tszczesn pisze:Jak nie znajdziesz wcześniej to przypomnij mi się jutro wieczorem, ale już nie pamiętam w jakim stanie jest moja.
Chciałbym się przypomnieć o tej ściance

Ale do rzeczy próbuję uruchomić tę Koronę 69B i Kosmosa k97B.
viewtopic.php?f=11&t=19234&hilit=k97b
Skrzynki już zrobione- chasis jak widać... W Koronie usunąłem elementy "zasilacza" i doprowadziłem z powrotem do stanu "bateryjnego" przeczyściłem styki, kolega z forum przezwoił mi trafo głośnikowe. ( przezwoił - bo przewija się dzieci.. a mam w tym długoletnią wprawę

)
Podobnie z k97B - dorobiłem nowe przewody zasilające, przeczyściłem styki, zamontowałem trafo głośnikowe.
Bez włożenia lamp podłączyłem do zasilacza, W obu jest odpowiednie napięcie żarzenia, a na trafku głośnikowym ok 110V i przy pomiarach słychać tzrzski w głośniku.
W obu podmieniłem kond. sprzegający C-28. i elektrolit C-39 ( 50uF) Posiłkuję się schematem 628B i mam pytanie..
Na "anodowym idącym do głośnika są dwa kondensatory C-33 ( el. 8uF duży aluminiowy na chassis w Koronie i el. papierowy 4uF pod chassis w Kosmosie oraz w obu kond. c-36 ( 250nf).
Czy one też są krytyczne ? wg mnie tak... Po co są tu, aż dwa kondensatory?? Czy któreś są jeszcze krytyczne? Nie chciałbym zaczynać robory od wymiany na wszelki wypadek...
Wołyń 1943. Pamiętamy!