Budowa wzmacniacza audio na GU81
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Re: Budowa wzmacniacza audio na GU81
Pawle ja gu81 spięte w triodę już przestałem brać pod uwagę.
Różowy za niewinność ! 

-
- 125...249 postów
Jeśli autorowi takiego wzmacniacza sprawia to przyjemność i chce posiadać taki wzmacniacz to warto iść tą drogą...tuxcnc pisze:Jak się skończą pomysły, to ktoś zbuduje wzmacniacz audio na amplidynie ...PiotrKrys pisze:Takie wzmacniacze powstają
Pytanie brzmi, czy warto iść tą drogą ?
-
- 125...249 postów
To bujaj się z siatkamiPiotrKrys pisze:Pawle ja gu81 spięte w triodę już przestałem brać pod uwagę.

-
- 125...249 postów
Głupi pomysł ?Pawełkomandos pisze: To bujaj się z siatkami
Różowy za niewinność ! 

-
- 125...249 postów
Tak na szybkiego chciałem porównać sytuacje połączenia triodowego z pentodowym ale niestety charakterystyka w połączeniu triody, którą znalazłem jest ograniczona z prawej strony w okolicach napięcia 1200V więc przeanalizowałem tylko charakterystykę w układzie pentody przy Us2=600V.
Wyszło mi to co jest widoczne na załączonym wykresie czyli moc wyjściowa w okolicach 140W przy zniekształceniach około 10% i amplitudzie potrzebnej do wysterowania około 160Vpp. Jak widać jest zaleta tych Twoich siatek ale zniekształcenia w połączeniu triodowym samego stopnia mocy (nie licząc zniekształceń wprowadzanych przez stopień sterujący) były by raczej nieco mniejsze, ale w tym wypadku miało by to sens gdyby drajwer przy bardzo dużych amplitudach był liniowy.
W przypadku połączenia pentodowego zniekształcenia wyjściowe mogą być nieco mniejsze gdyż zniosą się częściowo z nieliniowością stopnia sterującego.
Ale pentoda nie za bardzo jest audjofilska
Wyszło mi to co jest widoczne na załączonym wykresie czyli moc wyjściowa w okolicach 140W przy zniekształceniach około 10% i amplitudzie potrzebnej do wysterowania około 160Vpp. Jak widać jest zaleta tych Twoich siatek ale zniekształcenia w połączeniu triodowym samego stopnia mocy (nie licząc zniekształceń wprowadzanych przez stopień sterujący) były by raczej nieco mniejsze, ale w tym wypadku miało by to sens gdyby drajwer przy bardzo dużych amplitudach był liniowy.
W przypadku połączenia pentodowego zniekształcenia wyjściowe mogą być nieco mniejsze gdyż zniosą się częściowo z nieliniowością stopnia sterującego.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 125...249 postów
Po tym projekcie zostaniePawełkomandos pisze: Ale pentoda nie za bardzo jest audjofilska

Różowy za niewinność ! 

-
- moderator
Bo przekroczone by było napięcie i moc siatki drugiej.Pawełkomandos pisze:Tak na szybkiego chciałem porównać sytuacje połączenia triodowego z pentodowym ale niestety charakterystyka w połączeniu triody, którą znalazłem jest ograniczona z prawej strony w okolicach napięcia 1200V więc przeanalizowałem tylko charakterystykę w układzie pentody przy Us2=600V.
Zniekształcenia się nie znoszą, tak dobrze to nie ma.Pawełkomandos pisze:W przypadku połączenia pentodowego zniekształcenia wyjściowe mogą być nieco mniejsze gdyż zniosą się częściowo z nieliniowością stopnia sterującego.
Ta lampa średnio nadaje się do SE, w PP parametry będą lepsze, ale po co komu wzmacniacz o mocy wyjściowej ponad 0.5kW i sprawności 20%?
-
- 625...1249 postów
Myślę że przy odpowiednich warunkach pracy, 1,5kW z tej lampy można by było bez większych problemów wydoić ( PP oczywiście ) .tszczesn pisze:
Ta lampa średnio nadaje się do SE, w PP parametry będą lepsze, ale po co komu wzmacniacz o mocy wyjściowej ponad 0.5kW i sprawności 20%?
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Pozdrawiam Andrzej
-
- 125...249 postów
Jeśli do sterowania nieliniowej lampy użyjemy np układu WK zbudowanego na nieliniowej lampie to wyjściowe zniekształcenia nieliniowe będą mniejsze niż w przypadku gdyby do sterowania została zastosowana lampa idealnie liniowa.tszczesn pisze:Zniekształcenia się nie znoszą, tak dobrze to nie ma.
Przykładem może być wzmacniacz na diabełku który będąc sterowany np liniowym stopniem SRPP i nie objęty ujemnym sprzężeniem zwrotnym będzie generował bardzo duże zniekształcenia na wyjściu już w okolicach 10W
-
- 125...249 postów
No to trzeba transformator głośnikowy nawinąć do tego 1,5kW i będę budował. Moc mi pasuje.
Różowy za niewinność ! 

-
- 125...249 postów
Jaki punk pracy i jakie Us2 bo mi w klasie B2 za nic tyle nie wychodzi przy Us2=600Vlamposz pisze:Myślę że przy odpowiednich warunkach pracy, 1,5kW z tej lampy można by było bez większych problemów wydoić ( PP oczywiście ) .tszczesn pisze:
-
- moderator
Mam nadzieję, że pamiętacie o rezystancji wyjściowej pentody. Spowoduje ona konieczność użycia dużej ilości USZ.
-
- 625...1249 postów
Przyznam szczerzę, że powiedziałem na rybę, ale myślę, że przy 3kV Ua i stratach w anodzie 450W wyjdzie coś w tych okolicach.Pawełkomandos pisze:Jaki punk pracy i jakie Us2 bo mi w klasie B2 za nic tyle nie wychodzi przy Us2=600Vlamposz pisze:Myślę że przy odpowiednich warunkach pracy, 1,5kW z tej lampy można by było bez większych problemów wydoić ( PP oczywiście ) .tszczesn pisze:
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Pozdrawiam Andrzej
Pozdrawiam Andrzej
-
- 125...249 postów
Pamiętamy ale boimy się o tym pisaćPiotr pisze:Mam nadzieję, że pamiętacie o rezystancji wyjściowej pentody. Spowoduje ona konieczność użycia dużej ilości USZ.

Duża ilość to jeszcze coś poza: UL, globalne USZ, lokalne SZ w poszczególnych stopniach?
Dzielone uzwojenie chyba raczej odpada bo znów amplituda potrzebna do wysterowania wzrośnie do dużych wartości, czyli transformator między stopniowy ale tego nikt raczej nie chce.
-
- moderator
UL i lokalne sprzężenia też odpadają. UL zmieni charakterystyki i nie będzie to już taki stopień, jak na obrazku powyżej. Dodatkowo będzie niezmiernie trudno nawinąć dobry transformator przy takich napięciach i osobnym uzwojeniu dla drugiej siatki, a byłoby to konieczne, gdyż Ua>Ug2. Lokalne sprzężenia z kolei nie dotyczą stopnia mocy, więc nie mają wpływu na jego Rwy. No chyba, że dotyczą, ale wtedy dramatycznie zwiększają zapotrzebowanie na napięcie sterujące. Także zostaje tylko globalne USZ...