Wzmacniacz słuchawkowy

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Wzmacniacz słuchawkowy

Post autor: edi_pg »

Witam!

Mam zamiar zmontować układ jak w załączniku. Lampy to E88CC i 6N13S.
Pytanie moje jest takie(a właściwie 2):
1. Jak obliczyć dławik do filtru anodowego(prąd, indukcyjność i impedancja, oraz zależności między nimi). Najlepiej jakby ktoś miał link do dobrej strony gdzie mogę o tym poczytać bo sam nie mogłem znaleźć.
2. Czy do takiego układu warto wogule montować filtr z dławikiem? Jeśli nie to jaki?

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: Wzmacniacz słuchawkowy

Post autor: jdubowski »

edi_pg pisze:1. Jak obliczyć dławik do filtru anodowego(prąd, indukcyjność i impedancja, oraz zależności między nimi). Najlepiej jakby ktoś miał link do dobrej strony gdzie mogę o tym poczytać bo sam nie mogłem znaleźć.
2. Czy do takiego układu warto w ogóle montować filtr z dławikiem? Jeśli nie to jaki?
Gsmok wstawił tu skany pozycji która być może ci się przyda:
S.N.Krize "Obliczanie transformatorów zasilających małej mocy i dławików stosowanych w filtrach", Państwowe Wydawnictwa Techniczne, 1953r.
http://www.tubedevices.com/download/krize.zip

Ponadto możesz zastosować program PSUD2 ze stronki
http://www.duncanamps.com/psud2/index.html

Co do alternatywy to:
- przejście na filtr w pełni pojemnościowy (filtracja może byc niewystarczająca)
- rezystor (trzeba uwzględznić większy spadek napięcia na nim w stosunku do spadku napięcia na dławiku + odprowadzenie ciepła)
- filtr aktywny na tranzystorze (albo na lampie...)
- pełny stabilizator napięcia.

Admin: zaktualizowałem adres, pod którym można pobrać materiały.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Wykonałem swego czasu wzmacniacz słuchawkowy na lampach ECC88 i 6S19P. Zastosowałem półprzewodnikową stabilizację napięć anodowych i żarzenia, po czym przekonałem się, że niewielkie wachania napięć anodowych tak naprawdę nie mają znaczenia dla pracy wzmacniacza. Dziś jestem przekonany, że niepotrzebnie skomplikowałem układ. Jedyna korzyść z półprzewodników w zasilaczu to zaoszczędzenie miejsca w obudowie, jeśli nie zachodzi konieczność płynnej regulacji napięcia. Ale to raczej nie we wzmacniaczach słuchawkowych.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

Janusz pisze: Jedyna korzyść z półprzewodników w zasilaczu to zaoszczędzenie miejsca w obudowie, jeśli nie zachodzi konieczność płynnej regulacji napięcia.
Zasadnicza korzyść to właśnie bardzo dobre tłumienie przydźwięku sieciowego, ale tu jak wspomniałem wystarczy filtr aktywny...
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

jdubowski pisze: Zasadnicza korzyść to właśnie bardzo dobre tłumienie przydźwięku sieciowego, ale tu jak wspomniałem wystarczy filtr aktywny...
A konkretnie? Czy mógłbyś pokazać jakiś schemat. Interesuje mnie też teoria, po to zebym nauczył się sam je projektować,bo.. nie umiem :]
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

A moze konkretniej. Czym można zastąpić filtr anodowy taki jak w załączniku. Konkretnie chodzi o to że chce zaoszczędzic i wywalić dławik.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

Mowa tu o wzmacniaczu słuchawkowym.Nowoczesne słuchawki mają b.dużą sprawność, grubo ponad 90dB i są najbliżej ucha, dlatego każdy ,nawet minimalny przydźwięk sieci jest b.uciązliwy.Jeśli nie chcesz stosować dławika w zasilaczu,to pozostaje tylko stablizator na półprzewodnikach.W moich wzmacniaczach słuchawkowych ,stosowanie filtracji na elementach RC, nie było w stanie wyeliminować przydźwięku do zadowalającego poziomu.Ponieważ prądy pobierane z zasilacza w słuchawkowcach nie są duże,łatwo jest wykonać stabilizację np.na scalaku
VB408.Spróbuj wypróbować też dławik za świetówek.Jest tani i często daje dobry efekt w zasilaczach o małym poborze prądu.Ja tak robię i jest OK.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Stabilizacja nie zastąpi filtracji, a przydźwięk może się też pojawiać gdy mamy dobry zasilacz i źle prowadzoną masę.
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Zibi pisze:Stabilizacja nie zastąpi filtracji, a przydźwięk może się też pojawiać gdy mamy dobry zasilacz i źle prowadzoną masę.
No z masą to wiadomo ale chodzi tu teraz o dobry zasilacz anodowy.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wiem. Nie zgadzam się tylko z twierdzeniem, że stabilizacja załatwi sprawę.
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Dlaczego nie? Mi też sie wydawało że stabilizacja wystarczy.(jeśli chodzi o przydźwięk biorący się właśnie z napięcia anodowego.) Masz inne propozycje? Podkreślam że chce się pozbyć dławika z układu.

Pozdrawiam
_idu

Post autor: _idu »

Zamist stabilizacji aktywny filtr zasilania. W ten sposób jakby mnożysz poejmność kondesatora fuiltrującego.
A przydźwięk pochodzący od zasilania stopnia mocy to jest i w konstrukcjach półprzewodnikowych. [/url]
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

STUDI pisze:Zamist stabilizacji aktywny filtr zasilania. W ten sposób jakby mnożysz poejmność kondesatora fuiltrującego.
A przydźwięk pochodzący od zasilania stopnia mocy to jest i w konstrukcjach półprzewodnikowych. [/url]
Masz moze jakiś przykładowy schemat?
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

Zibi pisze:Stabilizacja nie zastąpi filtracji, a przydźwięk może się też pojawiać gdy mamy dobry zasilacz i źle prowadzoną masę.
Zawsze wydawało mi się ,że stabilizacja to także filtracja napięcia zasilania.A prowadzenie masy to inna sprawa,o której tutaj nie mówimy.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Stabilizacją, to "trzymanie za pysk" napięcia przy zmianie prądu pobieranego z zasilacza. Stabilizator nie wyfiltruje zakłóceń, od tego są układy RLC.