Kolejne francuskie, HACHER?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Kolejne francuskie, HACHER?

Post autor: staku »

Już rok minął jak nic nie pokazywałem :wink: . Nabyłem sobie takie radyjko i jakoś nie mogę się doszukać żadnej informacji o nim.
H1.JPG
Oprucz połamanej ścianki:
H2.JPG
i zniszczonej skali...
H3.JPG
w środku całkiem całkiem, nie licząc doklejonego dodatkowego elektrolita. Obydwa uszkodzone. Ten dokładany miał datę '56 i po sladach rdzy na śrubach mocujących skalę, doszedłaem do wniosku, że ten sam majster wymył napisy.
H4.JPG
Na obudowie kalkomania z nazwą firmy lub samego odbiornika. Niestety, szukajki nic nie znajdują. Może ktoś z Was spotkał się już z czymś podobnym?
H5.JPG
Naprawa odbiornika nie była trudna. Elektrolity, zwarty kondensator w anodzie 6F6 i kilka sporo zawyżonych pojemności, do których do lata zostały dołączone szeregowe kondensatory. Chassis zostało ogołocone i pozbawione rdzy. Gra bardzo ładnie. Do czasu naprawy kondensatorów na radzieckich lampach.
H7.JPG
Ponieważ zbliżały się święta i nie chciałem, aby radio straszyło rodzinkę brakiem skali, dorobiłem ersatz bazując na wzorze podobnej skali znalezionej na TSF. Niestety, tam też nie ma identyfikacji skąd ona pochodzi.
H6.JPG
Udało się również naprawić zniszczoną ściankę tylną.
H8.JPG
Pełen zapału po swiątecznym ładowaniu akumulatorów, pokusiłem się o zrobienie bardziej pasującej skali.
H9.JPG
Na chwilę obecną radio wygląda jak na ostatniej fotce. Pozostało do zrobienia to o czym wspomniałem, zdrapanie farby z nitów, a także dorobienie nóżek lub jakiejś listwy dołem. Ślady kleju na dolnej ściance wskazują, że coś tam być powinno, jednak na razie nie wiem w jakiej postaci.
H10.JPG
I właściwie to tyle :) .
:arrow: Wybaczcie te zezowate zdjęcia. Mam stłuczony wyświetlacz w aparacie i widać tylko kawałeczek 1x1cm obrazu w jednym rogu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Kolejne francuskie, HACHER?

Post autor: ed_net »

Witam !
Jak zwykle piękna robota , moje gratulacje. Danych to pewnie znów się nigdzie nie znajdzie , Francuzi to do siebie mają . I tak jest to fajny model bo z TS. A czy nie ma ,śladu napisów na kubkach i na kondensatorze obrotowym ?
A co najważniejsze to się tak jakoś prześlizgnąłeś Staszku po temacie dorobienia skali . Wygląda imponująco i pewnie Koledzy a i ja również jesteśmy zainteresowani jak ją zrobiłeś ? I jak też kleiłeś tylną ściankę , czy dałeś jakieś wzmocnienie ?
Jeśli chodzi o nóżki to w moich 3 francuzach z podobnej epoki ( no może troszkę wcześniejszej) są po 2 klocki drewniane z przodu i z tyłu.
Pozdrawiam Edward
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Jeszcze raz !
A nazwa jest fajna bo po francusku bifteck hache to jest nasz tatar lub jakiś mielony befsztyk.
Edward
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

ed_net pisze:Witam !
A czy nie ma ,śladu napisów na kubkach i na kondensatorze obrotowym ?
Pozdrawiam Edward
Na agregacie jest tylko pieczęć "14" zrobiona tuszem a na kubkach wytłoczone w trójkącie "SNB", co jednak nie daje żadnej odpowiedzi. Zapomniałem pokazać jeszcze jedno. Na spodzie radia naklejka.
P1110548.JPG
Skala wykonana tradycyjnie, grawerką. Ze strony TSF pozyskałem taki wzór:
Gravex-450-125mmx150mm.jpg
trochę go dopasowałem do moich potrzeb i wygrawerowałem, a potem natryskiem zostały naniesione kolory.
P1110602.JPG
Po malowaniu najgorsze jest usuwanie taśmy maskującej z liter z zamkniętymi obszarami. Można oślepnąć przy tej operacji. Na fotce zostało już niewiele do usunięcia.
P1110601.JPG
Sciankę tylną skleiłem klejem do drewna. Nasączone krawędzie zmiękły i wtedy spasowałem je razem a następnie wyrównałem wałkiem do pizzy. Od spodu nakleiłem sklejkę 0.8mm. Jak już zaschło, powierciłem otwory i pomalowałem.
P1110600.JPG
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

weltmeisterschaft!
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

staku pisze:Na agregacie jest tylko pieczęć "14" zrobiona tuszem a na kubkach wytłoczone w trójkącie "SNB", co jednak nie daje żadnej odpowiedzi.
A może jest to SNR? Była taka francuska firma, robiła np. oryginał Zwiezdy.
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Nie, to nie to, na kubkach jest wyraźne SNB.
P1110565.JPG
Przejrzałem chyba już wszystkie fotki na stronie doctsf.com i niestety, nawet podobnego radia nie znalazłem. Zamieszczony tam wzór skali też jest opisany jako Gravex, a był to raczej producent skal.
Pomimo posiadania naklejki, najbardziej do tego radia pasuje "inconnu" :wink: . Pytanie czy ta kalkomania "Hacher exclusivite radio" była tam od zawsze.