Unitra Junior stereo

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Bartek.K
50...74 posty
50...74 posty

Unitra Junior stereo

Post autor: Bartek.K »

Poszukuje instrukcji serwisowej do Juniora. Najlepiej od wersji stereo,wiem że było mało tych stereo,ale może ktoś posiada :D
Nie ma rzeczy nie możliwych, są tylko trudne do wykonania.

UNITRA
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Unitra Junior stereo

Post autor: Marcin K. »

Cześć. Gdybyś nie znalazł do Juniora, to podejdzie schemat od Pioniera Stereo. Identyczny układ elektroniczny tylko inna buda.
pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Bartek.K
50...74 posty
50...74 posty

Marcin K. wielkie dzięki za podpowiedz :D Ja już wydrukowałem instrukcje od Jubilata konstrukcja taka sama,ale bez stereo. Z schematem od Pioniera będzie :) łatwiej.

UNITRA
akim

Post autor: akim »

Awatar użytkownika
Bartek.K
50...74 posty
50...74 posty

Do Pioniera mam jeszcze taki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

UNITRA
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Miałem gdzieś serwisówkę do Jubilata Stereo. Szukać? Te kloce dzierżoniowskie z uproszczonym stereodekoderem układowo niewiele się od siebie różniły...
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

zjawisko pisze:Miałem gdzieś serwisówkę do Jubilata Stereo. Szukać? Te kloce dzierżoniowskie z uproszczonym stereodekoderem układowo niewiele się od siebie różniły...
Nie wiem jak było z Juniorem Stereo, ale Jubilat Stereo różnił się od Pioniera Stereo, Juniora (mono) oraz Jubilata (mono) - dodatkowym rezonansowym stopniem p.cz. FM z tranzystorem T7:
http://www.oldradio.pl/foto_schematy/00 ... eo_sch.gif
którego było brak w pozostałych odbiornikach.
Z kolei Junior (mono); shemat do ściągnięcia z http://www.oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=541
montowany na tej samej płytce drukowanej co monofoniczny odbiornik Contessa oraz Pionier stereo - różnił się od tego ostatniego brakiem elementów drugiego kanału m.cz.
Natomiast Jubilat (ze wzmacniaczem m.cz. na acetkach) http://www.oldradio.pl/foto_schematy/00 ... DMT401.pdf
miał w drugim stopniu p.cz. FM z tranzystorem T4 (pełniącym funcję samodrgającego mieszacza przy odbiorze AM) kondensator neutralizacyjny C41 (4,3pF). W pokrewych odbiornikach, łącznie z Pionierem Stereo ten kondensator nie występuje na schemacie, mimo że jest miejsce na druku, i częstokroć takze dodatkowe uzwojenie filtru p.cz. Jest on natomiast pokazany na schemacie Jubilata Stereo, choć tam jego pojemność wynosi aż 15pF. Warto sprawdzić czy dołożenie tego kondensatora w odbiornikach w których go nie montowano (oczywiscie pod warunkiem że jest uzwojenie dla neutralizacji) nie pozwala zestroić wzmacniacza p.cz. na większe wzmocnienie.
Mam do Ciebie prośbę abyś sprawdził w instrukcji serwisowej Jubilata Stereo, gdzie mieści się ów dodatkowy stopień z tranzystorem T7. Na płycie głównej czy może na dostawce, analogicznie jak stereodekoder?
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Nieco później poszukam i postaram się wrzucić tę instrukcję. Dodatkowy stopień wg rysunku oidp miał swoje miejsce na płytce - ale czy był montowany, czy też rychło nastąpiła "optymalizacja" w tzw toku produkcji - nie wiem. Wiem natomiast, że posiadam dwie wersje schematu Jubilata stereo - z dodatkowym stopniem i bez.
Wisława S.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Obiecana serwisówka do Jubilata Stereo. Jakość robocza, ale trochę waży więc wrzucam na zewnętrzny serwer. Na końcu są dwie wersje schematu. Na rysunku płytki dodatkowy stopień /T7/ jest "wkomponowany" w głowicę UKF.

http://www30.zippyshare.com/v/43644179/file.html
Wisława S.
Awatar użytkownika
Bartek.K
50...74 posty
50...74 posty

Dziękuje za wstawienie :) naprawa udała się na poprzednich serwisówkach,ale ta trafi do archiwum,może kiedyś się jeszcze przyda.

UNITRA
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Żaden problem. Dekoder zestroiłeś? :)
Wisława S.
Awatar użytkownika
Bartek.K
50...74 posty
50...74 posty

Jeszcze nie :D Na razie wymieniłem końcówki i tranzystory w głowicy bo była martwa. Teraz czeka na przestrojenie i troszkę wolnego czasu.

UNITRA
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Zamiast oryginalnych tranzystorów możesz dać BF199, zwiększy się czułość.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

AZ12 pisze:Zamiast oryginalnych tranzystorów możesz dać BF199, zwiększy się czułość.
BF199 - to tranzystor przeznaczony do pracy w nieregulowanych stopniach wzmacniaczy p.cz. wizji odbiorników TV, montowany w obudowie TO-92. W obudowie TM-1 (takiej jak BC148 lub BF194) nosił on oznaczenie BF197, natomiast w metalowej obudowie TO-72 (najlepszej z uwagi na najmniejsze pojemności pasożytnicze, dzięki ekranowaniu - BF173. W odróznieniu od tranzystorów krzemowych w.cz. starszej generacji (BF214, BF194) miał on wbudwany w strukturę dodatkowy ekran oddzielający pole lutownicze bazy od całej reszty chipu stanowiącego kolektor i połączony z emiterem. Tym samym pojemność zwrotna w została zmniejszona kilkakrotnie - w konfiguracji wspólnego emitera, do jakiej ten tranzystor był przeznaczony. Można go zatem użyć w stopniach p.cz. AM/FM (także we wzmacniadzu w.cz mieszaczu AM). Specjalnie do tych zastosowań powstały jednak tranzystory BF240 i BF241, także wyposażone w analogiczny wewnętrzny ekran. Ten pierwszy miał wyższy wspólczynnik wzmocnienia, toteż polecany był do stopni regulowanych (w Juniorze jest to stopień w.cz. AM). Są też komplementarne odpowiedniki tych tranzystorów (BF440 i BF441) wygodne przy współpracy z układami scalonymi.
Jednak w stopniu wejściowym w.cz. głowicy UKF, pracującym w konfiguracji wspólnej bazy lepszy będzie tranzystor BF314 (jego komplementarny odpowiednik to BF414 oznaczany też jako BF324). On też ma wewnętrzny ekran, jednak usytuowany pod metalizacją pola lutowniczego emitera, i połaczony z bazą, dzięki czemu pojemność zwrotna w konfiguracji wspólnej bazy została zmniejszona do 0.11pF. Pożądany byłby on także w stopniu mieszającym UKF, tam jednak pojemność zwrotna jest mniej krytyczna i w nowszych odbiornikach stosowano tam zwykle BF241 (lub BF441) zamiast tradycyjnych BF215 lub BF195 (będących w istocie egzemplarzami BF214 i BF194 o mniejszym współczynniku wzmocnienia). Trzeba tylko pamiętać o innej kolejności wyprowadzeń: BF314 ma pośrodku bazę a nie emiter.