Razor hi-gain

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Re: Razor hi-gain

Post autor: bulabla »

Tak jak jeden z kolegów napisał jeżeli jest to aluminium , to można zrobić napisy jak płytkę PCB - można zrobić negatyw - tak jak na zdjęciu i pomalować w dowolnym kolorze . nie jest to super pracochłonne , jednak wymagające , poza tym napis niezniszczalny "praktycznie" . Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Razor89 »

Ładnie to wygląda :) Jednak w tym przypadku jest zbyt dużo trawienia jeśli chodzi o negatyw. Footswitch ma długość 36 cm.
bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: bulabla »

Ja nie widzę problemu , w swoim soldano mam tak wytrawione chasis z 2 stron 8x50cm. Tym bardziej negatyw łatwiej przygotować do trawienia - przykleja się toner tylko w miejscach gdzie ma być niewytrawione :) . Najpierw do chlorku a jak za słabo to można kretem poprawić , ale z tym delikatnie bo można zepsuć . ostatecznie też widział bym 2 płytki tak zrobione jak panele do chasis , drogo nie wyjdzie .
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

O tych płytkach też myślałem. Chciałem nawet zrobić takie zagłębienia pod nie, jednak bez profesionalnej giętarki nie ma szans tego zrobić.
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: AndrzejJ »

Folia samoprzylepna i jazda ;)
Lub tak jak mówiłem- grawer, tylko w corelu byś musiał prawodpodobnie narysować, potem rowki szpachlujesz czarną farbą, przecierasz delikatnie chusteczką z rozpuszczalnikiem i gotowe
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Spróbuję zrobić z folią samoprzylepną, zobaczę co z tego wyjdzie. Grawer by był łatwy do wykonania, gdybym nie malował blachy na czarno. Obudowę chcę zrobić czarną, a napisy białe. Będzie wtedy odpowiedni kontrast :wink:
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Nie widzę w tym problemu.... Możesz pomalować na fioletowo a napisy zrobić żółte!
Najpierw malujesz na docelowy kolor, niesiesz do grawera, pytasz się jak wykonać odpowiedni rysunek(z doświadczenia Ci powiem że trzeba zrobić 4 malutkie kropeczki na rogach obudowy) i w czym, prosisz żeby wypalił dwa razy, wtedy zostają Ci napisy wypalone z farby aż do aluminium i A) lakierujesz bezbarwnym B) lejesz delikatnie farbę żółtą w te rowki, a nadmiar zbierasz papierem z gazety nasączonym rozpuszczalnikiem (można też zrobić sobie szpachelkę z dętki uciętej skalpelem do linijki-chodzi o równe krawędzie), a napisy wyjdą tanio i profesjonalnie.
Najpierw czytałem o tym na jakimś forum, a potem sam grawer mi to doradził, sam jeszcze nie robiłem(grawer już jest, ale zastanawiam się nad farbą fluorescencyjną w kolorze żarzących się lamp lub czarną), ale metoda tak prosta, że chyba nie może się nie udać.
Przy farbie fluorescencyjnej jest jeszcze prościej, bo rozpuszcza ją woda, i myślę że dało by się łatwo wytrzeć całość tak, żeby farba została tylko w rowkach.
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Ciekawy pomysł :) Muszę poszukać w mojej okolicy firmy która zajmuje się grawerowaniem. Jak jest orientacyjna cena takiego grawerowania?
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ja za grawerowanie u znajomego grawera(który ubezpiecza mojemu ojcu sporo sprzętu) zapłaciłem dychę za front chassis 50x350 do NightBirda(ten z tematu o korektorze: http://obrazki.elektroda.pl/3264676700_1362941000.jpg ), tylko tam front był na ceowniku, i dałem mu sam ceownik, bo nie ma szans żeby całe chassis weszło, na górze footswitcha powinien Ci wygrawerować bez problemu, ew. będziesz musiał odkręcić przełączniki.
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Zastanawiam się jak zrealizować stand by. Widziałem w różnych wzmacniaczach takie rozwiązania:

1 Odłączanie napięcia przed prostownikiem anodowym
2 Odłączanie napięcia po prostowniku, przed pierwszym kondensatorem.
3 Odłączanie napięcia po pierwszym kondensatorze (Odłączone Ua oraz Us2)
4 Odłączenie napięcia Us2 (anodowe na stałe włączone)
5 Odłączanie katod lamp mocy.

Który jest najlepszy? Mi najbardziej odpowiada sposób 3 ewentualnie 4 (mam wątpliwości). W 2 metodzie będzie za każdym razem ładowany pierwszy kondensator filtru, co będzie miało pewnie wpływ na zużywanie się styków przełącznika.

Lutuje obecnie elementy na PCB zasilacza i w tym momencie muszę się zdecydować jak zrealizować stand by :) Czekam jeszcze na transformatory od Kaki, żeby wywiercić pod nie otwory w chassis. Następnie chassis i obudowa footswitcha będzie pomalowana proszkowo na czarno. Jak będę miał już wstępnie wszystko poskładane, pokażę pierwsze zdjęcia.
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Opcja 1 IMHO jest najlepsza (ponieważ wyłączając stand-by nie zużywają się także lampy przedwzmacniacza) ponieważ przez włącznik płynie AC, a nie DC, 500V DC w połączeniu z pojemnością do naładowania może bez problemu zajechać nawet całkiem dobry wyłącznik.
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

U mnie w każdej opcji (oprócz rozwiązania 5) zasilanie preampu zostaje odłączone. Po stronie pierwotnej nie chciałem dawać przełącznika, ponieważ jest tam już przełącznik wyboru prostownika. A jakby dać przełącznik na wyprowadzeniu środkowym uzwojenia anodowego? Obie gałęzie uzwojenia anodowego są zabezpieczone bezpiecznikami.

Edit: W moim przypadku ten pomysł się raczej nie sprawdzi. Układ biasu zasilany jest z odczepu uzwojenia anodowego, a więc środek uzwojenia musi być podłączony do masy na stałe.
Skłaniam się do metody 3. Tak samo jest to rozwiązane w Mesie. Przełączni mam dobry (Carling) więc myślę, że nie powinno być problemu :wink:
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Prezentuje to co aktualnie udało mi się zrobić :) Preamp prawie całkowicie poskładany (brakuje kilku elementów). W każdej płytce brakuje kilku elementów, które muszę jeszcze dokupić. Nie wytrawiłem jeszcze PCB inwertera i wzmacniacza powrotu reverbu, ponieważ muszę jeszcze wcześniej przetestować układ biasu, który znajduję się na tej samej płytce. W tym tygodniu myślę, że ją zrobię. Pracuję też teraz nad programem do procesorów. Ostateczne rozplanowanie i wiercenie odbędzie się, gdy będę miał transformatory.

Zbliża się jednak sesja, a to oznacza zmniejszenie ilości czasu wolnego :x Ostateczne uruchamianie odbędzie się pewnie w lipcu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Zastanawiam się, czy taki kondensator (100nF 630V) zastosowany w zasilaczu będzie odpowiedni. Jest to kondensator umiejscowiony między pierwszym i drugim kondensatorem elektrolitycznym w zasilaczu. Z tego punktu pobierane jest napięcie anodowe dla lamp mocy. Taki akurat mam w warsztacie (WIMA MKP4).
Mam wątpliwości czy nie poszukać kondensatora na wyższe napięcie.
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Da radę.