Soldano SLO100 + mody

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
schizwania
100...124 posty
100...124 posty

Soldano SLO100 + mody

Post autor: schizwania »

Zabrałem się za dobrze opracowany w necie Soldano SLO100. Nie chciałem powielać gotowca dlatego dodałem parę praktycznych modów: przełącznik trioda/pentoda w końcówce mocy, przełącznik sposobu żarzenia lamp preamp'u, super ciche żarzenie pierwszej lampy, headroom mod, warren haynes mod. Szukałem modu "bypass FX loop" (czy jak go zwał) ale lipa w zasobach internetu. Znalazłem schemat autorstwa Joachima Muller'a - schemat Jak myślicie ? rozwiązanie pominięcia pętli efektowej w torze audio na schemacie do przyjęcia ? w sumie jedyne rozwiązanie jakie mi na szybko przychodzi dla tego patentu to przełącznik na panelu ?

Poniżej kilka zdjęć z budowy:

foto
foto0
foto1
foto2
foto3
foto4
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Soldano SLO100 + mody

Post autor: Ghost »

Widzę, że ostatnimi czasy coś sezon na te SLO jest. Wygląda na to, że za jakiś czas również będzie się czym pochwalić :)

Wracając do pytania o minięcie pętli to wydaje mi się, że przedstawiony sposób jest dobry i w miarę rozsądny.
bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: bulabla »

"Każdy sobie soldano zrobić może" ;) super , śledzę twojego bloga zauważyłem wczoraj ten temat , czekałem kiedy pojawi się na forum ;). Odnośnie jednego z wpisów wiercenia bez punktaka : wiertłami kobaltowymi można wiercić bez punktowania, aczkolwiek przy braku możliwości ctrl+z to nie ryzykował bym wiercenia ;) .
W swoich zasobach mam takie schematy , wystarczyło po prostu zapytać ludzi na forum :P . Wg mnie takowy przełącznik odłączający pętlę powinien być przy wejściu send/return . pozdrawiam
o-----c

Post autor: o-----c »

To "bajpasowanie" pętli, to zdaje się będzie działać "z lekkim hukiem".
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Zgodnie z nazwa zapozyczona z branzy filmowej: FX=Special Effects z zalozenia maja robic duzo huku :mrgreen:
Aleksander Niemand
100...124 posty
100...124 posty

Canio pisze:To "bajpasowanie" pętli, to zdaje się będzie działać "z lekkim hukiem".
Przyjąłem, że ten przełącznik będzie traktowany jak głębsza zmiana ustawienia pieca, nie jako funkcję samą w sobie. Raz na jakiś czas zagrzmi! i po wszystkim ;)...bardziej miałem obawy czy wyprowadzanie sygnału z kluczowych punktów dla tego patentu, z laminatu na odległość około 10cm, do przełącznika na panel nie będzie generatorem problemów.
bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: bulabla »

Nie ma obaw instalacji patentu wg mnie , . Dodaje zdjęcie , gdzie ktoś coś podobnego zrobił.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
schizwania
100...124 posty
100...124 posty

Jedyne co mnie zastanawia w tym wzmacniaczu mocno to prowadzenie masy. Jakaś krzyżówka szyny z gwiazdą :) Takie rozwiązanie jak na fotce wcześniej nie powoduje problemów? widać tam w okolicach przełącznika od tego bypass'owania pętli, że R29-100k (zgodnie za layout'em ze sloclone) jest podłączony do szyny masy od potencjometrów i do lampy (ten "wiszący"). W sumie to chyba najbardziej optymalne/ergonomiczne rozwiązanie. Udało mi się zamknąć wszystkie prace w chassis i panele opisowe ;)
front
tył
galki
mice.co
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: mice.co »

Że tak zapytam, można wiedzieć z jakich względów zastosowałeś octalowe podstawki micalexowe? Przy częstym wyciąganiu i wkładaniu( i chyba właśnie te od końcówki robi się to częściej i "mocniej") inne szybciej się zużywają? Interesuje mnie to, bo sam nie wiem czy warto dopłacać do Beltonów, czy te zwykłe ceramiczne wystarczą.
grabel
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: grabel »

Kolego mice.co warto dopłacić i kupić micalexowe podstawki.
Miałem ceramiczne nowe(z Amptone) dosłownie po 3 wyjęciach lamp straciły kontakt na stykach.
Awatar użytkownika
schizwania
100...124 posty
100...124 posty

mice.co pisze:Że tak zapytam, można wiedzieć z jakich względów zastosowałeś octalowe podstawki micalexowe? Przy częstym wyciąganiu i wkładaniu( i chyba właśnie te od końcówki robi się to częściej i "mocniej") inne szybciej się zużywają? Interesuje mnie to, bo sam nie wiem czy warto dopłacać do Beltonów, czy te zwykłe ceramiczne wystarczą.
Te podstawki wybrałem dla odmiany, ale okazały się bardzo dobre. Całkiem inaczej w nich siedzą lampy niż w ceramicznych - są sztywne, ale dobrze się manipuluje nimi ...no i oczywiście dobrze wyglądają :mrgreen: Jedyna "wada" w kontekście SLO100 to rozmieszczenie wyprowadzeń...jakby "po mniejszym okręgu" (foto) musiałem rozginać, co przy montażu końcówki mocy utrudniło by sprawę. Na razie wybrnąłem z żarzenia foto1 foto2 bez jednego drutu ;) Zacznę niebawem łączyć środek ....trochę analizuje layout ze SloClone i mam zagwostkę ....co to jest to cudo w czerwonym okręgu ? Czy to śruba przykręcona do chassis a do tego przyłączona jest masa końcówki mocy, masa zasilacza, i to pomarańczowe to ....przewód żółto-zielony PE transformatora ???
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: kciuq »

Śruba mocowania transformatora, dalej jest tak jak mówisz. Jakoś tak niektórzy mają, że do śruby od mocowania transformatora sieciowego podłączają masy/PE.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Awatar użytkownika
schizwania
100...124 posty
100...124 posty

Jestem z konstrukcją trochę dalej. Zrobiłem zasilanie, końcówkę mocy, i całe wyjście przy końcówce mocy: slave out (tak jak depth mod, wychodzę z 4ohm), selektor.
fotafota1fota3
zakupiłem lampy na aledrogo (chyba dla kartoników), ale zapakowane...pozostaje wierzyć, że są z dobrej serii...pierwsze odpalenie :mrgreen:...mam 6,2V mierzone na terminalu z którego zasilam wszystkie lampy i 430V na pierwszej sekcji 4x220uF :shock: trafo zasilające od Kaki mistrzostwo...cisza jak makiem....za pierwszym włączeniem, z uchem nad zasilaczem myślałem, że coś nie poszło...
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Ja kiedyś na alledrogo zakupiłem kilka 6P3S-E - podobno NOSY. Żadna nie trzyma parametrów. Mają od 55 do 75% prądu w stosunku do wartości podanej w katalogu... Sprawdzałeś te?
Awatar użytkownika
schizwania
100...124 posty
100...124 posty

Trochę mnie zmartwiłeś :/ kurcze nic nie było w tym momencie w necie. W sklep.lampyelektronowe.pl też nic nie było jeśli chodzi o te lampy. Dopiero po zakupie załapałem, że na trioda.pl jest też sklep :) Mało tego - kupiłem też okazyjnie 10x 6N2P-EW po 8PLN za sztukę (po 5 z dwóch roczników 88' i 91') lecę dziś do "proobowni" ich posłuchać co to za "pierwyj sort" (oby się nie okazało że "umoczyłem" 300PLN a co do lamp mocy Jutro zabieram się za uruchamianie końcówki mocy, zobaczymy co z tego wyjdzie. A tak na marginesie macie jakieś dobre/pewne źródło takich lamp ?