Wzmacniacz lampowy PP 18W - przedwzmacniacz - klon ceriatone

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Wzmacniacz lampowy PP 18W - przedwzmacniacz - klon ceria

Post autor: painlust »

Problem jest właśnie ze wzbudzeniami. To hi-gain, więc wzbudzenia to normalne z gitarą. Nawet Mesa potrafi popiszczeć rozkręcona na maxa. Ja co prawda rozmawiałem telefonicznie z kolegą, który zakładał ten temat i poleciłem mu pozdejmować dla eksperymentów pojemnościowe bypasy rezystorów. Nie wiem też czy lampy preampu są w ekranach. Zapomniałem się zapytać tego, a w hi-gainie ekran pierwszego stopnia to podstawa. Ekrany dalszych stopni też warto mieć. Ja dodatkowo łączę z masą środkowe kołki podstawek.
tajfunek
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: tajfunek »

AndrzejJ pisze:Daj zdjęcia, jak masz z zerowaniem/uziemieniem?
Jeśli nie ma nic, to podłącz chociaż od kaloryfera.
z uziemieniem mam tak że w gniazdku bolec jest zmostkowany do N
tajfunek
25...49 postów
25...49 postów

Koledzy muszę przypomnięć że rozmawiamy tylko o przedwzmacniaczy bo sam wzmacniacz jest zrobiony na podstawie innego schematu:
http://mhuss.com/18watt/schematics/18wattLite2b.gif
Obrazek
plus dodane sprzężenie zwrotne do wyjścia 4 Ohm

Poniżej postaram się wkleić fotki lub przynajmniej linki do nich.
1.
Obrazek
2.
Obrazek
Pol lewej stronie na dole widać pierrwsze 2 potencjometry od innego przedwzmacniacza kopi fendera, a na górze jest do niego podstawka lampy i wiszące w powietrzu przewody, wiec na to nie patrzcie.
Wcześniej była kopia fendera i kopia jcm 800 i można było wybierać przetacznikiem który ma być. Teraz jest tak ze wywaliłem oba i wsadziłem wzamian jcm 80O ten AFD a fendera muszę przerobić na mniejszą płytkę żeby się zmieścił, bo AFD jest wiekszy od jcm 800.
3.
Obrazek
4
Obrazek
5.
Obrazek
Ten czarny kondensator to tak naprawdę dwa naklejony jeden na drugi pomiędzy nimi rezystor 10k 2W, nie maiłem takiego podwójnego i trzeba było kombinować :)
6.
Obrazek
7.
Obrazek
Ostatnio zmieniony czw, 28 marca 2013, 11:38 przez tajfunek, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nkas »

Te ekrany to są w ogóle do czegoś podłączone?
'All the stars in the north are dead now.'
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Razor89 »

Skręcenie ze sobą wszystkich przewodów łączących podstawkę z turret board'em też nie jest najlepszym pomysłem. Może to powodować wzbudzenia.
tajfunek
25...49 postów
25...49 postów

ekrany łącze z jednej strony żeby nie robić pętli masy. Lampy są zakrywane "kubkami".
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ghost »

Wydaje mi się czy gniazdo sieciowe nie ma podłączonego przewodu ochronnego PE do chassis ?
tajfunek
25...49 postów
25...49 postów

Ghost pisze:Wydaje mi się czy gniazdo sieciowe nie ma podłączonego przewodu ochronnego PE do chassis ?
Jest podłączone przewodem żółtozielonym pod płytką wzmacniacza widać jest oczko i przykręcone śrubą transformatora.

Masz racje muszę rozłączyć PE od szyny masy.
Ostatnio zmieniony czw, 28 marca 2013, 21:08 przez tajfunek, łącznie zmieniany 1 raz.
tajfunek
25...49 postów
25...49 postów

TooL46_2 pisze:
federerer pisze:Ujemne sprzężenie zwrotne zrealizowane w nietypowy sposób? ;)
Byc moze ;)

@LuC Nie podejmuje rekawicy... Ciekaw jestem tylko wytrzymalosci izolacji przewodu ekranowanego -- cokolwiek sie zewrze i masz anodowe na strunach gitary. Jak lubisz zabawy w krzeslo elektryczne to Twoja sprawa; jesli jest to rzeczywiscie sprzezenie zwrotne -- ja wole to realizowac bezpieczniejszymi metodami. Tyle z mojej strony.
Bałem się tak ekran puścić i zrobiłem po ludzku do masy :)
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Ok pod płytką widzę żółto-zielony przewód natomiast nie widzę go nigdzie na gnieździe. Chyba, że ten punkt masy pod gniazdem to pin przewodu ochronnego, który następnie pociągnąłeś do płytki zasilacza tym krótkim czarnym kabelkiem i dopiero z płytki połączyłeś do chassis. Jeśli tak to taka forma jest niedopuszczalna. Na PE musi być oddzielna śruba przeznaczona tylko do jego mocowania i nie mogą z PE wychodzić żadne masy dla innych elementów.

Edit:

Ok znalazłem PE idący od gniazda do chassis ale i tak jest tam błędnie wykonane połączenie. Do PE gniazda tylko przewód ochronny i nic więcej. A ty tam masz chyba ze trzy masy jeszcze pociągnięte. Musisz to poprawić bo tak być absolutnie nie może.
Awatar użytkownika
federerer
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: federerer »

Przewód ochronny poprawki to swoją drogą, ale nie przez to wzmacniacz robi za gwizdek. Te wszystkie skręcone do kupy przewody są możliwą przyczyną wzbudzeń.
tajfunek
25...49 postów
25...49 postów

Chłopaki zauważyłem taką zależność, że jak trable skręcę do miń, to nie gainy na maksa nie gwiżdżą.
W miarę odkręcania trable zaczyna gwizdać.
Czyli jest tak jak któryś z was pisał że za dużo wysokich przenosi ten przedwzmacniacz.
Na gainach nie mam żadnych bay pasów z kondensatorów tylko na pierwszym stopniu pomiędzy kondensatorem 22n a gain1 mam kondensator 500p połączony równolegle z rezystorem 470k - może to wywalić ?
Wywaliłem też z 4 stopnia kondensator 680n który był połączony z 820r. Na zdjęciach widać że już go nie ma, ale wydaje mi się że on bardziej odpowiadał za przester.
W ogóle to studiując schematy Marshalla Plexi po JCM 800 2203 i 2204 to tylko w Plexi od 68 do 70 był kondensator 680n połączony z rezystorem 820.
W JCM800 jest tylko 680n z 2,7k potem tylko 10k, 820 i 100k.

Myślę wywalić kondensatory na przy rezystorach 100k zasilających te 220p co o nich myślicie?
tajfunek
25...49 postów
25...49 postów

Ghost pisze:Ok pod płytką widzę żółto-zielony przewód natomiast nie widzę go nigdzie na gnieździe. Chyba, że ten punkt masy pod gniazdem to pin przewodu ochronnego, który następnie pociągnąłeś do płytki zasilacza tym krótkim czarnym kabelkiem i dopiero z płytki połączyłeś do chassis. Jeśli tak to taka forma jest niedopuszczalna. Na PE musi być oddzielna śruba przeznaczona tylko do jego mocowania i nie mogą z PE wychodzić żadne masy dla innych elementów.

Edit:

Ok znalazłem PE idący od gniazda do chassis ale i tak jest tam błędnie wykonane połączenie. Do PE gniazda tylko przewód ochronny i nic więcej. A ty tam masz chyba ze trzy masy jeszcze pociągnięte. Musisz to poprawić bo tak być absolutnie nie może.
Zrobione mam tak że PE z gniazda mam przykręcone do chassis i z tego punktu mam puszczoną masę w systemie gwiazdy. ten drut srebrzanka też jest tam podłączony.

piszesz żeby nie łączyć masy z PE ?
tajfunek
25...49 postów
25...49 postów

federerer pisze:Przewód ochronny poprawki to swoją drogą, ale nie przez to wzmacniacz robi za gwizdek. Te wszystkie skręcone do kupy przewody są możliwą przyczyną wzbudzeń.
Skręcone ze sobą przewody są od inwertera. Myślisz że to może być problem ? gwizd jest podobny jak się pomyli zasilanie inwertera, miałem tak jak zrobiłem sprzężenie zwrotne wyło niemiłosiernie zamieniłem zasilanie inwertera i przestało, a bez sprzężenia zwrotnego nie było tego problemu.
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Moim zdaniem wymaga to skorygowania. Polecam lekturę http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... nie%20masy To Ci powinno rozjaśnić sytuację. I na przyszłość nie pisz trzech postów pod rząd tylko edytuj lub odpowiadaj w jednym cytując wcześniej wypowiedź do której się odnosisz.