tszczesn pisze:Jak nie znajdziesz wcześniej to przypomnij mi się jutro wieczorem, ale już nie pamiętam w jakim stanie jest moja.
Chciałbym się przypomnieć o tej ściance

Ale do rzeczy próbuję uruchomić tę Koronę 69B i Kosmosa k97B.
viewtopic.php?f=11&t=19234&hilit=k97b
Skrzynki już zrobione- chasis jak widać... W Koronie usunąłem elementy "zasilacza" i doprowadziłem z powrotem do stanu "bateryjnego" przeczyściłem styki, kolega z forum przezwoił mi trafo głośnikowe. ( przezwoił - bo przewija się dzieci.. a mam w tym długoletnią wprawę

)
Podobnie z k97B - dorobiłem nowe przewody zasilające, przeczyściłem styki, zamontowałem trafo głośnikowe.
Bez włożenia lamp podłączyłem do zasilacza, W obu jest odpowiednie napięcie żarzenia, a na trafku głośnikowym ok 110V i przy pomiarach słychać tzrzski w głośniku.
W obu podmieniłem kond. sprzegający C-28. i elektrolit C-39 ( 50uF) Posiłkuję się schematem 628B i mam pytanie..
Na "anodowym idącym do głośnika są dwa kondensatory C-33 ( el. 8uF duży aluminiowy na chassis w Koronie i el. papierowy 4uF pod chassis w Kosmosie oraz w obu kond. c-36 ( 250nf).
Czy one też są krytyczne ? wg mnie tak... Po co są tu, aż dwa kondensatory?? Czy któreś są jeszcze krytyczne? Nie chciałbym zaczynać robory od wymiany na wszelki wypadek...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wołyń 1943. Pamiętamy!