Soldano SLO100 + mody
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
Soldano SLO100 + mody
Zabrałem się za dobrze opracowany w necie Soldano SLO100. Nie chciałem powielać gotowca dlatego dodałem parę praktycznych modów: przełącznik trioda/pentoda w końcówce mocy, przełącznik sposobu żarzenia lamp preamp'u, super ciche żarzenie pierwszej lampy, headroom mod, warren haynes mod. Szukałem modu "bypass FX loop" (czy jak go zwał) ale lipa w zasobach internetu. Znalazłem schemat autorstwa Joachima Muller'a - schemat Jak myślicie ? rozwiązanie pominięcia pętli efektowej w torze audio na schemacie do przyjęcia ? w sumie jedyne rozwiązanie jakie mi na szybko przychodzi dla tego patentu to przełącznik na panelu ?
Poniżej kilka zdjęć z budowy:
foto
foto0
foto1
foto2
foto3
foto4
Poniżej kilka zdjęć z budowy:
foto
foto0
foto1
foto2
foto3
foto4
-
- 625...1249 postów
Re: Soldano SLO100 + mody
Widzę, że ostatnimi czasy coś sezon na te SLO jest. Wygląda na to, że za jakiś czas również będzie się czym pochwalić 
Wracając do pytania o minięcie pętli to wydaje mi się, że przedstawiony sposób jest dobry i w miarę rozsądny.

Wracając do pytania o minięcie pętli to wydaje mi się, że przedstawiony sposób jest dobry i w miarę rozsądny.
-
- 375...499 postów
"Każdy sobie soldano zrobić może"
super , śledzę twojego bloga zauważyłem wczoraj ten temat , czekałem kiedy pojawi się na forum
. Odnośnie jednego z wpisów wiercenia bez punktaka : wiertłami kobaltowymi można wiercić bez punktowania, aczkolwiek przy braku możliwości ctrl+z to nie ryzykował bym wiercenia
.
W swoich zasobach mam takie schematy , wystarczyło po prostu zapytać ludzi na forum
. Wg mnie takowy przełącznik odłączający pętlę powinien być przy wejściu send/return . pozdrawiam

W swoich zasobach mam takie schematy , wystarczyło po prostu zapytać ludzi na forum

To "bajpasowanie" pętli, to zdaje się będzie działać "z lekkim hukiem".
-
- 1875...2499 postów
Zgodnie z nazwa zapozyczona z branzy filmowej: FX=Special Effects z zalozenia maja robic duzo huku 

Aleksander Niemand
-
- 100...124 posty
Przyjąłem, że ten przełącznik będzie traktowany jak głębsza zmiana ustawienia pieca, nie jako funkcję samą w sobie. Raz na jakiś czas zagrzmi! i po wszystkimCanio pisze:To "bajpasowanie" pętli, to zdaje się będzie działać "z lekkim hukiem".

-
- 375...499 postów
Nie ma obaw instalacji patentu wg mnie , . Dodaje zdjęcie , gdzie ktoś coś podobnego zrobił.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 100...124 posty
Jedyne co mnie zastanawia w tym wzmacniaczu mocno to prowadzenie masy. Jakaś krzyżówka szyny z gwiazdą
Takie rozwiązanie jak na fotce wcześniej nie powoduje problemów? widać tam w okolicach przełącznika od tego bypass'owania pętli, że R29-100k (zgodnie za layout'em ze sloclone) jest podłączony do szyny masy od potencjometrów i do lampy (ten "wiszący"). W sumie to chyba najbardziej optymalne/ergonomiczne rozwiązanie. Udało mi się zamknąć wszystkie prace w chassis i panele opisowe 
front
tył
galki

front
tył
galki
-
- 250...374 postów
Że tak zapytam, można wiedzieć z jakich względów zastosowałeś octalowe podstawki micalexowe? Przy częstym wyciąganiu i wkładaniu( i chyba właśnie te od końcówki robi się to częściej i "mocniej") inne szybciej się zużywają? Interesuje mnie to, bo sam nie wiem czy warto dopłacać do Beltonów, czy te zwykłe ceramiczne wystarczą.
-
- 500...624 posty
Kolego mice.co warto dopłacić i kupić micalexowe podstawki.
Miałem ceramiczne nowe(z Amptone) dosłownie po 3 wyjęciach lamp straciły kontakt na stykach.
Miałem ceramiczne nowe(z Amptone) dosłownie po 3 wyjęciach lamp straciły kontakt na stykach.
-
- 100...124 posty
Te podstawki wybrałem dla odmiany, ale okazały się bardzo dobre. Całkiem inaczej w nich siedzą lampy niż w ceramicznych - są sztywne, ale dobrze się manipuluje nimi ...no i oczywiście dobrze wyglądająmice.co pisze:Że tak zapytam, można wiedzieć z jakich względów zastosowałeś octalowe podstawki micalexowe? Przy częstym wyciąganiu i wkładaniu( i chyba właśnie te od końcówki robi się to częściej i "mocniej") inne szybciej się zużywają? Interesuje mnie to, bo sam nie wiem czy warto dopłacać do Beltonów, czy te zwykłe ceramiczne wystarczą.

-
- 1250...1874 posty
Śruba mocowania transformatora, dalej jest tak jak mówisz. Jakoś tak niektórzy mają, że do śruby od mocowania transformatora sieciowego podłączają masy/PE.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
-
- 100...124 posty
Jestem z konstrukcją trochę dalej. Zrobiłem zasilanie, końcówkę mocy, i całe wyjście przy końcówce mocy: slave out (tak jak depth mod, wychodzę z 4ohm), selektor.
fotafota1fota3
zakupiłem lampy na aledrogo (chyba dla kartoników), ale zapakowane...pozostaje wierzyć, że są z dobrej serii...pierwsze odpalenie
...mam 6,2V mierzone na terminalu z którego zasilam wszystkie lampy i 430V na pierwszej sekcji 4x220uF
trafo zasilające od Kaki mistrzostwo...cisza jak makiem....za pierwszym włączeniem, z uchem nad zasilaczem myślałem, że coś nie poszło...
fotafota1fota3
zakupiłem lampy na aledrogo (chyba dla kartoników), ale zapakowane...pozostaje wierzyć, że są z dobrej serii...pierwsze odpalenie

-
- 9375...12499 postów
Ja kiedyś na alledrogo zakupiłem kilka 6P3S-E - podobno NOSY. Żadna nie trzyma parametrów. Mają od 55 do 75% prądu w stosunku do wartości podanej w katalogu... Sprawdzałeś te?
-
- 100...124 posty
Trochę mnie zmartwiłeś :/ kurcze nic nie było w tym momencie w necie. W sklep.lampyelektronowe.pl też nic nie było jeśli chodzi o te lampy. Dopiero po zakupie załapałem, że na trioda.pl jest też sklep
Mało tego - kupiłem też okazyjnie 10x 6N2P-EW po 8PLN za sztukę (po 5 z dwóch roczników 88' i 91') lecę dziś do "proobowni" ich posłuchać co to za "pierwyj sort" (oby się nie okazało że "umoczyłem" 300PLN a co do lamp mocy Jutro zabieram się za uruchamianie końcówki mocy, zobaczymy co z tego wyjdzie. A tak na marginesie macie jakieś dobre/pewne źródło takich lamp ?