Transformator - konwerter

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Transformator - konwerter

Post autor: disaster »

Sposobów jest multum.
Można wykorzystać transformator z odczepem na 110V i dowolnym napięciem wtórnym i użyć go jako autotransformatora.
Można użyć dwóch transformatorów odpowiedniej mocy z napięciami wtórnymi różniącymi się dwukrotnie i połączyć je stroną wtórną.
Znając pobór mocy OR można połączyć je szeregowo z żarówką o takiej samej lub nieco większej mocy.
etc.
Plus dedykowane transformatory, przetwornice, i inne wynalazki.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Transformator -konwerter

Post autor: jacekk »

disaster pisze: Teorie o przetwornicach działających jako świetne nadajniki to zwykłe bajdurzenie nie mające pokrycia w rzeczywistości.
Jak się przetwornice położy na radiu - to owszem dobrze nie będzie.
Ale taki sam efekt da położenie na radiu włączonej wiertarki.
:shock: Gdzie Ty mieszkasz?

Mogę Ci sprezentować jeden (miałem więcej... ale z dziką przyjemnością je zutylizowałem za pomocą młota 10kg) taki zasilacz, pod warunkiem że go uruchomisz na co najmniej miesiąc i będziesz w tym czasie słuchać radia na AM. Możesz też kupić "żaróweczkę" ledową która można doprowadzić do choroby psychicznej każdego miłośnika starego radia.
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Nie bardzo wiem, co ma obrazować Twój wpis.
Że istnieją urządzenia które zakłócają wszystko od kilkudziesięciu kiloherców do kilku gigaherców?
Istnieją.

Mój wpis nie dotyczy istnienia takich urządzeń, a jedynie ich wpływu na ogólny poziom zakłóceń, który jest żaden w natłoku zakłóceń telekomunikacyjnych. (DSL, transmitery, bluetooth, WiFi, bezprzewodowe słuchawki, gniazdka sterowane pilotem, wynalazki domorosłych krótkofalowców, radiolinie alarmów, amatorskie przeróbki komputerów na nadajniki DVB-T, etc.)
Najgorsze są wszelkiego rodzaju cyfrowe modulacje robione "na pałę".
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Niektóre z tych zasilaczy powodują że wszelkie urządzenia które wymieniłeś to maleńki "pan pikuś" :( Przy tym zasilaczu o którym piszę nie usłyszysz absolutnie nic na żadnym zakresie AM, zmienia się tylko ton i charakter tego co wypluwa głośnik, a na UKF przy słabszej stacji będzie słychać bzzzz w tle. Nawet zakłócenia i szum są na UKF modulowane. Tak samo pięknie działa TV który ma mój sąsiad, kiedy go włączy słychać to na AM nawet u mojego kolegi mieszkającego 1,5km dalej ale mającego tą samą linię zasilania. Cuda się dzieją... I nic że jest naklejka CE, i niby normy spełnia... W tym kraju nikogo to nie obchodzi jak działa, ważne że działa.
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Cuda się nie dzieją.
Dzieje się to na co fizyka pozwala, a telewizor jako nadajnik silnego zmodulowanego sygnału i antena w jednym działać nie może.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

disaster pisze:Cuda się nie dzieją.
Dzieje się to na co fizyka pozwala, a telewizor jako nadajnik silnego zmodulowanego sygnału i antena w jednym działać nie może.
Ale działa... Przez HDMI podłączone do PS3....
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

No to nie telewizor, a PS3.
Co nadal jest niemożliwe - sygnały TMDS mają amplitudę ±500 mV. Impulsy prądowe mają do 12mA. Kabel HDMI to też kiepska antena. Jaką moc może on wypromieniować przy tych parametrach? No i przypominam, że sygnały te mają bodaj 165MHz, a nie 150-1500kHz.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tyle że to idzie przez sieć, z zasilacza. A to już "inna para kaloszy" jeśli masy są spięte przez kabel HDMI to te zakłócenia nie dotrą drogą radiową. Fak taki że o radiu mozna zapomnieć kiedy ten szmelc działa. Może dlatego właśnie moja granica tolerancji dla impulsowych zasilaczy jest na bardzo niskim poziomie. Najlepiej słychać zakłócenia przez nie powodowane w miejscu gdzie jest ich najmniej, niby czasem odbiór jest dobry ale po wyłączeniu wszystkiego okazuje się że jednak coś było w tle więcej. Na 80m to jest często usłyszeć albo nie usłyszeć słaby sygnał.
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

No i tutaj wracamy do tego co już napisałem.
Jeśli chodzi o zakłócenia w sieci energetycznej, największe wartości ma 3 i 5 harmoniczna.
Mierzalne wartości mające być może jakiś wpływ na działanie urządzeń sięgają 25 harmonicznej.
25 harmoniczna to raptem 1,25kHz, czyli nadal częstotliwości akustyczne.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

disaster pisze:Mierzalne wartości mające być może jakiś wpływ na działanie urządzeń sięgają 25 harmonicznej.25 harmoniczna to raptem 1,25kHz, czyli nadal częstotliwości akustyczne.
Nie mogę pojąć czemu negujesz to co napisałem. Czyżby wszystkie moje odbiorniki sieciowe i te bateryjne, oscyloskop a nawet transformator z podpiętym głośnikiem i kondensatorem się myliły?
Są sytuacje kiedy wyjątkowo kiepska jakość zasilacza a być może i jakaś jego awaria powoduje że zakłócenia rozchodzą się przez sieć. Są na tyle mocne i mają tak wysoką częstotliwość że w pewnym momencie same przewody zasilające stają się anteną skutecznie zakłócając pracę nawet detektorka który z siecią nie ma nic wspólnego. Ja to znam z praktyki... Niestety.
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

W jaki sposób, do sieci może dostać się cokolwiek zza mostka prostowniczego?
Zakładając awarię mostka - zasilacz padnie praktycznie natychmiast.
Owszem - zasilacze impulsowe pobierają prąd nomen omen impulsowo przez co wprowadzają pewne zakłócenia do sieci, ale tak jak pisałem w stosunku do innych zakłóceń, nie są one duże.
Wprowadzają spore zakłócenia radioelektryczne, ale te z kolei ograniczone są do niewielkich odległości.

Jedyne co może siać na dużym obszarze to ADSL. Tutaj rzeczywiście mamy do czynienia z długimi kablami, dużymi częstotliwościami i sporymi amplitudami.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
disaster pisze:Teorie o przetwornicach działających jako świetne nadajniki to zwykłe bajdurzenie nie mające pokrycia w rzeczywistości.
Jak się przetwornice położy na radiu - to owszem dobrze nie będzie.
Ale taki sam efekt da położenie na radiu włączonej wiertarki.
disaster pisze:W jaki sposób, do sieci może dostać się cokolwiek zza mostka prostowniczego?
Zakładając awarię mostka - zasilacz padnie praktycznie natychmiast.
Owszem - zasilacze impulsowe pobierają prąd nomen omen impulsowo przez co wprowadzają pewne zakłócenia do sieci, ale tak jak pisałem w stosunku do innych zakłóceń, nie są one duże.
Wprowadzają spore zakłócenia radioelektryczne, ale te z kolei ograniczone są do niewielkich odległości.

Jedyne co może siać na dużym obszarze to ADSL. Tutaj rzeczywiście mamy do czynienia z długimi kablami, dużymi częstotliwościami i sporymi amplitudami.
Widzę, że podchodzisz do zagadnienia jak energetyk, a nie jak elektronik. Przetwornice i falowniki faktycznie nie stanowią nadajników "dalekiego zasięgu", ale za to są bardzo upierdliwe lokalnie, w granicach jednego budynku, lub nawet mieszkania. W latach 80. próbowałem zaadaptować przetwornicę 12 V/7 A (doładowującą akumulator samochodowy 12 V/45 Ah) na zasilacz transceivera ICOM IC-735. Przetwornica miała metalową obudowę i wszelkie filtry, dla spełnienia wymogów ówcześnie obowiązujących przepisów w zakresie dopuszczalnej emisji zakłóceń elektromagnetycznych. Niestety w odbiorniku transceivera odbierałem jej harmoniczne na poziomie s9+30 dB, rozsiane co 27 kHz w całym paśmie od 100 kHz do 30 MHz.. Dla mnie było to bardzo uciążliwe, dla energetyka niekoniecznie. Dwoiłem się i troiłem, by pozbyć się tych zakłóceń , ale poległem. Nie pomogły żadne dodatkowe filtry, przepusty czy dławiki, z przetwornicy cały czas "sączyły się" bardzo przeszkadzające mi "śmieci"..
Ze dwa lata temu kupiłem sobie do pracowni elektroniczne sterowniki do popularnych świetlówek o mocy 36 W. Posiadały znak CE, a kupione zostały w normalnym sklepie ze sprzętem oświetleniowym. Po zainstalowaniu i włączeniu przestały działać na zakresach AM wszelkie odbiorniki w mojej pracowni. W zeszłym roku zastąpiłem rtęciowe świetlówki "świetlówkami" LED, również ze znakiem CE i kupionymi w innym sklepie z artykułami oświetleniowymi. Po ich włączeniu przestają działać odbiorniki na zakresie UKF. To i tak spory postęp, gdyż z tamtymi elektronicznymi sterownikami świetlówek nie dało się używać mierników AC, miliwoltomierzy, mostków RLC i oscyloskopów na zakresach mV, a teraz już się da... Mam w domu urządzenia Wi-Fi, LAN, sieć DSL, transceicery KF i UKF i one jakoś nie sprawiają mi problemów, a zwykłe zasilacze od laptopów, "żarówki" LED, nowe telefony "Gigaset", czy zasilacze do telefonów komórkowych sprawiają.., i to ogromne... Gdyby zakłócenia w sieci powyżej 25-ej harmonicznej nie stanowiły problemu, to mój wspólnik, z którym razem realizujemy różne projekty urządzeń elektronicznych, nie robiłby aktualnie doktoratu w temacie aktywnych filtrów do tłumienia zaburzeń przewodzonych (wspólnych i różnicowych), generowanych przez współczesne urządzenia elektroniczne...

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Co do upierdliwości lokalnej - owszem, ale zasięg ogranicza się w zasadzie do własnego lokalu.
(Chyba, że ktoś ma takiego wujka jak ja, którego spawarka wirowa - samoróbka, utrudniała życie całej wsi ;) )
Jedyne z czym spotkałem się, żeby siało na większe odległości (kilka pięter), to falownik no-name silnika windy.

Kiedyś założyłem taki wątek:
viewtopic.php?f=11&t=28207

Mój warsztacik znajduje się w małym biurowcu - 10 biur.
Kupa komputerów, drukarki laserowe, kopiarki, UPSy, mnóstwo impulsowego śmiecia, oświetlenie LEDy + żarówki fluorescencyjne. Na posesji obok fabryka Boscha. Radia gra jak słychać.

A co do podejścia cóż, z wykształcenia jestem informatykiem, z zawodu elektrykiem, a elektronikiem tylko z zamiłowania :D
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

disaster pisze:Mój warsztacik znajduje się w małym biurowcu - 10 biur.
Kupa komputerów, drukarki laserowe, kopiarki, UPSy, mnóstwo impulsowego śmiecia, oświetlenie LEDy + żarówki fluorescencyjne. Na posesji obok fabryka Boscha. Radia gra jak słychać.
U mnie w domu naraz włączonych potrafi być nawet sześć komputerów, do tego nigdy nie wyłączane drukarki, rutery, modemy i inny sprzęt komputerowy. One jednak nie stanowią takiego problemu jak "żarówki" LED, elektroniczne "transformatory" do halogenów, czy tandetne zasilacze do domowych urządzeń. Poza tym od jakiegoś czasu dociera z zewnątrz dziwne promieniowanie elektromagnetyczne, którego źródła nie udało mi się jeszcze ustalić. Wygląda to jak fala o częstotliwości zbliżonej do 15 MHz, zmodulowana amplitudowo inną częstotliwością rzędu kilku MHz (modulacja wygląda na przypadkową) i wykazująca również pewną dewiację częstotliwości. Gdy sondę oscyloskopu podłączę do masy jakiegokolwiek, również wyłączonego, urządzenia w mojej pracowni (masa sondy również połączona jest z masą tego urządzenia), na ekranie oscyloskopu otrzymuje taki przebieg:
osc1.jpg
osc2.jpg
Przebiegi te obserwuję również na innych oscyloskopach i to również wtedy, gdy w domu wyłączone są wszystkie inne urządzenia, poza oscyloskopem. Poradziłem sobie z nimi montując po dwa ferrytowe filtry na kablach sond oscyloskopowych (jeden bezpośrednio przy wtyku, drugi przy samej sondzie).
Masz może jakiś pomysł skąd to paskudztwo się bierze?

O zakłóceniach zewnętrznych też już chyba kiedyś pisałem, podając link do artykułu o problemach polskich krótkofalowców:

http://krotkofalarskie.pl/artykul/tag/zaklocenia/

Pozdrawiam,
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Te zakłócenia są o każdej porze doby, czy tylko wieczorem?

Ps. Strasznie to wygląda :/ Przyjdzie w końcu czas że trzeba będzie mieć pomieszczenie będące klatką Faradaya żeby cokolwiek uruchomić :(