Elektrit Kordial Z- Renowacja

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Elektrit Kordial Z- Renowacja

Post autor: zagore1 »

Dorobiłem ściankę dolną do Kordiala. Wymiary sklejki: 210x140x4mm. Sklejkę przyciąłem w OBi. Zainwestowałem 1,01 zł. :-).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Po prawie roku zakończyłem renowację Kordiala.
Skrzyneczka odnowiona, transformator sieciowy przezwojony przez kolegę z forum, cewka też, lampa ef9 dostała kapturek. Transformator sieciowy ma oczywiście zrobione dwa obwody -normalny i oszczędnościowy. Z braków - uszkodzony wyłącznik sieciowy i zepsuta łapka oprawki lampki skali - na razie dałem oprawkę od Pionierka. Radio pięknie odbiera na wszystkich zakresach.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: bartek1025 »

Daj zdjęcia najlepiej- abyśmy mogli to zobaczyć na własne oczy- choć wierzę, bo już obiły mi się o oczy Twoje umiejętności :wink:
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

bartek1025 pisze:Daj zdjęcia najlepiej- abyśmy mogli to zobaczyć na własne oczy- choć wierzę, bo już obiły mi się o oczy Twoje umiejętności :wink:
Pozdrawiam!
Mówisz - masz :P
Wołyń 1943. Pamiętamy!
tarasw
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: tarasw »

Wita,

Przepraszam, że odgrzewam nieco starawy temat, ale właśnie stałem się posiadaczem takiego nieszczęśnika jak na zdjęciu.

Stan jeszcze nie do końca przebadany, ale już widać że będę potrzebował pomocy przy odtworzeniu. Stan jak widać: nieoryginalna tkanina, zmasakrowany grill (brak drewnianych elementów, zachowały się tylko druty), brak małych gałek i tylnej ścianki. Wnętrze wygląda obiecująco. Tkanina może nawet sugerować interwencje radziecka z 17 września, ale raczej pochodzi z dużo późniejszego okresu.

Zatem prośba o:

- informację jak wykonane były brakujące drewniane elementy grilla. Może bardzo dokładne zdjęcia pozwolą na w miarę precyzyjne odtworzenie.

- scan lub bardzo dokładną fotografię tylnej ścianki.

- wypożyczenie małej gałki do skopiowania.

Jeżeli któryś z kolegów w Warszawie posiada ten lub podobny model tj. Kordial Z 38/39, będę bardzo zobowiązany za pomoc i konsultacje.

Z góry dziękuję

Wojciech Taras
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Witam w klubie Elektrita :-)
Widziałem to radio na tablicy. Proponowałem 400 zł, ale właściciel się nie zgodził.
Z tymi drewnianymi ramkami to będzie problem bo odrysować dokładnie to się je da jak skrzynka jest rozebrana. Trzeba czekać aż ktoś będzie robił taką skrzynkę, albo ma odrysowany ten element. Kopie tylnej ścianki ma ( albo miał )jeden z Kolegów z forum.
Nie wiem jakie masz doświadczenie w starej elektronice, ale nie podłączaj tego radia bezpośrednio do prądu tylko przez żarówkę 60W.
w przeciwnym razie zagotujesz elektrolity i spalisz trafo.

Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

tarasw pisze:Wita,

Zatem prośba o:
- /.../ Może bardzo dokładne zdjęcia pozwolą na w miarę precyzyjne odtworzenie.
Mówisz, masz :D . Wydrukuj, naklej na karton, wytnij, przymierz... Powinno pasować.
tarasw
375...499 postów
375...499 postów

Dziękuję bardzo za przywitanie w Klubie Elektrita. Czuję się naprawdę zaszczycony.
Widze, że warto było wydać te pieniądze, traktuję to jako "wpisowe".

Co do sprzedającego i negocjacji, które wczoraj odbyłem to przyznam, ze nie były łatwe.
Zaproponowałem cenę jak za nowy tj. 280 złotych tyle, że nie przedwojennych.
Stówkę musiałem dorzucić.

Gałeczki będą odlewane przez kolegów z RETRORTV, szybko odpowiedzieli.

Co do "lasek w grillu" to zapytam czy to wygląda na giętą sklejkę? Czy też na wycinane z określonego gatunku drzewa?
Zbieram wszyskie informacje i doświadczanie dotyczące renowacji Elektritów.

Mój będzie musiał troszkę poczekać na miejsce w warsztacie, bo w chwili obecnej walczę z Calypso. Już pomalowane i zaczynam składać.
Wykorzystać ten czas chcę do naprawdę dobrego przygotowania.

Wszystkim pomagającym z góry dziękuję.

Wojtek
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

tarasw pisze:Dziękuję bardzo za przywitanie w Klubie Elektrita. Czuję się naprawdę zaszczycony.
Widze, że warto było wydać te pieniądze, traktuję to jako "wpisowe".

Co do sprzedającego i negocjacji, które wczoraj odbyłem to przyznam, ze nie były łatwe.
Zaproponowałem cenę jak za nowy tj. 280 złotych tyle, że nie przedwojennych.
Stówkę musiałem dorzucić.

Gałeczki będą odlewane przez kolegów z RETRORTV, szybko odpowiedzieli.

Co do "lasek w grillu" to zapytam czy to wygląda na giętą sklejkę? Czy też na wycinane z określonego gatunku drzewa?
Zbieram wszyskie informacje i doświadczanie dotyczące renowacji Elektritów.

Mój będzie musiał troszkę poczekać na miejsce w warsztacie, bo w chwili obecnej walczę z Calypso. Już pomalowane i zaczynam składać.
Wykorzystać ten czas chcę do naprawdę dobrego przygotowania.

Wszystkim pomagającym z góry dziękuję.

Wojtek
To dobra cena - mnie się nie udało :-(

Najlepiej zlecić wycięcie w sklejce laserem. Mnie tak pewien Kolega z forum wycinał elementy do Mikrofony. Sklejka była cienka ale posklejałem ją do odpowiedniej grubości.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
tarasw
375...499 postów
375...499 postów

Laserem w sklejce to jest ciekawa propozycja, nie widziałem nawet, że takie technologie są stosowane i dostępne za przywoite pieniądze.
Sprawdziłem z internecie - ale jakoś tak czuję, że piłka włosowa ma się tak do laserowego wycinania jak analogowy lampowy odbiornik do Digital Audio Broadcast :).

Chciałbym jednak tak troszkę więcej się dowiedzieć jak to się przed wojną w Wilnie robiło. Jaki to był oryginalny Elektrit-owy grill (oczywiście w tym czasie nawet to okreśłenie grill byłoby nie zrozumiałe).
Nie chciałby od razu podchodzić ortodoksyjnie jak znamienici mistrzowie stolarstwa i wykonywać wszystkiego narzędziami i technologiami z epoki.
Mój stosunek do tego jednego z najpiękniejszych z rzemiosł opisałem na poście na blogu i obejrznie podlinkowanego tam filmiku Mistra Jaworskiego gorąco polecam.

Dlatego też ponawiam swoją prośbę o pomoc w ustaleniu jak to było wykonane w oryginale.

Zdjęcia lub krótkie obcowanie w oryginałem będzie ogromnie pomocne.

Pozdrawiam,

Wojtek
Awatar użytkownika
zbieracz55
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: zbieracz55 »

Co za agent :) Dzwoniłem do niego, proponowałem mu 800zł, ale powiedział, że już sprzedał za 600zł. :wink:
merk1
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: merk1 »

Witam
Można wiedzieć za ile ostatecznie poszedł ten ELEKTRIT ?
Pozdr,.,.,.
KS....
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Jado »

tarasw pisze: Mój stosunek do tego jednego z najpiękniejszych z rzemiosł opisałem na poście na blogu i obejrznie podlinkowanego tam filmiku Mistra Jaworskiego gorąco polecam.
Witam,
Przy okazji tematu fornirowania opisanego na blogu - tak na oko, patrząc na zdjęcia wydawało by się, że ta wstawka z forniru była dużo ciemniejsza niż reszta obudowy radia. Jak to wyszło w rzeczywistości?
Pytanie więc do kolegów praktyków w tym temacie - jak dobieracie kolor wstawki tak, żeby był taki sam jak reszta forniru? Czy gatunkiem forniru, czy bejcą - mamy tu różne bejce, można dobrać różne stężenia w razie potrzeby. No i jak wiemy - po polakierowaniu kolor osiąga głębszy ton.
Robicie najpierw jakąś próbkę - nie naklejając jej na obudowę?
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
tarasw
375...499 postów
375...499 postów

]Widzę i cieszę się na duży oddzew.

Razem z Elektritem kupiłem w bardzo dobrym stanie Serenadę (ładny lakier, wkładka - nie wiem czy sprawna, tylna ścianka) którą sprzedający wyceniał na 70 PLN.
Łączna kwota, walecznie negocjowana z wyjściowego poziomu 600 PLN, skończyła na 450 PLN. Elektrit zatem zmienił właściciela za 380 PLN.
75 złotych już mnie kosztowały kopie gałek, ale liczę się z tym, iż łączne koszty sięgną tysiąca.
Będę miał za to co najmniej kilka miesięcy doskonałej zabawy i setki okazji by skorzystać z pomocy kolegów, co samo w sobie jest bezcenne.

Pan Maciej na strychu miał jeszcze kilka ciekawych egzemplarzy, m.i. dwa Calypso w przyzwoitym stanie. Ale w wersji z EM84, mnie nie interesującej.
Jeśli ktoś byłby zainteresowany to niech szuka przez tablicę "11 radii..." w Bełchatowie, może treaz już "9 radii..." Osrzegam, twardy i dobry negocjator!

Co do forniru to zdałem sie na wybór szwagra, i chyba będiz dobrze.
Kolor po oszlifowwaniu okazał się rzeczywiście ciemniejszy i bardziej orzeczhowy. Mam nadzieję, iż za pomoca bejcy rozmyję ten kształt wstawki.
Prace trwają. Wygląda obiecująco. O szczegółach w kolejnych postach postaram się informować. Na razie uczę się lakierowania.

Elektrit to oczywiście politurą chce potraktować. Jeszcze musze się tego nauczyć.

Pozdrawiam,

Wojtek
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

A jaki nr chassis ma ten Elektrit??
Wołyń 1943. Pamiętamy!