Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Co należy czynić?

przerwać prace
6
2%
kontynuować eksperymenty
65
25%
kontynuować eksperymenty i dążyć w kierunku komercji
177
68%
myśleć tylko o komercji
12
5%

Liczba głosów: 260

Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

Osadzą się na czymś zimniejszym więc raczej nie na metalu który wiadomo się nagrzeje ale na szkle .
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
Alek

Post autor: Alek »

Piroman1024 pisze:Widocznie ja czytałem te same książki do 8-mej klasy co tszczesn(mam teraz taką przed sobą) - pisze tam że magnez wiąże azot i tlen.
Nie przeczyłem temu. Twierdzę tylko, że reakcja taka zachodzi w wysokiej temperaturze, a nie na zimnym lustrze magnezowym. Pisałem również o wszelkich niedogodnościach z przepłukiwaniem tlenem. Zwłaszcza, że wymagałby jeszcze osuszania.
...:::SQL:::... pisze:A co z metalami pokrewnymi magnezowi np. Lit , Beryl i Sód :?:

Pozdrawiam :D
A jak sobie wyobrażasz operowanie takimi metalami?
szalony pisze: pamiętaj tylko że Na będzie po ogrzaniu w postaci ciekłej... Można by przepłukać bańkę Cl i wrzucić zimny sód, ale wszystko pokryje się nalotem NaCl, a bańka może sie przetopić. Bar można uzyskać aluminotermicznie z BaO, ale to nic nie da, bo nie zrobimy z niego pierścienia.
Użycie chloru należy odrzucić z wielu względów, choćby ze wzgledu na agresywność i toksyczność. Robiłem próby z aluminotermicznym otrzymywaniem baru. To ma jednak też dużo niedogodności i nie wchodzi według mnie w grę.
...:::SQL:::... pisze:Myślałem żeby na płytkę stali nanieść któryś z tych metali potem nanieść ochroną warstwe aluminium . Po wszystkim zapakować w paczke i odesłać do odpompowania do Alka . Potem możnabyłoby wpakowac lampkę do piecyka indukcyjnego gdzie po odparowaniu aluminium matal aktywny zacznie reagować .
sql pisze:

PS Mam dojście do takich metali w stanie metalicznym ale tylko w małych ilościach :D
ciekawe jak chcesz to zrobić. Zejdź na ziemię!
Ostatnio zmieniony ndz, 13 listopada 2005, 12:44 przez Alek, łącznie zmieniany 3 razy.
Alek

Michu pisze:A co z parami aluminium? Osadzą się wewnatrz chyba nie tylko na bańce.
pary aluminium, podobnie jak bar osiadają na zimnym szkle. Parowanie aluminium jest jednak mniejsze niż baru.
Alek

Myślę, że najlepiej będzie, jeśli każdy zainteresowany zapozna się z załącznikiem -wykresem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: krzkomar »

Mam propozycję pompy próżniowej, którą można wykonać metodą domową, jest to pompa z tłokiem olejowym. Oczywiście jak sądzę jej skuteczność będzie ograniczona jakością zastosowanego oleju, ew można pokusić się o chłodzenie zbiornika V1. Z2 musi być tutaj jak najbliżej odprowadzenia do zaworu Z1, aby powietrze nie zbierało się w tym kawałku doprowadzenia. Potrzebujemy też silnej pompy olejowej, która będzie w stanie wyciągnąć olej przy zamkniętych zaworach Z1 i Z2, tworząc tym samym próżnię w zbiorniku. Góra zbiornika V1 powinna być również kształtu stożkowatego, a nie prostego tak jak na rysunku aby pęcherzyki gazu nie mogły zebrać się w jakimś rogu.
Krzysztof Komarnicki
szalony

Post autor: szalony »

A jak juz sie zrobilo chemicznie, to ja (nawet tym ktorzy chemii nie znosza) polecam:

http://www.theodoregray.com/PeriodicTableDisplay/

:arrow: Oczywiscie kazdy pierwiastek mozna "zobaczyc" z opisem po tupnieciu myszka.
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ximian »

witam
W lampach nixie np. badanej przeze mnie akurat z566m z tylniej strony s zamontowane (przyspawane) 4 elementy.Ma ktos pomysl co to moze byc.Zamieszczam do tego zdjecie.przypuszczam ,ze ma to pomoc w lepszym swieceniu poszczegolnych segmentow
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

A to nie jest czasem jakis getter?
Alek

Jest to zapewne geter pastylkowy.
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: krzkomar »

Jesli chodzi o lampy nixie to ja się zastanawiam nad jeszcze jedną rzeczą: pod spodem lampy zwykle jest kawałek druciku nawinięty na szklanej rureczce - cos jakby cewka - do czego to może służyć ? Myślę że to ma znaczenie przy produkcji tych lamp.
Krzysztof Komarnicki
ximian
250...374 postów
250...374 postów

krzkomar pisze: pod spodem lampy zwykle jest kawałek druciku nawinięty na szklanej rureczce - cos jakby cewka - do czego to może służyć ?
....fakt to zwykły drut ( o znikomej rezystancji) myśle,że może o służyć lepszemu rozłożeniu pola elektroycznego na katodzie lampy.Podobnie jak te przedziwne elementy na tyle lampy.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

ximian pisze:
krzkomar pisze: pod spodem lampy zwykle jest kawałek druciku nawinięty na szklanej rureczce - cos jakby cewka - do czego to może służyć ?
....fakt to zwykły drut ( o znikomej rezystancji) myśle,że może o służyć lepszemu rozłożeniu pola elektroycznego na katodzie lampy.Podobnie jak te przedziwne elementy na tyle lampy.
Przedziwne elementy na tyle lampy to getter (pastylkowy w dodatku, jak już alek pisał :) )
Ta "ceweczka" nawinieta jest bifilarnie (chyba tak to się nazywa :P ) tak więc indukcyjnością to napewno być nie miał z założenia...
Alek

Oto lepsze zdjecie butli z neonem. Dołączam też zdjecie manometru rtęciowego.

Póki nie będę miał lepszej pompy nie zdecyduję się chyba na otworzenie neonu. Byłoby mi trochę szkoda :roll:
ximian
250...374 postów
250...374 postów

a gdzie mozna teraz kupić taki neon?
Alek

możesz kupić w firmie neon-service (75%Ne 25% Ar), ale to przyjemność za 300 zł...