Przedświąteczny Wolumen - dwie ciekawostki

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Re: Przedświąteczny Wolumen - dwie ciekawostki

Post autor: Jado »

Uważaj, bo te lepsze czasy mogą długo nie nadejść :-)
Mam kilka takich elementów np. scalaki MCY7102D produkcji naszej CEMI, które kupiłem jeszcze w latach 80-tych na Wolumenie (a mieścił się jeszcze wtedy na Wisłą) i tak leża do dziś - nabierają wartości muzealnej chyba ;-)
Podobnie ze scalakami TCA730/740 - planowałem wzmacniacz z elektroniczną regulacją wzmocnienia, barwy tonu, itd...
Kupiłem te scalaki cudem i za jakieś koszmarne pieniądze - i... leżą sobie w pudełku :-)
A kupny wzmacniacz fabryczny wyparł ideę budowy własnego wzmacnicza tranzystorowego.....(a teraz ten też leży wyparty przez wzmacniacz lampowy :lol: )
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Parę tygodni mi wypadło z wizyt na Wolumenie, dziś byłem, gorąco i trochę niemrawo, zakupiłem co koledzy zamówili (w miarę możliwej podaży), u Sławka sporo nowych LC513 w fabrycznych pudełeczkach (były, kupiłem wszystkie dla wnuka), także Telefunkena EF800 używki (o cenę tych nie pytałem ale na pewno max kilka zł), 6P3S zarówno EW jak i ,,zwyczajne'' oraz 6N13S (wszystkie chyba używki ale w idealnym wizualnie stanie, jak czasem kupię i mierzę to OK) po 15zł. Ciekawostką były nixie prod. USA używki z podstawkami (wyluty), wizualnie jak I-12 ale na oko trzy razy mniejsze a cena 5zł/szt.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Dawno już nie bywałem na Wolumenie ze względów życiowych, ale sytuacja się zmieniła i znowu mogę - i dzisiaj "wygrzebałem" detektor kryształkowy u jednego staruszka który siedział w rejonie "śmietnikowych zbieraczy złomu wszelakiego".
To już są chyba miejsca niepłatne?
Wszystko ładnie pięknie - poza jednym szczególem. Szklana rurka osłaniająca kryształ jest w dwóch miejscach pęknięta. Trzyma się , ale grozi całkowity rozpadem - pomijając względy estetyczne.
Zastanawiam się skąd wziąć taką szklaną rurkę na wymianę?
Przymierzałem dwie rurki od "balingomierza" i "akloholomierza" jakie posiadam, ale jedna jest za wąska nieco, a druga za szeroka - a poza tym szkoda niszczyć sprawne przecież przyrządy domowego winiarza ;-)
Skąd zatem wytrzasnąć taką rurkę?

A wracając do Wolumenu - daje się zaobserwować rozbiórkę starych bud, w których mieściły się różne handlujące elektroniką firmy - m.in U Bajana.
Podobno mają w tych miejscach postawić nowe, ładne (murowane?) pawilony.
Ciekawe czy te firmy znowu się tam wprowadzą (nowy wysoki czynsz) czy może obserwujemy już upadek Wolumenu jaki znaliśmy?
Dzisiaj podsłuchałem też przypadkiem rozmowę dwóch sprzedawców (taki facet w okularkach, mający też nieco dóbr lampowych u siebie - stoi naprzeciwko stanowiska z transformatorami Telto - w/g mojej mapki nr. 5), że "do stycznia postoją i kończą sprzedaż na Wolumenie, to już dwa lata".
Nie widzę też gościa który sprzedawał rózne nóżki gumowe i przepusty w jednej ze środkowych alejek - nie wiem czy to wakacyjna przerwa czy już koniec - bo nieraz "odgrażał się", że już kończy występy na Wolumenie....
A miał on w swojej ofercie również ceratkę nasyconą lakierem izolacyjnym - idealną przy nawijaniu transformatorów. Teraz nie będzie gdzie kupić (na szczęście mam cała płachtę, ale i ona kiedyś się skończy).

Ktoś ma jakieś informacje na ten temat?
Pozdrawiam

Jado.

akim

Post autor: akim »

Jado, co do tej rurki szklanej to nie wiem jakie ona ma wymiary i jak wygląda, ale patrząc na Allegro, można spojrzeć np. tutaj:

http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=7192959

Sądzę, że można też zobaczyć w sklepach zoologicznych lub w sklepach piwowarskich, w których zaopatrują się osoby warzące ten trunek.

Co do powolnego rozpadu Wolumenu, to uważam, że daje się to silnie odczuć głownie dzięki bardzo chciwemu Allegro.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Rurka ma średnicę zewnętrzną 16,6 mm (grubość ścianki 0,8 mm), a długa jest na 24 mm.
Ciekawostka - w detektorku był kryształ galeny, więc nie bedę musiał się martwić skąd go wziąć lub samemu fabrykować.
Mam nadzieję, że "nie zwietrzał".
Dziadek miał jeszcze stary kondensator zmienny obrotowy - nie powietrzny, tylko izolowany miką lub jakimś innym materiałem izolacyjnym.
Niestety jego stan budził moje duże zastrzeżenia i nie zdecydowałem się na zakup (chyba można by go było tylko jako eksponat na wystawkę wstawić, bo elektrycznie to raczej był niesprawny ).
Przy okazji okazało się jak to zwykle, że dziadek "miał więcej takich sprzętów", ale "wszystko wyrzucił bo wydawało mu się to starym złomem"...
Skąd my to znamy? ;-)
A detektorek uchował się, bo zawieruszył się gdzieś w szufladach przez pomyłkę....
Pozdrawiam

Jado.

akim

Post autor: akim »

Jado, z dokładnie takimi wymiarami jak podałeś nie znalazłem, ale zobacz tutaj:

http://allegro.pl/rury-rura-z-pleksi-pl ... 03696.html

http://allegro.pl/listing/listing.php?d ... robowka+16

Trzeba by docinać do wymiaru i nie wiem, czy pasowałaby ta średnica zewnętrzna. Sześć dziesiątych różnicy (16,6 mm -> 16 mm), ale może aż takiego znaczenia nie ma?.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Dzięki za namiary - jak nie znajdę nic lokalnie, to skorzystam (ale trochę szkoda byłoby płacić np. 11 zł za przesyłkę za kawałek rurki, jak cały detektorek kosztował 30zł - to jest właśnie minus allegro i internetu, za duże koszta przesyłki).
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Alek »

Postaram się zobaczyć w moim magazynie szkieł, ale wymaga to cierpliwości.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

O, było by miło :-)
Mnie się nie śpieszy - na razie detektorek powędrował do szufladki, a ja zająłem się inną konstrukcją.
Ale mając taki detektorek, słuchawki wysokoomowe, można by się pokusić o jakąś grzeczną konstrukcję w dawnym stylu - w drewnie (lub na drewnie) na przykład :-)
Szkoda że ten kondensator był taki marny, bo pasowałby do reszty.
Ale może się jeszcze co trafi w międzyczasie :-)
Pozdrawiam

Jado.

cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Jado pisze: A miał on w swojej ofercie również ceratkę nasyconą lakierem izolacyjnym - idealną przy nawijaniu transformatorów. Teraz nie będzie gdzie kupić (na szczęście mam cała płachtę, ale i ona kiedyś się skończy).
Ceratkę można dalej kupić na Rzecznej (ode mnie rzut beretem, od ciebie ciut dalej) ale jest dość droga, mają też różne preszpany. Na Wolumenie dalej warto szperać w różnych pudłach (fakt, ciężko się schylać/klękać mając na karku 60+...) ale w niedzielę znów kupiłem (dla wnuka) sporo 6N2P-EW, 6S1P, 6C5S, podstawki do lampek oscyloskopowych 3ŁO1I (są na Allegro ale w dziwnych cenach), pogadałem z Bajanem (budka 83 nowe miejsce przy płocie od Kasprowicza) i chyba jest szansa, że Wolumen jeszcze trochę podziała. A na miejscu ,,po Bajanie'' ma powstać murowana siedziba kierownictwa(?) bazarku warzywnego czynnego w tygodniu i to może być realny początek przemiany Wolumenu w ,,centrum handlowe''.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Jak się jedzie na Żerań od strony Bródna (czy też może Marek - jak kto jedzie), to widać na budynku płachtę z napisem "Giełda staroci - to tu".
Wygląda na to, że ma się ona odbywać w jednej z hal pofabrycznych.
Nie byłem tam jeszcze, ale ciekawe czy rzeczywiście ma szansę tam coś zaistnieć - jak na mój gust trochę za dalekie dojście od pętli Żerań FSO.
Gdyby ta giełda się przyjęła, a Wolumen w którymś momencie zaczął zanikać, to może handlarze retro-elektroniką znaleźli by nowe miejsce sprzedaży swoich staroci?

Ciekawe skąd ten pomysł w ogóle, bo przecież mamy bazar na Kole z wieloletnią tradycją - chyba, że Koło zamierza się zlikwidować i szukają nowej lokalizacji?
Gdyby ta giełda wypaliła, to mógłbym tam na piechotę z domu dojść :mrgreen:
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Kwerenda w magazynie szkieł wykazała, że najbliższą chyba rurką będzie 16,95-17,00 gr. ścianki 1 mm.
Edit:
Właśnie skończyłem dorabianie rurki kryształka, o średnicy zewn. 16,95 mm i długości 24 mm.
W drugim pliku widać poskładany kryształek z rurką dorobioną.
Załączniki
DSCF2066.JPG
DSCF2067.JPG
DSCF2067.JPG (82.65 KiB) Przejrzano 817 razy
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Czyli mam rozumieć, że ta jedna (nowa) rurka jest dla mnie?
Swoją drogą mój detektorek jest identyczny jak Twój - różni się tylko kryształem.
Jak możemy się spotkać?
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Należy złożyć mi wizytę osobiście :idea: . Dojazd autobusami 125, 135, 226 lub 123 :wink: .
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Byłem, widziałem, dostałem - dziękuję :-)
Teraz detektorek jak marzenie...tylko robić coś z niego....

Ale w zasadzie ja nie o tym chciałem - dzisiaj jak zwykle byłem na Wolumenie :-)
U pana Sławka były ciekawe lampki - subminiaturowe, amerykańskie, po 3zł/szt
Kupiłem 4szt lamp 5639 (pentody) i 2 szt lamp 6111 (podwójne triody).
Z pentod w/g datasheetu można wyciągnąć do 3,5W mocy...gdyby tak jeszcze zrobić jakiegoś push-pull'a to byłby może całkiem grzeczny wzmacniaczyk - choć nieduży :-)
Myśłicie, że te lampki nadawałyby się do audio? Bo datasheecie piszą, że są przeznaczone głównie jako wzmacniacze sygnału wizji.
Pozdrawiam

Jado.

ODPOWIEDZ