Wzmacniacz lampowy PP 18W - przedwzmacniacz - klon ceriatone
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
Re: Wzmacniacz lampowy PP 18W - przedwzmacniacz - klon ceria
Problem jest właśnie ze wzbudzeniami. To hi-gain, więc wzbudzenia to normalne z gitarą. Nawet Mesa potrafi popiszczeć rozkręcona na maxa. Ja co prawda rozmawiałem telefonicznie z kolegą, który zakładał ten temat i poleciłem mu pozdejmować dla eksperymentów pojemnościowe bypasy rezystorów. Nie wiem też czy lampy preampu są w ekranach. Zapomniałem się zapytać tego, a w hi-gainie ekran pierwszego stopnia to podstawa. Ekrany dalszych stopni też warto mieć. Ja dodatkowo łączę z masą środkowe kołki podstawek.
-
- 25...49 postów
z uziemieniem mam tak że w gniazdku bolec jest zmostkowany do NAndrzejJ pisze:Daj zdjęcia, jak masz z zerowaniem/uziemieniem?
Jeśli nie ma nic, to podłącz chociaż od kaloryfera.
-
- 25...49 postów
Koledzy muszę przypomnięć że rozmawiamy tylko o przedwzmacniaczy bo sam wzmacniacz jest zrobiony na podstawie innego schematu:
http://mhuss.com/18watt/schematics/18wattLite2b.gif

plus dodane sprzężenie zwrotne do wyjścia 4 Ohm
Poniżej postaram się wkleić fotki lub przynajmniej linki do nich.
1.

2.

Pol lewej stronie na dole widać pierrwsze 2 potencjometry od innego przedwzmacniacza kopi fendera, a na górze jest do niego podstawka lampy i wiszące w powietrzu przewody, wiec na to nie patrzcie.
Wcześniej była kopia fendera i kopia jcm 800 i można było wybierać przetacznikiem który ma być. Teraz jest tak ze wywaliłem oba i wsadziłem wzamian jcm 80O ten AFD a fendera muszę przerobić na mniejszą płytkę żeby się zmieścił, bo AFD jest wiekszy od jcm 800.
3.

4

5.

Ten czarny kondensator to tak naprawdę dwa naklejony jeden na drugi pomiędzy nimi rezystor 10k 2W, nie maiłem takiego podwójnego i trzeba było kombinować
6.

7.

http://mhuss.com/18watt/schematics/18wattLite2b.gif

plus dodane sprzężenie zwrotne do wyjścia 4 Ohm
Poniżej postaram się wkleić fotki lub przynajmniej linki do nich.
1.

2.

Pol lewej stronie na dole widać pierrwsze 2 potencjometry od innego przedwzmacniacza kopi fendera, a na górze jest do niego podstawka lampy i wiszące w powietrzu przewody, wiec na to nie patrzcie.
Wcześniej była kopia fendera i kopia jcm 800 i można było wybierać przetacznikiem który ma być. Teraz jest tak ze wywaliłem oba i wsadziłem wzamian jcm 80O ten AFD a fendera muszę przerobić na mniejszą płytkę żeby się zmieścił, bo AFD jest wiekszy od jcm 800.
3.

4

5.

Ten czarny kondensator to tak naprawdę dwa naklejony jeden na drugi pomiędzy nimi rezystor 10k 2W, nie maiłem takiego podwójnego i trzeba było kombinować

6.

7.

Ostatnio zmieniony czw, 28 marca 2013, 11:38 przez tajfunek, łącznie zmieniany 5 razy.
-
- 625...1249 postów
Te ekrany to są w ogóle do czegoś podłączone?
'All the stars in the north are dead now.'
-
- 500...624 posty
Skręcenie ze sobą wszystkich przewodów łączących podstawkę z turret board'em też nie jest najlepszym pomysłem. Może to powodować wzbudzenia.
-
- 25...49 postów
ekrany łącze z jednej strony żeby nie robić pętli masy. Lampy są zakrywane "kubkami".
-
- 625...1249 postów
Wydaje mi się czy gniazdo sieciowe nie ma podłączonego przewodu ochronnego PE do chassis ?
-
- 25...49 postów
Jest podłączone przewodem żółtozielonym pod płytką wzmacniacza widać jest oczko i przykręcone śrubą transformatora.Ghost pisze:Wydaje mi się czy gniazdo sieciowe nie ma podłączonego przewodu ochronnego PE do chassis ?
Masz racje muszę rozłączyć PE od szyny masy.
Ostatnio zmieniony czw, 28 marca 2013, 21:08 przez tajfunek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 25...49 postów
Bałem się tak ekran puścić i zrobiłem po ludzku do masyTooL46_2 pisze:Byc mozefedererer pisze:Ujemne sprzężenie zwrotne zrealizowane w nietypowy sposób?![]()
@LuC Nie podejmuje rekawicy... Ciekaw jestem tylko wytrzymalosci izolacji przewodu ekranowanego -- cokolwiek sie zewrze i masz anodowe na strunach gitary. Jak lubisz zabawy w krzeslo elektryczne to Twoja sprawa; jesli jest to rzeczywiscie sprzezenie zwrotne -- ja wole to realizowac bezpieczniejszymi metodami. Tyle z mojej strony.

-
- 625...1249 postów
Ok pod płytką widzę żółto-zielony przewód natomiast nie widzę go nigdzie na gnieździe. Chyba, że ten punkt masy pod gniazdem to pin przewodu ochronnego, który następnie pociągnąłeś do płytki zasilacza tym krótkim czarnym kabelkiem i dopiero z płytki połączyłeś do chassis. Jeśli tak to taka forma jest niedopuszczalna. Na PE musi być oddzielna śruba przeznaczona tylko do jego mocowania i nie mogą z PE wychodzić żadne masy dla innych elementów.
Edit:
Ok znalazłem PE idący od gniazda do chassis ale i tak jest tam błędnie wykonane połączenie. Do PE gniazda tylko przewód ochronny i nic więcej. A ty tam masz chyba ze trzy masy jeszcze pociągnięte. Musisz to poprawić bo tak być absolutnie nie może.
Edit:
Ok znalazłem PE idący od gniazda do chassis ale i tak jest tam błędnie wykonane połączenie. Do PE gniazda tylko przewód ochronny i nic więcej. A ty tam masz chyba ze trzy masy jeszcze pociągnięte. Musisz to poprawić bo tak być absolutnie nie może.
-
- 125...249 postów
Przewód ochronny poprawki to swoją drogą, ale nie przez to wzmacniacz robi za gwizdek. Te wszystkie skręcone do kupy przewody są możliwą przyczyną wzbudzeń.
-
- 25...49 postów
Chłopaki zauważyłem taką zależność, że jak trable skręcę do miń, to nie gainy na maksa nie gwiżdżą.
W miarę odkręcania trable zaczyna gwizdać.
Czyli jest tak jak któryś z was pisał że za dużo wysokich przenosi ten przedwzmacniacz.
Na gainach nie mam żadnych bay pasów z kondensatorów tylko na pierwszym stopniu pomiędzy kondensatorem 22n a gain1 mam kondensator 500p połączony równolegle z rezystorem 470k - może to wywalić ?
Wywaliłem też z 4 stopnia kondensator 680n który był połączony z 820r. Na zdjęciach widać że już go nie ma, ale wydaje mi się że on bardziej odpowiadał za przester.
W ogóle to studiując schematy Marshalla Plexi po JCM 800 2203 i 2204 to tylko w Plexi od 68 do 70 był kondensator 680n połączony z rezystorem 820.
W JCM800 jest tylko 680n z 2,7k potem tylko 10k, 820 i 100k.
Myślę wywalić kondensatory na przy rezystorach 100k zasilających te 220p co o nich myślicie?
W miarę odkręcania trable zaczyna gwizdać.
Czyli jest tak jak któryś z was pisał że za dużo wysokich przenosi ten przedwzmacniacz.
Na gainach nie mam żadnych bay pasów z kondensatorów tylko na pierwszym stopniu pomiędzy kondensatorem 22n a gain1 mam kondensator 500p połączony równolegle z rezystorem 470k - może to wywalić ?
Wywaliłem też z 4 stopnia kondensator 680n który był połączony z 820r. Na zdjęciach widać że już go nie ma, ale wydaje mi się że on bardziej odpowiadał za przester.
W ogóle to studiując schematy Marshalla Plexi po JCM 800 2203 i 2204 to tylko w Plexi od 68 do 70 był kondensator 680n połączony z rezystorem 820.
W JCM800 jest tylko 680n z 2,7k potem tylko 10k, 820 i 100k.
Myślę wywalić kondensatory na przy rezystorach 100k zasilających te 220p co o nich myślicie?
-
- 25...49 postów
Zrobione mam tak że PE z gniazda mam przykręcone do chassis i z tego punktu mam puszczoną masę w systemie gwiazdy. ten drut srebrzanka też jest tam podłączony.Ghost pisze:Ok pod płytką widzę żółto-zielony przewód natomiast nie widzę go nigdzie na gnieździe. Chyba, że ten punkt masy pod gniazdem to pin przewodu ochronnego, który następnie pociągnąłeś do płytki zasilacza tym krótkim czarnym kabelkiem i dopiero z płytki połączyłeś do chassis. Jeśli tak to taka forma jest niedopuszczalna. Na PE musi być oddzielna śruba przeznaczona tylko do jego mocowania i nie mogą z PE wychodzić żadne masy dla innych elementów.
Edit:
piszesz żeby nie łączyć masy z PE ?
-
- 25...49 postów
Skręcone ze sobą przewody są od inwertera. Myślisz że to może być problem ? gwizd jest podobny jak się pomyli zasilanie inwertera, miałem tak jak zrobiłem sprzężenie zwrotne wyło niemiłosiernie zamieniłem zasilanie inwertera i przestało, a bez sprzężenia zwrotnego nie było tego problemu.federerer pisze:Przewód ochronny poprawki to swoją drogą, ale nie przez to wzmacniacz robi za gwizdek. Te wszystkie skręcone do kupy przewody są możliwą przyczyną wzbudzeń.
-
- 625...1249 postów
Moim zdaniem wymaga to skorygowania. Polecam lekturę http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... nie%20masy To Ci powinno rozjaśnić sytuację. I na przyszłość nie pisz trzech postów pod rząd tylko edytuj lub odpowiadaj w jednym cytując wcześniej wypowiedź do której się odnosisz.