicach (w różnych gratach domowych) - i jak wydaje mi się, widziałem kiedyś przedwojenny odbiornik z przodem wyłożonym takim materiałem (nie wiem jak się to nazywa):
plyta_cos.jpg
Trzymam na specjalną okazję ;-)

Jak widzę kolega Kraz cichcem robi różne fajne rzeczy :-) Do czego to będzie?
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

Przy wejściu do słuchawek zamiast oplotu jest termokurczka ?
To jest stwardniały igielit lub inne tworzywo.
Bardzo jestem ciekaw radii pokazanych przez Kraza. Faktycznie, niewiele o tych projektach wiadomo a szkoda. No chyba, że trzeba być członkiem jakiejś grupy. Mnie szczególnie zainteresował agregat z tego detektora. Jak był robiony?
https://www.youtube.com/watch?v=WdQGpdVN2Rc
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: przemak »

A nie jest to aby prawdziwy celuloid? Dokładnie takie tworzywo było stosowane do maskownicy pierwszej gitary basowej, obecnie oryginalne są nieosiągalne, a repliki kosztują ponad 100USD ;)
http://www.aceguitarparts.aceguitars.co ... uloid.html
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Jeszcze jeden powód żeby odwiedzić Alka (zakładam, że on także posiada swój egzemplarz) ;-)

Widać, że wszyscy powoli wchodzą na wyższy stopień realizacji technicznych - i dobrze :-)
Kilka rzeczy się wyjaśniło - projekt pochodzi z Niemiec. No i wiemy już po co kolega Kraz robi rheostat - do wzmacniacza z lampą Alka ;-)
Takie projekty naprawdę dobrze działają na wyobraźnię i motywację do działania :D
A nie jest to aby prawdziwy celuloid? Dokładnie takie tworzywo było stosowane do maskownicy pierwszej gitary basowej, obecnie oryginalne są nieosiągalne, a repliki kosztują ponad 100USD ;)
http://www.aceguitarparts.aceguitars.co ... uloid.html
Mówisz o tym moim plastiku? Rzeczywiście - trochę podobne. Ale celuloid to zdaje się wydzielał specyficzny zapach (kamfory?).
A to moje tworzywo jest bezzapachowe - dosyć sztywne i sprężyste. Można by z tego kostkę do gitary chyba zrobić :-)

Tu jest radio z takim - zdaje się celuloidowym przodem:
PTT radio.jpg
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

Locutus pisze:
staku napisał(a):

Pomyślałem i odnalazłem w piwnicy szczątki Detefonu który kiedyś wykopałem jak jeszcze szwendałem się z wykrywką.
Staszek

To dopiero można nazwć "strzał stulecia"
Żeby tylko! :lol: Całą przygodę opisałem tu: viewtopic.php?f=49&t=25683&p=271617&hil ... ej#p271617
kraz

Post autor: kraz »

Witam, słuchawki stan magazynowy od radiostacji "Berta", no i część mojego warsztatu bo reszta zawalona przydasiami jakoś wszystkiego żal wywalić bo co rusz coś się przydaje, a wstyd się przyznać bo porządki robię cały czas i końca nie widać zawsze jakieś są priorytety, a dla potrzeb majsterkowania do zrobienia mała heblarka i pilarka, pierwsza to jak widać tokarka w głębi widać tokarko frezarko wiertarka, jest używana jako frezarka, ta zielona kupka to wiertarki szlifierki heblarki i inne przyrządy wirujące, co do projektu to skrzynki czekają i będzie kolejka :D " D-zug".
Załączniki
DSC09633[1].JPG
DSC09636[1].JPG
DSC09637[1].JPG
DSC09641[1].JPG
DSC09642[1].JPG
DSC09638[1].JPG
DSC09634[1].JPG
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Fajny masz ten warsztat... a co do nieustannych porządków to mam tak samo ;)

PS. Jakbyś się chciał pozbyć tej manierki ze ściany to chętnie wymienię na jakieś banieczki ;)
kraz

Locutus pisze:PS. Jakbyś się chciał pozbyć tej manierki ze ściany to chętnie wymienię na jakieś banieczki ;)
Której :evil: pozdrawiam :( Hieronim.
PS. mam jeszcze kokosika :D
Załączniki
DSC09643[1].JPG
DSC09644[1].JPG
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

kraz pisze:
Locutus pisze:PS. Jakbyś się chciał pozbyć tej manierki ze ściany to chętnie wymienię na jakieś banieczki ;)
Której :evil: pozdrawiam :( Hieronim.
PS. mam jeszcze kokosika :D
:shock: :shock: :shock:
Witaj.
Napiszę na PW, jak mi szczęka wróci do standardowej pozycji :lol:
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

kraz pisze: co do projektu to skrzynki czekają i będzie kolejka " D-zug".
Panie Hieronimie, czy mógłby Pan podać wymiary tej skrzyneczki? Im dłużej się przyglądam, to mam coraz to większą chrapkę zrobić coś podobnego a Wasz "PDK" wydaje mi się idealny w kwestii rozmiarów. I to nic, że regen znowu będzie musiał poczekać. A bo to pierwszy raz jak się plany zmieniają...
kraz

Witam, podstawa 145 x125 mm grubość 16 mm, podstawa po frezie 130 x 110 mm, bok 100 wysokość 140, front 120 wysokość 140 mm, grubość to 10 mm, trzeba uwzględnić lub nie w zależności jak będą składania grubość deski boków, na wierzch płyta gruba 6 mm wtedy ładnie wygląda, pozdrawiam Hieronim.
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Bardzo dziękuję Panie Hieronimie za podzielenie się wymiarami. Już poinformowałem stolarza o moich niecnych zamiarach :wink: . Skoro już tak wypytuję, to jakiego materiału użyliście na górną ścinkę radia na której zamontowane są cewki? Czy jest to jakiś współczesny materiał dostępny w handlu czy coś z zapasów?

Pozdrawiam
Staszek
kraz

Witam, na górną płytę został użyty współczesny materiał, można kupić różne grubości czy na naszym rynku nie wiem nie sprawdzałem kupione za granicą , materiał podobny do tzw "słoniny" tylko czarne, u mnie w pracy widziałem że do czegoś używali tylko strasznie grube a jak cienkie to 10 mm i albo białe albo zielone, ścinki załatwiłem sobie nie wiem na razie do czego ale "przyda się" :lol: , ale z jednego centymetra to już nawet coś można wytoczyć, grubość płyty górnej to 6 mm, ładnie się prezentuje a i nie wygina się, ale można użyć tekstolitu i ładnie prysnąć sprejem, pozdrawiam Hieronim.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

No i jak tam w końcu Staszku z tym regenem? ;-) Zrobiony, czy też jeszcze nie?...

Tak przy okazji tego (nieco odświeżonego) tematu - jest jeszcze jeden rodzaj płyt jaki można kupić, a nadawał by się do budowy takich jak wyżej opisane replik. Są to płyty z czarnego ABS'u z tzw. moletą czyli wzorkiem przypominającym nieco skórę (grubość 2/3/4mm):

abs_plyta.jpg

Tylko czy chęci ktoś jeszcze na takie konstrukcje wciąż ma? :roll:
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Cześć Jacku,

No, tytułowy regen jeszcze cierpliwie czeka na wenę :wink:
Aktualnie znęcam się nad układem ultra-audionu a to w zasadzie protoplasta regena, więc ciągle w temacie.
Co do materiału, na front zastosowałem rezokart. Dobrze się graweruje, nawet niegłupio wygląda, tylko cena nieco wysoka.
Największy problem to zdobycie nieporysowanej płyty. Nawet przy zakupie nowej nie jest nieskazitelna, ale jako że nie jest to materiał dekoracyjny dla sprzedawcy rysy nie są wadą.

A tu moja rzeźba
IMG_20220120_220520593.jpg

Wszystko fajnie, tylko:
https://www.youtube.com/shorts/fKxTDahJECk

Pozdrawiam

Staszek
ODPOWIEDZ