5 watowy Krank z bosterem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
Re: 5 watowy Krank z bosterem
Canio
nigdzie bynajmniej nie twierdziłem, że się nie da bezproblemowo poprowadzić masy po chassis, niemniej nie jest to łatwe i proste ani przewidywalne i zapewne dlatego nie zalecane, zwłaszcza dla amatorów.

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 375...499 postów
Aktualizacja...
zmiany w schemacie:
zmniejszenie kondensatora w katodzie końcówki bo zbyt nisko schodził bas,
zwiększenie kondensatorów w zasilaczu bo coś tam jeszcze brumiło,
zmniejszenie rezystora w katodzie 4 stopnia - wyrównanie poziomu cleana i przesteru
dodanie kondensatora równolegle do rezystora 1M przy przełączniku crunch by przyciąć wysokie
czeka mnie jeszcze zmiana panela, dołożenie reverbu i oklejenie obudowy dermą, a na razie pomalowałem na czarny mat i dorobiłem przełącznik na podłogę, w planach mam potrójny przełącznik...
zmiany w schemacie:
zmniejszenie kondensatora w katodzie końcówki bo zbyt nisko schodził bas,
zwiększenie kondensatorów w zasilaczu bo coś tam jeszcze brumiło,
zmniejszenie rezystora w katodzie 4 stopnia - wyrównanie poziomu cleana i przesteru
dodanie kondensatora równolegle do rezystora 1M przy przełączniku crunch by przyciąć wysokie
czeka mnie jeszcze zmiana panela, dołożenie reverbu i oklejenie obudowy dermą, a na razie pomalowałem na czarny mat i dorobiłem przełącznik na podłogę, w planach mam potrójny przełącznik...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 375...499 postów
Strasznie ryczało to 5W w domu
więc dorobiłem przełącznik trioda/pentoda, spadają wysokie tony w trybie triody, brzmienie się robi takie ciemne jakieś, ale moc z 5W spadała na 1,5W - żona narzeka że dalej za głośno hehehe...

-
- 125...249 postów
-
- 375...499 postów
Proszę
znalazłem jakieś nagranie jak testowałem mikrofon więc to jakieś pitolenie, tak że proszę bez zbędnych komentarzy że nie umiem grać, staram się jak mogę hehehe
Testuje teraz kopie Engla Scremera to przy okazji postaram się nagrać jakieś bardziej "reprezentacyjne" próbki kranka

znalazłem jakieś nagranie jak testowałem mikrofon więc to jakieś pitolenie, tak że proszę bez zbędnych komentarzy że nie umiem grać, staram się jak mogę hehehe

Testuje teraz kopie Engla Scremera to przy okazji postaram się nagrać jakieś bardziej "reprezentacyjne" próbki kranka

http://www.youtube.com/watch?v=LavI-pecZwg - zagrywki dla twojego perkusisty
. Ta kompozycja ma w sobie różne typy bicia perkusji i akcentowania.

-
- 50...74 posty
Mam pytanie jaki reverb cyfrowy zastosowałeś i jak to działa tzn jak z sygnałem?
I jeszcze jedno pytanie jakie diody stosowałeś w boosterze?
-
- 1875...2499 postów
Fajnie brzmi
Gratuluje!

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 375...499 postów
Projekt jest pod moduł cyfrowy "BELTON BTDR-1 H M" ze wzmacniaczem na wejściu i wyjściu, można zastosować każdy FX dopasowując wzmocnienie wejścia i wyjścia.wojowojo1 pisze:Mam pytanie jaki reverb cyfrowy zastosowałeś i jak to działa tzn jak z sygnałem?
Diody to 1N4007, można zastosować dowolny typ...
-
- 375...499 postów
Zakupiłem wreszcie moduł reverbu "BELTON BTDR-1 H M" i go zamontowałem. Według specyfikacji gain układu jest równy 1, ale rezystancja wejściowa to 10k wiec mocno przycina sygnał. Nieodzowne jest odizolowanie źródła sygnału od układu co najmniej wtórnikiem prądowy. Użyłem do tego podwójnego wzmacniacza operacyjnego. Potencjometry montażowe umożliwiają dostosowanie wzmocnienia - na wejściu ustawiłem gain ~ 1,1 na wyjściu ~1,6. Całość zasilana z 10V. Teraz gra się znacznie łatwiej przy podkręconym "talencie"
Przy okazji zmieniłem rezystory anodowe w kanale drive ze 100k na 82k bo przester mulił się przy wysokim gainie - wynika to z faktu niższego o 40V napięcia zasilania preampu. Rezystory dobrałem tak by napięcie ujemne siatek było takie same jak przy wyższym napięciu(przesuniecie punktu pracy triod) Delikatnie spadły basy i uwypukliło się średnie pasmo co ogólnie wpłynęło pozytywnie na brzmienie
no i przester przestał się mulić. Wzmocnienie układu spadło niezauważalnie za to odpowiedz dynamiczna jest lepsza - "Hi Headroom"
Polecam taką modyfikacje dla preampów zasilanych z niższego napięcia niż projektowane - znaczy się pracujących w ciągłym "Low Headroom"

Przy okazji zmieniłem rezystory anodowe w kanale drive ze 100k na 82k bo przester mulił się przy wysokim gainie - wynika to z faktu niższego o 40V napięcia zasilania preampu. Rezystory dobrałem tak by napięcie ujemne siatek było takie same jak przy wyższym napięciu(przesuniecie punktu pracy triod) Delikatnie spadły basy i uwypukliło się średnie pasmo co ogólnie wpłynęło pozytywnie na brzmienie

Polecam taką modyfikacje dla preampów zasilanych z niższego napięcia niż projektowane - znaczy się pracujących w ciągłym "Low Headroom"

-
- 6250...9374 posty
Dobra robota. Brakuje jeszcze podanych rozmiarów płytki - przydatne jakby ktoś robił PCB z jpg.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 375...499 postów
No nie pomyślałem o tym 

-
- 5...9 postów
Witam,
Popieram, dobra robota!
Dzięki za schemat i PCB układu dopasowującego dla reverbu. Właśnie kończę wzmacniacz HiOctane i mam zamiar użyć tego układu. Mógłbym prosić Was o pomoc gdzie należy wpiąć go w moim wzmacniaczu? Schemat to http://ax84.com/hioctane/AX84_Hi-Octane_101004.pdf
thn.technik mógłbyś zrobić fotkę, albo rysunek jak usytuowałeś kostkę reverbu względem elektroniki?
Pozdrawiam
Popieram, dobra robota!
Dzięki za schemat i PCB układu dopasowującego dla reverbu. Właśnie kończę wzmacniacz HiOctane i mam zamiar użyć tego układu. Mógłbym prosić Was o pomoc gdzie należy wpiąć go w moim wzmacniaczu? Schemat to http://ax84.com/hioctane/AX84_Hi-Octane_101004.pdf
thn.technik mógłbyś zrobić fotkę, albo rysunek jak usytuowałeś kostkę reverbu względem elektroniki?
Pozdrawiam
-
- 375...499 postów
Płytka jest nad modułem...
Co do "Hi Octane" to można to zrealizować w sposób pokazany na obrazku, napięcie sygnału na wyjściu korektora będzie około 7- 10V RMS. Jest to niestety za dużo dla reverbu i należy go mocno przyciąć w stosunku 1:10. Płytkę reverbu trzeba zasilić z minimum +18V by uzyskać na powrocie przynajmniej 7V RMS...
Co do "Hi Octane" to można to zrealizować w sposób pokazany na obrazku, napięcie sygnału na wyjściu korektora będzie około 7- 10V RMS. Jest to niestety za dużo dla reverbu i należy go mocno przyciąć w stosunku 1:10. Płytkę reverbu trzeba zasilić z minimum +18V by uzyskać na powrocie przynajmniej 7V RMS...
-
- 375...499 postów
Witam , płytka dość słabo zaprojektowana . Błędy : brak zasady 45 stopni , można było spokojnie zaprojektować płytkę mając wszystkie elementy "w pionie" i bez zworki . Brak ustawienia elementów w rzędach tworzy chaos na płytce . 1 rezystor 10 mm reszta 7 mm raster - gdzie mogły być wszystkie takich samych rozmiarów . Otwory prawie tak duże jak pady, pewnie strasznie się lutowało
. Kondensator przy out powinien mieć raster 2,5 ... Zapewne autor z pośpiechu zrobił tak jak zrobił , myślę że drobne uwagi pomogą przy ponownym zaprojektowaniu tej płytki . Pozdrawiam