Jakiś roztrój ?slawekmod pisze:
Kurcze, trochę mi niezręcznie podać na publicznym forum skąd u mnie wychodzi dźwięk

Moderator: gsmok
Jakiś roztrój ?slawekmod pisze:
Kurcze, trochę mi niezręcznie podać na publicznym forum skąd u mnie wychodzi dźwięk
Nic nie sugeruję. Podpowiadam jedynie, aby Kolega nie popełnił jakiegoś faux-pas że są to oceny pana uważanego przez audiofili za autorytet .Wszak audiofilskie opinie powinny być zgodne , podobnie jak np. pomiary napięcia wykonane przez dwie osoby.szaza pisze:Czy sugerowanie komuś odpowiedzi to powszechna praktyka technicznych ? Przed wykonaniem pomiaru podajecie sobie wyniki ?![]()
Akurat Twoja wypowiedz mnie zainteresowała. Jaki jest następny krok ?Janusz pisze:Ciekawi mnie dlaczego, skoro rasowy audiofil jest z natury osobą poszukującą. Dlaczego nie robi tego kroku dalej?
Jak mogą być zgodne opinie? Chłopie, w systemie prócz testowanych lamp jest reszta toru i u każdego jest to inaczej zestrojone ( rożne źródła, wzmacniacze , kolumny ) !Paczący kot pisze: że są to oceny pana uważanego przez audiofili za autorytet .Wszak audiofilskie opinie powinny być zgodne , podobnie jak np. pomiary napięcia wykonane przez dwie osoby.
Niestety...szaza pisze:....Czy wszystkie pomiary technicznych muszą być zgodne ?
slawekmod pisze: Niestety...
Pewnie tak jest jak mówisz, natomiast układy w których sie je stosuje mogą się różnić np.transformatorami, punktem pracy, itp. co może skutkować różnym pasmem, THD itp itd. w gotowym urządzeniu.szaza pisze:slawekmod pisze: Niestety...
![]()
Oj biedni. Czyli pasmo przenoszenia Twojej el84 se jest takie samo jak innych technicznych na świecie ?
![]()
![]()
Dokładnie, dlatego moje wnioski z odsłuchów mogą się różnić od zaprezentowanych tu opisów.slawekmod pisze: Pewnie tak jest jak mówisz, natomiast układy w których sie je stosuje mogą się różnić np.transformatorami, punktem pracy, itp. co może skutkować różnym pasmem, THD itp itd. w gotowym urządzeniu.
Może próba wytłumaczenia podstaw fizycznych? Żeby wiedzieć, co naprawdę ma miejsce i wpływ?szaza pisze:Akurat Twoja wypowiedz mnie zainteresowała. Jaki jest następny krok ?Janusz pisze:Ciekawi mnie dlaczego, skoro rasowy audiofil jest z natury osobą poszukującą. Dlaczego nie robi tego kroku dalej?
slawekmod pisze:Scena? Na ten moment to wzmacniacz jest w trakcie produkcji. "Scena" na Mokotowie, 10 piętrochociaż nazwałbym to bardziej warsztacikiem.
Janusz, dokładni o ten sam czynnik X zapytałem w kwestii lamp. Nie otrzymałem żadnej odpowiedzi.Janusz pisze:Może próba wytłumaczenia podstaw fizycznych? Żeby wiedzieć, co naprawdę ma miejsce i wpływ?szaza pisze:Akurat Twoja wypowiedz mnie zainteresowała. Jaki jest następny krok ?Janusz pisze:Ciekawi mnie dlaczego, skoro rasowy audiofil jest z natury osobą poszukującą. Dlaczego nie robi tego kroku dalej?
Choćby tylko na własny użytek, ale nie w sposób, jaki serwują producenci i wtórujący im recenzenci, manipulujący często skalą i znaczeniem zjawisk.
Z książki Krajewskiego poświęconej głośnikom, pamiętam opis jakiegoś hi-endowego zespołu za grubą kasę, który miał wykorzystywać efekty telepatyczne, sprawdzę z ciekawości. To skrajny przypadek, choć przy tak wysokiej półce zastanawiający.
Wracając do kabli, jeżeli różnice są słyszalne, to dlaczego? Jeżeli podstawowe parametry elektryczne są porównywalne, to czym się w takim razie różnią jedne interkonekty od innych? Bo jakieś różnice muszą istnieć, jeżeli je słychać?
No właśnie, najciekawsze czasem bywa pytanie dlaczego?
Rozumiem jednak, gdy ktoś nie robi tego kroku i poprzestaje na tym, co mu sprawia przyjemność.
Wszak w końcu o to chodzi.
Nie otrzymałeś odpowiedzi? Nie śmiesz mnie. Na moje pytanie o wydobywający się dźwięk otrzymałem informacje chyba o Twoich problemach gastrycznych, czy na drugim forum również odpowiadasz w równie ciekawym tonie kolegom modelarzom ?slawekmod pisze:
Janusz, dokładni o ten sam czynnik X zapytałem w kwestii lamp. Nie otrzymałem żadnej odpowiedzi.
Trzeci, jak byś uważnie czytał to byś wyczytał że na co dzień używam PP EL84 a od "świnta" PP EL 34 na TG toroidalnych w trybie UL z audiofilskimi EL34 Tesla NOS ( pewnie mają ze 30 lat albo więcej)szaza pisze:slawekmod pisze:Scena? Na ten moment to wzmacniacz jest w trakcie produkcji. "Scena" na Mokotowie, 10 piętrochociaż nazwałbym to bardziej warsztacikiem.
Sławku , to Twój pierwszy wzmacniacz podłączany pod te stxy ?