Filtry pasmowe

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

stdi
250...374 postów
250...374 postów

Re: Filtry pasmowe

Post autor: stdi »

Smaglas pisze: ad 2 6BN6 i 6A3P szukam od dawna
6A3P - kupisz bezproblemowo na gstube.com.
Smaglas pisze: Jeżeli próg ograniczenia dla EH81 wynosiłby 6-7V to jest to trzy razy mniejsza wartość niż w detektorze z którego korzystam obecnie na ECH81. Gdyby faktycznie ta EH81 miała próg na poziomie 7v
Z 6 - 7V to przyznam się że spekulowałem. Może wyjść i tak że poziom pracy wymagany do dobrej detekcji może być wyższy niż dla EQ80 / EQ40.
Smaglas pisze:Niestety parametrów lamp EH81 możemy się tylko domyślać gdyż karty do niej nigdzie niema w internecie a i wątpię aby można było coś znaleźć na temat tej lamy w literaturze gdyż jest to mało znana lampa produkowana tylko przez Tungsram.
Całkiem możliwe że bazuje ona na ECH81. Generalnie to potrzebna pentoda z podwójnym sterowaniem - czyli gęstą trzecią siatką. Niektóre mają b. wysokie nachylenia dla g3 jak rosyjska 6Ż10P. Dodatkowe siatki ekranujące jedynie pomagają wzmocnień efekt ograniczania. Równie dobrze dobrze można detektor iloczynowy zrobić na pentagridzie oraz co ciekawe dodać oscylator w obwodzie g1 a sygnał doprowadzić do g3. Powstaje w tedy ciekawy demodulator czulszy od zwykłego detektora iloczynowego na lampach wielosiatkowych.
Smaglas pisze: ad 3 Po co ogranicznik jak detektor iloczynowy sam z siebie jest ogranicznikiem i ma wyciszanie szumów. U mnie na detektorze na ECH81 między stacjami mam tylko przydźwięk sieciowy.
No właśnie sam detektor iloczynowy nie jest ogranicznikiem. W lampach jak 6BN6 próbowano uzyskać efekt silnego ograniczania jako dodatek by zaoszczędzić na bańkach - szczególnie w TV - Zenith lampę 6BN6 stosował do detekcji FM w torze fonii i do selektora impulsów synchronizacji). Doprowadziło to skonstruowania lampy elektronopromieniowej bliższej kineskopowi niż pentodom, heksodom. Jednak przekroczenie pewnej amplitudy pogarsza tłumienie modulacji AM (dla 6BN6 sygnały > 30V). Niestety wskazanym jest poprzedzenie detektora na 6BN6 dodatkowym stopieni ogranicznika. Ograniczanie w 6BN6 jest inne niż wynikające z detekcji siatkowej jaką stosuje przy pentodach w torze p.cz. Ten ostatni wymaga gromadzenia energii sygnału (w kondensatorze w obwodzie RC o określonej stałej czasowej) co powoduje wiele wad w jego działaniu (np. przy zakłóceniach impulsowych).
Smaglas pisze: ad 4 za dużo roboty i za mało wiedzy. Ogólnie radio ma być bez półprzewodników także z ARCz było by ciężko a kombinacja z lampą reaktancyjną przerasta po trzykroć moje umiejętności.
Pozornie trudne. Pętlla ARCz to ma pomiędzy detektorem FM a sterowaną napięciowo zmienna pojemnością filtr odcinający pasmo akustyczne. Jak nałożysz sygnał zdemodulowany to heterodyna będzie przestrajana w tak sygnału modulującego tak że zmieni się dewiacja. Tylko dobrać jaki pozom sygnały m.cz. nałożony na napięcie stałe zastosować.
Co do lampy reaktancyjnej - skopiować gotowca. Tam nie ma jakieś wiedzy tajemnej. Przecież nie musisz od razu. Ale poeksperymentować warto.
Niestety stosowanie detektora iloczynowego na lampie praktycznie przekreśla ARCz - starzenie się lamp spowoduje przesuwanie się "zera" FM. Dlatego namawiam do detektora fazy (znacznie lesza liniowość detekcji od detektora stosunkowego) poprzedzonego dobrym dwustopniowym ogranicznikiem.

Odkopię jeszcze gdzieś zapisany patent na zmodyfikowany detektor stosunku (jedna cewka bez odczepu!) ale wymagający sterowania ze źródła sygnału o niskiej impedancji wyjściowej.
Awatar użytkownika
Smaglas
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Smaglas »

A co sądzicie o wzmacniaczu p.cz na PFL200. W sumie dwie pentody o dużym nachyleniu.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam ponownie

Część F lampy można użyć jako wzmacniacz p. cz. obciążony demodulatorem stosunkowym FM, a część L jako wzmacniacz m. cz.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Smaglas pisze:A co sądzicie o wzmacniaczu p.cz na PFL200. W sumie dwie pentody o dużym nachyleniu.
Podejrzewam, że pojemności wewnętrzne i montażowe przy osiąganym tu wzmocnieniu dadzą generator.
Awatar użytkownika
Smaglas
100...124 posty
100...124 posty

Ze względu na dużą pojemność S1-A dużego wzmocnienia się nie uzyska w klasycznym wzmacniaczu p.cz z filtrami LC. Chcąc znaleźć zastosowanie dla tych PFL200 wpadłem na jeszcze jeden pomysł. Można by je zastosować w torze p.cz ale nie z filtrami LC a FCM. Wystarczą dwie lampy. Z pierwszej lampy F jako wzmacniacz aperiodyczny a L jako wtórnik dla nisko impendancyjnych dwóch kaskadowo połączonych filtrów FCM. Za filtrami kolejna PFL200 w której obie pentody będą pracować jako aperiodyczne wzmacniacze. Dla wzmocnienia całego toru p.cz 16000 V/V wystarczy aby z tych dwóch PFL200 wycisnąć po 40 V/V na pentodę co mimo dość dużych pojemności wewnętrznych powinno być osiągalne. Ma to prawo działać czy nie warto sobie tym zawracać głowy?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Kiedyś bawiąc się tą lampą dostałem wzmocnienie rzędu kilkunastu V/V w prostym zwykłym oporowym wzmacniaczu, z pasmem rzędu 15MHz (dokładnie nie powiem, lata temu to było). Jak zrobisz wzmacniacz dławikowy i ewentualnie pokombinujesz z neutralizacją to spore wzmocnienie uzyskać możesz, ale nie wiem co ze stabilnością tego układu, masz tam dwa systemy o dużym nachyleniu blisko siebie - a to oznacza spore pojemności pomiędzy nimi.
stdi
250...374 postów
250...374 postów

Co do stopnia oporowego.... Wrócę do 6BN6. Jako ogranicznik ale w anodzie zamiast obwodu LC / filtru - rezystor 6k8 - 10k. Straty czułości nie dało się odczuć (nawet na wskazaniu oczka - ograniczenie maks. wskazania oczka ale nieznaczne) ale ze to praktycznie się wyrównał poziom audio od b. słąbych stacji do najsilniejszych a co najciekawsze poprawiła się symetria detekcji (zachowanie się oczka przy przestrajaniu zarówno na silnych i słabych stacjach). Eksperyment w radiu Grundiga - b. oszczednościowym bo z pierwszym stopień p.cz. FM były triodzie ECC85 pracującej refleksowo bo jeszcze jako wzmacniacz w.cz. Radio miało trzy lampy ECC85, EAF801 i ECL86 (i dwa zakresu średnie i UKF). Dodany przed stopniem z EAF801.
6BN6 w wąskim zakresie pracy liniowej to oferuje nachylenie rzędu ~2 mA/V podobnie jak ECH81 wykorzystywana jak stopień p.cz. FM.

Problem z wykorzytaniem filtrów ceramiczny jest w tym że wymagają niskich impedancji na wejściu i na wyjściu. Z tą na wyjściu da się poradzić wystarczy dać rezystor. Zaś na wejściu porządny wtórnik z użyciem lampy o dość dużym prądzie anodowym. Ponadto sam filtr wnosi spore tłumienie - a po obciążeniu właściwą impedancją jeszcze to tłumienie znacząco wzrasta. Czyli stosujemy dodatkowy stopień z lamą nie tyle nie dający wzmocnienia ale jeszcze tracimy na nim jeśli chodzi o wzmocnienie.

Należy zadąć sobie pytanie - czy jest sens. Coc chcesz osiągnąć - odbiór słabej stacji pomiędzy dwoma silnymi lokalnymi że chcesz super selektywności? Tylko po co jak praktycznie lokalnych rozgłośni już nie ma. Mamy klony tego samego w odbiorze DX'owym. Bo napracujemy się powstawiamy lamp a efekt taki sam jak w najprostszym radyjku "kuchennym" z lampowej epoki.

Również walka o liniowość detekcji, o małe zniekształcenia fazowe toru p.cz, o super dekoder stereo polegną z tym co jest podawane do nadajnika - plik em-pe coś tam praktycznie mono, do tego jeszcze silna kompresja dynamiki wnosząca b. wysoki poziom zniekształceń w emitowanym sygnale. Wiecie jak obecni są nagrywane albumy - średnia wartość poziomu RMA nawet powyżej -8dB - to aż charczy ze znieształceń i przesterowań. W zasadzie jest zlepek instrumentów gdzie ich dźwięk już poddano silnej kompresji dynamiki przed zmiksowaniem - dodaniem do reszty. Całość brzmi.... no japońskawo (yako-tako) jedynie dla brzęczyka w smartfonie albo gdy nagranie to klasyczny "umcyk". Zawiodłem się na super-hiper remasterem jakiej tam płyty Procol-Harum wydany przez jedną z największych wytwórni płytowy. "Dźwiękowiec" próbował "wyciągnąć syczki". Tyle że nie było za bardzo z czego - w sadzie cała góra pana była masakrycznie przesterowana
Awatar użytkownika
Smaglas
100...124 posty
100...124 posty

Witam po przerwie,

Ze względu na sesję musiałem odstawić na bok budowę radia, choć w wolnych chwilach dużo rozmyślałem nad samą koncepcją odbiornika. Pragnę tutaj jeszcze raz podziękować użytkownikowi Vic384 ,który podarował mi kilka lamp w tym takie rarytasy jak 6BN6 i PC900. Radio zamierzam wykonać na siedmiu lampach. Głowicę na PC900 i PCF801 tor p.cz na 2x EF184, demodulator na 6BN6 i m.cz. oraz zasilacz na ECL86 i EZ81. Aktualnie chcę skupiłem się na torze p.cz. i tu pojawił się problem. Od strony teoretycznej filtry pasmowe mam już opanowane. Problem stanowi strona techniczna gdyż nie mam karkasów do cewek. Wpadłem na pomysł, aby wykorzystać plastikowe śruby M6, w których wywierciłbym otwór, do którego wsadziłbym rdzeń ferrytowy 1.8x1.4mm z materiału F201 (rdzenie do kupienia na stronie AVT po wpisaniu w wyszukiwarkę RP 1,8x14) śruba miała być wkręcana w tulejkę dystansową. Niestety okazało się, że tulejki dystansowe mają dwa gwinty skierowane w przeciwną stronę. Kombinowałem nawet ze zrobieniem takich dystansów z gwintem w środku, niestety z marnym skutkiem. Na stalową śrubę M6 nakładałem i podgrzewałem koszulki termokurczliwe. Gwint się zrobił, ale całość była dość giętka nawet po zastosowaniu czterech koszulek. Wpadłem dzisiaj na pomysł, aby wykonać cewki niestrojone na rurce od długopisu. Obwód stroiłbym trymerem 5.5 – 18p podłączonym równolegle do kondensatora 20pF. Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Dlaczego tego typu strojenie nie było wykorzystywane w odbiornikach?
Załączniki
20160127_204140.jpg
stdi
250...374 postów
250...374 postów

Smaglas pisze: Dlaczego tego typu strojenie nie było wykorzystywane w odbiornikach?
Przyczyna prozaiczna Koszty. Rdzeń pozwala podnieś indukcyjność cewki czyli zredukować liczbę zwojów oraz też powala podnieść dobroć obwodu. Trzeba i tak go zastosować zaś zastosowanie gwintu na rdzeniu i karkasie jest
tańsze od trymera.
stdi
250...374 postów
250...374 postów

stdi pisze:
Smaglas pisze: Dlaczego tego typu strojenie nie było wykorzystywane w odbiornikach?
Przyczyna prozaiczna - koszty, czyli moneta :mrgreen: . Rdzeń pozwala podnieść indukcyjność cewki czyli zredukować liczbę zwojów oraz też powala podnieść dobroć obwodu. Trzeba i tak go zastosować zaś zastosowanie gwintu na rdzeniu i karkasie jest
tańsze od trymera.
ODPOWIEDZ