disaster pisze:
Też prawda. No i brakuje chęci współpracy trochę. Jak potrzebny jest jakiś detal, to nagle okazuje się, ze praktycznie nikt nie ma. Założyłem kilkanaście tematów w dziale Kupię i w większości chodziło o dość popularne rzeczy. Tylko kilka tematów udało się sfinalizować, bo ktoś się odezwał.
Nawiasem mówiąc podejrzewam, że razem posiadamy kilka tysięcy odbiorników radiowych, a na oldradio przy większości znajdują się obrazki typu przód tył, widok ogólny na wnętrze, mała rozdzielczość.
Jakiś czas temu kolega z forum zapytał, czy mam skalę do Allegro. Miałem -> wysłałem.
Na początku tygodnia kolega aktywnie biorący udział w tym temacie zapytał, czy mam skan skali do Zwiezdy. Miałem -> wysłałem. Mam nadzieję, ze to potwierdzi.
Tydzień, albo dwa temu ktoś z forum pytał o książkę o antenach ferrytowych. Miałem, zrobiłem zdjęcia, obrobiłem od PDF`a. I co? I nie wysłałem, ponieważ z powodu przepełnionej skrzynki PW straciłem wiadomość z mailem adresata. Kolega się nie przypomina, nie wiem czy stracił zainteresowanie, czy dostał skan z innego źródła, a ja nie pamiętam kto szukał.
Ktoś pytał z miesiąc temu o gałkę do Allegro. Znalazłem, ale, że kolega pytał w dziwny sposób, chyba w komentarzu pod moim filmem na YT, nie mogę znaleźć, a też się nie przypomina.
Kolejny Kolega czekał 3 miesiące aż znajdę chwilę by wysłać paczkę-niespodziankę z częściami do radia. I się doczekał. W zamian znalazł dla mnie lampę DK21, której szukałem od dwóch lat. A nowa paczka dla niego już jest prawie gotowa.
Pomimo tego, że nie odzywałem się na forum, to jednak czasami na nie zaglądałem. Jeśli miałem poszukiwaną rzecz, to zawsze pisałem PW. Każdy był chętny. Zgrzyt, a czasami nawet lament zaczynał się wtedy, gdy prosiłem o zwrot kosztów wysyłki.
Z darmowymi prezentami skończyłem już dawno, gdy lampy telewizyjne i nowale radiowe, które wysyłałem na swój koszt do "potrzebujących" z miejsca trafiały na allegro.
Szukasz kabla do Wisły. Mam wtyczki Kapscha z lat 40. Wyglądają bardzo podobnie, jednak nie mam Wisły, by sprawdzić czy są identyczne. Mogę Ci przesłać taki wtyk do tylnej ścianki do porównania. Opłacisz koszty przesyłki?
Co do zdjęć, na Oldradio, to od czasu do czasu wstawiałem coś ciekawego, jednak przestałem ponieważ zdjecia były wykorzystywane na aukcjach bez podania źródła.
W-M pisze:Witam. Pomysł kolegi Jado by podwiesić na stałe temat "Regeneracja starych elementów-sposoby i sposobiki" jest praktycznie podsumowaniem dyskusji. Mamy swoje własne sposoby wynikające z doświadczenia lub gdzieś zdobyte. Zebrane w jednym miejscu były by przydatne. Kto zechce skorzysta. Zmusić nikogo się nie da.
Na forum był kiedyś temat "Wasze patenty, triki..." . Jak sądzisz, czy ktoś napalony na szybkie uruchomienie radia zada sobie trud przeczytania 28 stron ( tyle wątek liczy obecnie) w poszukiwaniu odpowiedzi na swoje pytania czy celem znalezienia ciekawych rozwiązań? Niektóre odnośniki w tym temacie straciły swoją aktualność, prowadzą do nikąd, zdjęcia się nie wyświetlają.
Podobnie jest z tematami, w których znajdują się odnośniki do aukcji. Pusty link z haszem, który nic nie znaczy.
Może warto by tak zacząć wymagać umieszczania zdjęć wyłącznie przez forum, a linki do aukcji czy innych stron opisywać choćby 3 słowami komentarza?
Nie twierdzę, że to zły pomysł, ale porządne jego wykonanie wymaga poświęcania sporej ilości pracy.
Wyszukiwarka forumowa działa jak działa. Częściowo przez jej mechanizm, częściowo jednak przez samych użytkowników.
Np. Jeśli chcemy znaleźć czy gdzieś na forum był poruszany temat o Elektricie Opera, dostaniemy 109 wyników. Niestety większość prowadzi do wątku, w którym nie znajdziemy absolutnie nic ciekwawego poza numerem seryjnym odbiornika.
viewtopic.php?f=11&t=22110&p=297085&hil ... ra#p297085
Wętek ten jest potrzebny, jednak należy go
natychmiast zredukować do jednego postu ze spisem wszystkich aktualnych numerów. Inaczej nigdy nie znajdziemy potrzebnej informacji. Można również pozostawić dyskusje w nim prowadzone, jednak bez cytatów zawierających spis numerów.
TELEWIZOREK52 [b]So gru 13, 2014 12:04 am[/b] pisze: (...) a przecież wystarczy trochę.. zdrowego rozsądku. Chyba nikt o zdrowych zmysłach nie będzie pruł wszystkich kondensatorów w jakimś np. Philipsie gdy wystarczy wymienić jeden. (...)
dremar So gru 13, 2014 9:44 pm pisze: (...) W moim Philipsie wszystkie kondensatory papierowe rozebrałem a w oryginalne obudowy wcisnąłem nowe. (...)
Telewizorze, i co powiesz?
Bo moją pierwszą myślą były słowa wypowiedziane przez A.E.: " Tylko dwie rzeczy są nieskończone (..)"
dremar pisze:No cóż Junak w świecie nie robi furory i jego cena niestety nie powala jeśli porównujemy np. do modelu BMW czy choćby EMW. Zabytkiem jest przedmiot wyprodukowany do 1945 roku. Kto wie może za 20 lat Junak dołączy do typowych zabytków
Nie wiem czy wiesz, ale EMW było produkowane po wojnie. Za to Philips, którego "uzdrowiłeś" przeżył wojnę, na pewno mógł opowiedzieć jakąś ciekawą historię. Jednak Ty go zabiłeś. Ty i Twoja ignorancja.
Co zrobisz za rok czy dwa jak wysiądą lampy?
Kupisz oryginalne? Zrobisz przejściówki na lampy współczesne? A może zastosujesz tranzystory?
Jak daleko można się posunąć przy naprawie odiornika, jeśli nie mamy dostępu do oryginalnych elementów ( lampy, rezystory, kondensatory, czy elementy mechaniczne)
Ostatnie moje pytanie kieruję nie tylko do Ciebie, ale również do całej społeczności forum.
Na koniec załączam 3 zdjęcia pokazujące, że jednak jeśli się poświęci temu zajęciu odpowiednią ilość czasu, to się da:
Kopia skali do Capello Belcanto, jeszcze świeża, wykonana sitodrukiem, (7 kolorów) Myślicie, że zamiast tego lepiej było zrobić wydruk na folii? Taniej na pewno. Ale czy nie raziło by w oczy?

- Kopia skali
Chassis Elektrita Czempion Z przed i po odnowieniu.

- Elektrit Czempion przed renowacją

- Elektrit Czempion po renowacji
Pozdrawiam
M.