Piotr pisze:Za 200zł netto masz u mnie w sam raz parę transformatorów do układu przeciwsobnego o Raa=8k. Wyjdzie ci na pewno lepsze pasmo, mniejsze zniekształcenia i większa moc

Zanim wydam - zapytam jaką maksymalną moc
przenisie trafo (
wzgłędem 1kHz) dla 100Hz, 50Hz, 30Hz, 15Hz. Dla góry - 8kHz, 12,5kHz, 16kHz, 25kHz.
Super góra czyli ciągnięcie powyżej 40kHz mnie rajcuje w ogóle (źródła cyfrowe mają próbkowanie 44.1kHz..... a i tak dla granicznej, wg Nyquista, częstotliwości 22,05kHz przebieg jest odtwarzany tylko dwoma samplami czyli żadnej informacji o przebiegu jak i przesunięciu fazowym....), lubię podbity bas i niestety zachowanie
możłiwie pełnej zdolności do oddania pełnej mocy
wzgłędem 1kHz na dole pasma jest dla mnie priorytetem. Niestety nie ma nic
bardzij irytujaćego jak pierdzący bas a niestety poziom
sygnąłu w nagraniach
sukcesywanie spada (liniowo w skali decybelowej) wraz ze wzrostem częstotliwości (do
kązdej płyty zdumpowanej do FLAC'a dołączany jest wykres analizatora widma (plus jaki gratisowy bajerek - ocena czy to WAVE czy raczej skundlony MPEG'iem dźwięk był nagrany na płycie - FLAC jest kodekiem bezstratnym - jak APE, WAVEPACK itp a jest jak dla mnie preferowany bo nie nie wymaga sporej mocy obliczeniowej jak APE a i dodatkową ogromną zaletą jest emebedded CUE).
PP to więcej lamp a z tymi już krucho. Zapasik ECL86 mam ale raczej był szykowany pod SE stereo a nie PP. I wolę je w takiej roli (plus wepchnięcie dodatkowo EF80 bo ładnie jak dla mnie wygląda plus oczko EM83 - mam zapasik).
Jeśli już inwestowanie w PP dalej to niestety trafo musi b. dobrze przenosić basy.
PP to raczej już dla 2 * 6P1P bo za psie pieniądze można kupić ich zapasik w
wykonaiu EV. Jak
rosyjsie lampy to tylko rosyjskie bez mieszania ich z europejskimi. Ciekawa alternatywa czyli GU17 odpada z racji wysokich cen za te lampy w porównaniu z 6P1P. W tym PP byłaby już obowiązkowo regulacja barwy dźwięku - i to głównie na plusy niż na minusy które jak dla mnie są zbędne.
Byłby to wzmacniacz do dziennego i częstego grania - nie tylko dla muzyki więc seria EV - wiadomo czemu.
ECL86 w SE to raczej dla odsłuchu późną nocą więc 3,5W to aż sporo nadto. Ponadto te spore zniekształcenia głównie 2 harmoniczna ma też swój urok w brzmieniu. A 2 * 2W powoduje że słychać mnie już na dole przy wejściu na klatki schodowej a mieszkam na
ostanim, 3 piętrze.
Wspominałem - jak mieszkałem w Pabianicach to moc około 2 * 1W na małych kolumienkach Celestion z
efektywnościa 88dB/W oznaczały skargi na hałas od osoby mieszkającej dwa piętra wyżej (a blok z początku lat 60-tych czyli nie wielka płyta) - i to nie po 22-iej.
Wracają do basów - 20Hz, spadek mocy max 20% przy małych zniekształceniach
przymijmy. Dla 40Hz spadek mocy max 5%. Zrobisz taki? - ale jak nie wydoli to co wtedy? Dlatego małe SE tak dla odsłuchu od święta, a na
codzień była planowana raczej hybryda bo tam nie ma problemów z
dołęm pasma.
Zniekształcenia jako kryterium dla określenia mocy maksymalnej - 1%, poziom odniesienia mocy maksymalnej standardowy 1kHz/1%.
Dla góry pasma - powyżej 12.5kHz można już
smiało przyjmować dla określenia maksymalne mocy wyższe zniekształcenia np. 2.5% - druga harmoniczna już jest poza zakresem słyszalnych
dżwięków a i w źródle sygnału takie dźwięki już są mocno zniekształcone z powodu ubogiej liczby sampli na okres.