Wzmacniacz słuchawkowy

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

OTLamp

Post autor: OTLamp »

Zibi pisze:Stabilizacją, to "trzymanie za pysk" napięcia przy zmianie prądu pobieranego z zasilacza..
..oraz przy zmianie napięcia wejściowego :wink:

Pozdrawiam
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Jeśli pominąć niespodzianki ze strony energetyki, to większy prąd, oznacza większe straty w "miedzi" transformatora.
OTLamp

Zibi pisze:Jeśli pominąć niespodzianki ze strony energetyki, to większy prąd, oznacza większe straty w "miedzi" transformatora.
Nie o to mi chodziło. Chciałem żebyś odniósł to do tętnień. Stabilizator ma utrzymywać napięcie wyjściowe przy zmianach napięcia wejściowego, a do tych zmian zaliczają się nie tylko wahania napięcia sieci (niespodzianki ze strony energetyki), ale również tętnienia - przecież to są wahania napięcia na wejściu.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Niwelacja tętnień jest zadaniem filtrów.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

A do czego służy stabilizacja ? Czy to nie jest związane z tetnieniami ? A skoro są tetnienia, to nie moze być mowy o stabilizacji.
Ostatnio zmieniony pt, 13 stycznia 2006, 16:14 przez Boguś, łącznie zmieniany 1 raz.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Utrzymanie składowej stałej na wymaganym poziomie +/- odchyłka. Wszelkie "śmieci" powinny być odfiltrowane, ponieważ stabilizator ich nie usunie.
OTLamp

Zibi pisze:Wszelkie "śmieci" powinny być odfiltrowane, ponieważ stabilizator ich nie usunie.
Poczytaj sobie:
http://www.elektroda.net/pomoce/doc/ele ... lajace.htm
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Przeczytałem: "... napięcie przemienne jest przetwarzane na napięcie tętniące o składowej stałej różnej się od zera. Po odfiltrowaniu tętnień przez filtr uzyskuje się w odbiorniku żądaną wartość napięcia i prądu stałego." i to można stabilizować. Stabilizator szeregowy nie jest niczym innym, niż rezystorem zmiennym regulowanym różnicą miedzy napięciem wyjściowym a napięciem odniesienia. Nie stanowi on żadnej przeszkody dla składowej zmiennej.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Stabilizacja napięcia to również jego filtracja i to niekiedy bardzo skuteczna. Aby przekonać Kolegów (niedowiarków) jak skutecznie stabilizator potrafi eliminować zakłócenia podawane na jego wejście wykonałem prosty układ i dokonałem kilku pomiarów oscyloskopem. Układ ten satnowił jeden z wykonanych przeze mnie i zaprezentowanych na naszym Forum stabilizatorów. Napięcie podawane na stabiliator pobierałem z pojedyńczego kondensatora elektrolitycznego 120uF, który poprzedziłem mostkiem prostowniczym podłączonym do wyjścia autotransformatora. Do wyjścia stabilizatora podłączyłem żarówkę 230V/100W. Przy pomocy autotransformatora ustawiłem na kondensatorze elektrolitycznym napięcie 235V, a potencjometrem nastawnym, znajdującym się na płytce satabilizatora wyregulowałem 200V na żarówce, która przy tym napięciu pobierała z układu około 0,45A. Następnie dokonałem pomiarów składowych zmiennych, występujących na wejściu i wyjściu stabilizatora. Na wejściu układu napięcie międzyszczytowe tętnień (100Hz) wynosiło około 23,3V (8,26V wartości skutecznej), a na wyjściu 6mV (2,12mV wart. sk.), przy czym sygnał wyjściowy stanowił jedynie szum, a nie tętnienia znajdujące się na wejściu. Pomiary wykazały, że poziom zakłóceń obecnych w napięciu uzyskanym ze stabilizatora był około 3883 razy mniejszy od zakłóceń wejściowych i w stosunku do składowej stałej napięcia stabilizowanego stanowił zaledwie 0,001%.

Pozdrawiam,
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Z tego wątku, tylko znacznie dalej, a konkretnie tu:
http://www.trioda.com/trioda/php/forum/ ... c&start=69
Mam nadzieję, że to co opisałem przekonało Cię :wink:

Pozdrawiam,
Romek
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Przekonało. Przecież ujemne sprzężenie zwrotne powoduje tłumienie zakłóceń :oops:
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Zibi pisze:Przecież ujemne sprzężenie zwrotne powoduje tłumienie zakłóceń
A ja dodam jeszcze, że bardzo zmniejsza impedancję wyjściową. Podłaczenie do wyjścia tego stabilizatora kondensatora elektrolitycznego o pojemności np. 220uF nie wpływa specjalnie na amplitudę szumów i fluktuacji napięcia wyjściowego. Kondensator taki ma bowiem zbyt dużą impedancję własną w stosunku do impedancji wyjściowej stabilizatora by wywrzeć znaczący wpływ na poziom szumów wyjściowych układu. Taki wpływ można zaobserwować dopiero po zastosowaniu szeregowego rezystora, tworzącego z kondensatorem 220uF dolnoprzepustowy filtr RC.

Pozdrawiam,
Romek
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

STUDI pisze:Zamist stabilizacji aktywny filtr zasilania. W ten sposób jakby mnożysz poejmność kondesatora fuiltrującego.
[/url]
:arrow: STUDI możesz rozwinąć ten wątek aktywnego filtra?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

kotok pisze: STUDI możesz rozwinąć ten wątek aktywnego filtra?
:arrow: kotok, Co prawda zwróciłeś się z pytaniem bezpośrednio do STUDI-ego, ale ponieważ układ taki przetestowałem dzisiejszej nocy, to pozwolę sobie przedstawić wyniki tej zabawy.
Układ filtru jest bardzo prosty, gdyż zawiera jeden tranzystor i kilka elementów biernych, a jego wykonanie zajmuje nie więcej niż kilka minut. Działanie polega na redukcji tętnień sieciowych na filtrze dolnoprzepustowym RC. Tranzystor pełni w tym układzie rolę wzmacniacza prądu. Aby układ działał poprawnie i skutecznie zmniejszał poziom składowej zmiennej 100Hz, to napięcie na bramce tranzystora musi być nieco niższe niż na drenie. Jest to warunek konieczny, gdyż składowa zmienna obecna na wejściu tranzystora (na drenie) nie może powodować chwilowych spadków napięcia drenu poniżej napięcia na wyjściu układu (źródle tranzystora). Do nieznacznego obniżenia napięcia do kondensatora włączyłem równolegle rezystor 1M. Ponieważ wartość rezystora ładującego kondensator jest znaczna (100k) to po włączeniu napięcia uzyskujemy efekt soft startu, czyli powolnego (trwającego kilka sekund) narastania napięcia od zera do pełnej wartości. Zastępując rezystor (włączony równolegle z kondensatorem 10uF) diodą Zenera uzyskamy prosty stabilizator napięcia. Wykonany filtr tłumił tętnienia sieciowe 100Hz ponad 600 razy. Poziom tętnień na jego wyjściu wynosił około 13mV. Dla porównania podam, że gdyby zamiast takiego filtru zastosować baterię kondensatorów o łącznej pojemności 1100uF (pięć dużych kondensatorów po 220uF) to wartość tętnień na jej wyjściu, przy tym samym obciążeniu wyniosłaby około 1V (wartości skutecznej) i byłaby ponad 70 razy wyższa niż w przedstawiony filtrze. Filtr można zrealizować również na lampie elektronowej.

Na następnej stronie zamieściłem oscylogramy, przedstawiające parametry opisanego filtru.
bateria_kondensatorów.JPG
.
.
uk_2.JPG
.
.
stabil.PNG
.
.
filtr.PNG
.
.
filtr_1a.png
.
.
filtr_1b.png
-
Pozdrawiam,
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sob, 14 stycznia 2006, 11:24 przez Romekd, łącznie zmieniany 2 razy.