Radio detektorowe.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Radio detektorowe.

Post autor: ludowicz »

Wpadło mi w ręce stare radio detektorowe oraz słuchawki (2x2kOm). I teraz mam pytanie, jak sadzicie z doświadczenia, czy lepiej je podłączyć równolegle czy szeregowo ? Słuchawki nie maja kabelka więc i tak muszę go samemu wydziergać, pytanie tylko jak je podłączyć.

Czy w ogóle jest szansa ze cos odbiorę we Wrocławiu zważywszy że nadajnik jest na wybrzeżu ? Antenę mam (10 metrów drutu w pionie poza domem) do radia reakcyjnego i to radio gra czytelnie na długich, mówię tu o VE301Dyn albo o DKE38. Pytanie jak zadziała detektor na takiej antenie? No ale na początek pytanie jak lepiej podłączyć te słuchawki.

SL
Awatar użytkownika
Andrew
250...374 postów
250...374 postów

Re: Radio detektorowe.

Post autor: Andrew »

Słuchawki należy łączyć szeregowo.
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

A jednak dobrego miałem nosa :-) no bo standardem jest połączenie równoległe (w tych nisko-omowych).
Czy te słuchawki się jakoś reguluje ?
Po odkręceniu oprawki wyjąłem blaszaną membranę. Pod nią są dwie cewki z rdzeniami metalowymi.
Po bokach są śrubeczki. Śrubki u dołu służą do podłączenia kabli.
20151222_142236.jpg
SL
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Re: Radio detektorowe M&G (identyfikacja)

Właśnie rozebrałem radio i poddałem oględzinom. Niestety w internecie nie znalazłem podobnego radia, jedyne radio które z zewnątrz przypomina posiadane przeze mnie jest tutaj:
http://www.radiomuseum.org/r/ludke_unbekannt.html
Jednak moje ma inny osprzęt (obudowa kryształka i solenoid) różni się też od wewnątrz. Wspólna cecha to obudowa drewniana i panel choć ten ma inne grawerki.
Ciekawostka w tym radiu jest to że nie ma zmiennego kondensatora tylko są dwe cewki (talerzyki) które nasuwają się na siebie.

Czy możecie mi pomóc w ustaleniu marki i roku produkcji? Na obudowie jedyny napis to M&G.

Poniżej załączam schemat:
schemat.png
Dodatkowo zamieszczam fotki:
fot4.jpg
fot5.jpg
fot3.jpg
fot1.jpg
fot2.jpg
Pozdrawiam
SL
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

... tak patrzę na schemat i martwi mnie trochę brak kondensatora przed detektorem, bo ten który jest tylko wygładza sygnał natomiast wyraźnie brakuje mi kondensatorka który byłby w rezonansie z cewką. Może ktoś się wypowie w tej kwestii?
SL
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

ludowicz pisze:... tak patrzę na schemat i martwi mnie trochę brak kondensatora przed detektorem, bo ten który jest tylko wygładza sygnał natomiast wyraźnie brakuje mi kondensatorka który byłby w rezonansie z cewką. Może ktoś się wypowie w tej kwestii?
SL
Widywałem takie schematy. Pewnie cewka rezonuje z własną pojemnością.
Awatar użytkownika
spiga
375...499 postów
375...499 postów

Re: Radio detektorowe M&G (identyfikacja)

Post autor: spiga »

ludowicz pisze:Ciekawostka w tym radiu jest to że nie ma zmiennego kondensatora tylko są dwie cewki (talerzyki) które nasuwają się na siebie.Poniżej załączam schemat:
Chyba odrysowując schemat zapomniałeś o dwóch cewkach powietrznych po ok 10 zwojów każda :wink: - to wyraźna ingerencja w "oryginalny" układ, może ktoś naprawiał później i, dla estetyki, nie zastanawiając się nad konsekwencjami związanymi z "przedłużeniem" cewek, zwinął druciki w sprężynki.
A układ jak układ - zamiast cewki i kondensatora jest wariometr i pojemność własna - jakoś to powinno działać
Spiga
meteor
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: meteor »

Jeśli Kolega ma antenę to warto by spróbować odbioru na tym radyjku. Ja nigdy nie miałem okazji słuchać na " kryształku" trochę zazdroszczę.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Trzeba się spieszyć bo co raz mniej stacji do posłuchania :(
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

marekb pisze:Trzeba się spieszyć bo co raz mniej stacji do posłuchania :(
Etam... Własnie kręcę wskazówką w bateryjnym Pionierze i ciężko ciszę ustawić ;)
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Na pewno spróbuję cos odebrać ale muszę wpierw podłączyć pewnie działające słuchawki bo te co mam to nie wiadomo czy pracują, zresztą są bez kabelków...
Tak sobie myślę, że na potrzeby rozruchowe bym spróbował zastąpić kryształek diodą, pytanie jakiej diody użyć ? Germanowej ? Ale o jakim oznaczeniu, sporo różnych diod jest na portalu aukcyjnym. Która dioda nadaje się najlepiej jako zamiennik kryształka?

Co do anteny to mam ją w postaci drutu rozwieszonego na elewacji budynku o długości około 6 metrów pionowo i 6 metrów w poziomie.
Z uziemnieniem jest gorzej bo go nie mam :-(

No i mam spory kawałek do nadajnika, detektorki były używane raczej przy odbiorze silnych lokalnych stacji....

SL
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Odgrzeje trochę ten wątek radioodbiorników detektorowych.
Kupiłem dwa inne detektorki (DETEFONy) jeden produkcji powojennej T-7 a drugi przedwojenny PZT.
Oba oczyściłem i poprawiłem kontakty.
Testowałem oba kryształki ale niestety jeden wykazywał przewodność w obu kierunkach a drugi przewodził w jedna stronę ale w kierunku zaporowym tez miał sporą upływność. Tak więc zdecydowałem się zamontować pod oprawka kryształka diodę germanową. Zdobiłem to tak aby była zupełnie nie widoczna, kryształek robi za atrapę :-)
No i podłączyłem do anteny.... cisza.

Tak, potrzebny jest dobry uziom. Znalazłem metrowy pręt zbrojeniowy, wbiłem go w ziemię pod oknem, poprowadziłem kabelek do pokoju i podłączyłem.

I nastała jasność, detektor coś odebrał. Co prawda słyszalność PR1 była na granicy zrozumienia ale zawsze to coś. Tym bardziej że do nadajnika w linii prostej mam ponad 400km a antena ma około 10 m długości.

Pytanie czy coś można jeszcze pokombinować aby odbiór był lepszy? Ciekawi mnie czy warto coś kombinować z tymi kryształkami, teraz detekcję robi dioda germanowa a kryształek jest ale nie działa.

SL
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Pokombinować z innymi , różnymi diodami - na początek.
Awatar użytkownika
stas2
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: stas2 »

ludowicz pisze: No i mam spory kawałek do nadajnika, detektorki były używane raczej przy odbiorze silnych lokalnych stacji....SL
Niekoniecznie. Zobacz przedwojenną mapkę zasięgów.
stas2
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Co do testowania diód to mam tylko DOG4 ... pytanie jakie inne ma sens testować ?
Co do zasięgu to w tamtych czasach pracował nadajnik w Raszynie o polaryzacji poziomej i mocy 120kW, w sieci wynalazłem że jego zasięg dla detektorów to 300km.
Aktualny nadajnik jest teoretycznie bliżej i ma pionową polaryzację (ciężko zrobić sobie 30 metrów anteny w pionie) Dodatkowo ma większą moc... pytanie z jaka teraz mocą nadaje Solec, maksymalna moc to 1200kW ale wiadomo ze są tam trzy sekcje po 400kW... pewno nie pompują pełnej mocy w maszty.