zagadka
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- jdubowski
- moderator
Re: zagadka
Maska z kineskopu typu delta (z jakiegoś Rubina)?sergiusz pisze:co jest na zdjeciach?:)
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: ech21
To nie siatka tylko ekran. I następnym razem daj trochę lepszą jakość fotek, bo tak naprawdę nic na nich nie widać :)sergiusz pisze: zewnetrzna siatka w ech21. Sam sie zdziwilem jak te otwory sa poszarpane w powiekszeniu :)
Re: ech21
hmm, znaczy się zgadłamsergiusz pisze:masz racje.
zewnetrzna siatka w ech21. Sam sie zdziwilem jak te otwory sa poszarpane w powiekszeniu

[dodane ~23:37]
no to już nie wiem, cisza taka...
ale jeżeli już, to teraz Wy się pomęczcie:

pytanie to samo - 'a co to?'
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Jakaś dioda półprzewodnikowa bez obudowy pewnie...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 500...624 posty

wygląda tak:

hi-res: img_1

hi-res: img_2

hi-res: img_4
to 'lampowy' kwarc - dla mnie rewelacja, f = 100kHz...
na wierzchu obudowy będzie pięknie wyglądał,
cały czas się tylko zastanawiam, jak w cokół wstawić dwa niebieskie,wysokosprawne LED-y...
i tak - pomarańczowo-czerwono-gorące lampki oraz niebiesko-zimny kwarc...ach..
-
- 250...374 postów
Można dołożyć jeszcze różowy albo fioletowy stabiliwolt.
I zielonoszmaragdowe EM84..... Ach te lampy...
BTW: Nie sądzę że trzeba zawsze koniecznie budować urządzenie w stylu całkowicie retro, albo całkowicie "modern". Zrobiłem sobie taki słodko brzmiący preamp na jednej ECC83 z niebieskim LEDem w podstawce. Jak? Bierzesz taką polską, brązową podstawkę z tworzywa (ale w wersji do lutowania kabli, a nie do druku), rozwiercasz centralny otworek na 5.5mm i wklejasz Kropelką LEDa. Zależy od Ciebie czy zostawisz diodę tak jak jest (świeci wąsko do góry), czy spiłujesz pilnikiem "łepek" (świeci z kątem niemal 180 stopni).
Lampa żarzy się po swojemu na pomarańczowo, a ja jej dołożyłem niebieski "highlight"
Efekt - KOSMICZNY.
Mało tego: Dorobiłem modulację siły światła diody przebiegiem piłokształtnym z okresem 30 sekund. Efekt: Lampa baaardzo wolno rozjaśnia się i przygasa (ale nie gaśnie całkiem!). Wydaje ci się że urządzenie "żyje". Kiedy słucham muzyki po ciemku, to patrzenie na to spokojne, miarowe pulsowanie lampy tak jakoś uspokaja. Dodatkowo ten bajer jest bardziej w sumie skomlikowany, niż preamp. Ale to nic....
Pozdrówka!
EDIT:
Nie "pozdrówka", tylko "pozdrawiam". Niektórzy na Forum nie lubią byleczego przeniesionego np. z GG. To tak przy okazji
I zielonoszmaragdowe EM84..... Ach te lampy...
BTW: Nie sądzę że trzeba zawsze koniecznie budować urządzenie w stylu całkowicie retro, albo całkowicie "modern". Zrobiłem sobie taki słodko brzmiący preamp na jednej ECC83 z niebieskim LEDem w podstawce. Jak? Bierzesz taką polską, brązową podstawkę z tworzywa (ale w wersji do lutowania kabli, a nie do druku), rozwiercasz centralny otworek na 5.5mm i wklejasz Kropelką LEDa. Zależy od Ciebie czy zostawisz diodę tak jak jest (świeci wąsko do góry), czy spiłujesz pilnikiem "łepek" (świeci z kątem niemal 180 stopni).
Lampa żarzy się po swojemu na pomarańczowo, a ja jej dołożyłem niebieski "highlight"

Efekt - KOSMICZNY.
Mało tego: Dorobiłem modulację siły światła diody przebiegiem piłokształtnym z okresem 30 sekund. Efekt: Lampa baaardzo wolno rozjaśnia się i przygasa (ale nie gaśnie całkiem!). Wydaje ci się że urządzenie "żyje". Kiedy słucham muzyki po ciemku, to patrzenie na to spokojne, miarowe pulsowanie lampy tak jakoś uspokaja. Dodatkowo ten bajer jest bardziej w sumie skomlikowany, niż preamp. Ale to nic....
Pozdrówka!
EDIT:
Nie "pozdrówka", tylko "pozdrawiam". Niektórzy na Forum nie lubią byleczego przeniesionego np. z GG. To tak przy okazji