..oraz przy zmianie napięcia wejściowegoZibi pisze:Stabilizacją, to "trzymanie za pysk" napięcia przy zmianie prądu pobieranego z zasilacza..

Pozdrawiam
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Nie o to mi chodziło. Chciałem żebyś odniósł to do tętnień. Stabilizator ma utrzymywać napięcie wyjściowe przy zmianach napięcia wejściowego, a do tych zmian zaliczają się nie tylko wahania napięcia sieci (niespodzianki ze strony energetyki), ale również tętnienia - przecież to są wahania napięcia na wejściu.Zibi pisze:Jeśli pominąć niespodzianki ze strony energetyki, to większy prąd, oznacza większe straty w "miedzi" transformatora.
Poczytaj sobie:Zibi pisze:Wszelkie "śmieci" powinny być odfiltrowane, ponieważ stabilizator ich nie usunie.
A ja dodam jeszcze, że bardzo zmniejsza impedancję wyjściową. Podłaczenie do wyjścia tego stabilizatora kondensatora elektrolitycznego o pojemności np. 220uF nie wpływa specjalnie na amplitudę szumów i fluktuacji napięcia wyjściowego. Kondensator taki ma bowiem zbyt dużą impedancję własną w stosunku do impedancji wyjściowej stabilizatora by wywrzeć znaczący wpływ na poziom szumów wyjściowych układu. Taki wpływ można zaobserwować dopiero po zastosowaniu szeregowego rezystora, tworzącego z kondensatorem 220uF dolnoprzepustowy filtr RC.Zibi pisze:Przecież ujemne sprzężenie zwrotne powoduje tłumienie zakłóceń
kotok pisze: STUDI możesz rozwinąć ten wątek aktywnego filtra?