SREBRNE TRAFA-ZŁOTA CENA

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Podejrzewam, że zaraz przeczytamy kolejną wersję bajki o efekcie naskórkowym.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

> namelessclub: Nie chcę się czepiać, ale znów piszesz o różnicach, choć o ich wpływie na dźwięk pojęcia nie masz. Mógłbym ponownie wspomnieć o widmie sygnału, ale skoro już raz napisałeś, że to cię nie interesuje (http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... c&start=15) , dam sobie spokój. Polecam za to pewien wątek z tego forum: http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=293
Ostatnio zmieniony czw, 29 września 2005, 21:39 przez Zibi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Gregsta
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Gregsta »

OK ile kosztuje srebro na giełdzie światowej - jest to metal który dawno przestał być uwazany za wartosciowy kruszec ( cena za uncje na poziomie kilku dolarów i raczej spada z powodów malejącego udziału w rynku materiałów fotograficznych i in. zastosowan z których jest obecnie wypierane ) pomijajac wiec wszelkie nieracjonalne argumenty oraz magie srebra znaną z filmów o wampirach zastanawiam sie z czego wynika taki akurat koszt - może to jednak robocizna :?: jak tak to rzucam swoją robote i ide nawijać :lol:
Dynaco ST-70, Dynaco FM-3, Philips AG9016
Brencik

Post autor: Brencik »

namelessclub pisze: co by nie mówić srebro jest innym przewodnikiem niż miedź i ma wpływ na brzmienie (przewody sygnałowe wykorzystujące za przewodnik srebro są do rozpoznania w ślepym teście) co do srebra i to do zastosowań w transformatorach - bardzo trudno jest w ilościach jednostkowych zachować odpowiednie parametry przewodu (powtarzalne zaznaczam)
i co z tego ze srebro jest inym przewodnikiem niz miedz? wszystko jest inne od czegos innego, to banał. tak samo jak stal jest innym materialem jak aluminium itp. a stosuje sie je czasem w podobnych zastosowaniach i z podobnym skutkiem i roznic nie ma. chyba ze chodzi o ekranowanie magnetyczne itp.
stosowanie srebra na pzrewodniki mimo swej "doskonalosci" (ledwie kilka % lepszej przewodnosci wlasciwej niz miedz...) nie przyjelo sie ze wzgledu na szerg wad srebra, ktorych tu omawiac nie bede bo nie miejsce i czas (cene nawet pomijam bo to argument drugiego znaczenia w przypadku podejscia iscie inzynierskiego). Nie spotyka sie instalacji elektroenergetycznych w sieci NN, SN czy nn wykonanych ze sreba itp.
pzrewodnik nie ma wpsywu na brzmienie tylko na sygnal! sygnal ekektryczny bedacy odwzorowaniem sygnalu akustycznego to tylko niewielki wycinak pasam do kilkudziesieciu kHz. A co z sygnalami rzedu GHz ktore tez sa prowadzone w wielu przypadkach pzrewodami? O jakim k..a brzeminiu tu wtedy mowa? Jesli tam plynie sygnal zmodulowany, zakodowany, poddany obrobce, nie bedacy w swej postaci transmisyjnej nijak zwiazany z niesiona pzrezen informacja pierwotna, zdolna tylko do odtwozrenia w odbiorniku!!! i odtwarzana dobzre i bezblednie! odpowiednio zdemodulowana, poddana rozkodowaniu, itp w zaleznosci od systemu i metod transmisji.

Dla sygnalu licza sie tylko parametry toru jakim jest on przesylany jak rezystancja szeregowa, indukcyjosc szeregowa, pojemnosc lini, startnosc dielektryczna, absorbcja dielektryczna, impedancja falowa, chcrakterystyka czestotliwosciowa, odpowiedz impulsowa itp paramerty ze soba zwiazene. Nie ma znaczenia material bo skad sygnal mialby "wiedziedz" jak ma sie zmienic (heeh dobre, moze zmieni swe czestotliwosci skadowe, o ktorych nie ma pojecia bo to tylko ludzie sobie dla ulatiwnie wymyslili analize widmowa, proporcej amplitud, relacje fazowe itp zeby dac elekt jaki sobie ubzduraja w swoich glowach niektorzy audifile!)? W ogole o czym rozmowa jest? dochodzimy powoli do absurdow, niedugo audiofile itp podwaza prawa grawiatcji, teorie wzglednosci itp nie przeprowadzajac zadncyh pomiarow, badan i nie majac pojecia np co to jest pojecie sily czy Hz albo W!!
cygan
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: cygan »

Z ciekawości wysłałem maila do sprzedającego. Bardzo ciekawiło mnie to srebrne uzwojenie. Odpowiedź dostałem bardzo szybko. Ale.............nie no. Sami przeczytajcie:

"Transfromator, jak na klasę Shinri / Kassai posiada miedziane uzwojenie pierwotne i srebrne wtórne. Ponieważ prąd w uzwojeniu pierwotnym nie zmniejsza się do zera, ani tym bardziej nie zmienia kierunku ( wzm. Single Ended ) , takie rozwiązanie ma sens. Co innego wtórne - tam srebro jest konieczne . Srebro musi byś izolowane sepcjalną emalią - stąd ciemnowiśniowy kolor drutu. Można koncówki obskrobać i sprawdzić. Drut jest izolowany ręcznie, pędzelkiem z ogona wiewórki, zorientowany północ-południe , zawsze po północy. Więcej szczegółów nie moge podać, zaznaczam tylko, że konieczna jest mocna herbata"

Słów mi brak........
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

Mam kondensator który przechowywuje energie elektryczną dzieki ledwie poznanym reakcjom chemicznym . Jest w stanie magazynować moc nawet pare lat po odłaczeniu od zasilania . Jego parametry to 180000uF/30V wyprodukowany w U.S.A sprzedam za 1000zł . :lol:

Ktoś uwierzył :?: Ktoś chce kupić :?:

Z tym trafem to podobnie jak z mym kondensatorem :lol:
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
cygan
50...74 posty
50...74 posty

Od dzisiaj impregnuje trafa pędzelkiem z łapy jaszczurki. Będe oryginalny i zmienie kierunek na wschód-zachód.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

cygan pisze:Od dzisiaj impregnuje trafa pędzelkiem z łapy jaszczurki. Będe oryginalny i zmienie kierunek na wschód-zachód.
... okadzając genitalia dymem ze spalonego penisa jeża. :lol:
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
cygan
50...74 posty
50...74 posty

To brzmi co najmniej jak cytat z dawnej ksiągi czarów. Eeeeeeeeehhhhhh czego sie nie robi dla pięknego dźwięku :D
namelessclub
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: namelessclub »

Brencik pisze: pzrewodnik nie ma wpsywu na brzmienie tylko na sygnal! sygnal ekektryczny bedacy odwzorowaniem sygnalu akustycznego to tylko niewielki wycinak pasam do kilkudziesieciu kHz. A co z sygnalami rzedu GHz ktore tez sa prowadzone w wielu przypadkach pzrewodami? O jakim k..a brzeminiu tu wtedy mowa?
Nie ma co wprowadzać zamieszania tak jak wyżej napisane.

PRZEWODNIK NIE WPŁYWA NA BRZMIENIE A WPŁYWA NA SYGNAŁ BIEGNĄCY W PRZEWODNIKU.

I tu się zgadzam z Brencikiem.
namelessclub
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: namelessclub »

cygan pisze:Z ciekawości wysłałem maila do sprzedającego. Bardzo ciekawiło mnie to srebrne uzwojenie. Odpowiedź dostałem bardzo szybko. Ale.............nie no. Sami przeczytajcie:

fakt, że brak słów
Awatar użytkownika
Tomek J
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Tomek J »

Opis traf wygląda mi na efekt zbyt długiego przebywania na letnim słońcu...
A tak serio, to tu znalazłem sporo ciekawych tansformatorów w tym nawet nawijanych srebrem:
http://www.amplimo.nl/
http://www.amplimo.nl/index.html?lang=e ... t=d21.html
i to w seryjnej produkcji, więc może coś w tym jest...
Moim zdaniem wszystkie produkty mają super parametry, lecz niestety ceny rosną jeszcze szybciej i są raczej nie realne. Pooglądać zawsze można, to jest gratis:)
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Ciekawi mnie niezwykle, czy ta wiewiórka była hodowana w srebrnej klatce przy muzyce z audiofilskich zestawów, i czy to ta muzyka uczyniła jej futro tak wspaniale modyfikującym lakier nitro za 2 złote, że zaczyna on orientować mózgi ludzi na północ-południe.
Może się facet nawąchał lakieru za dużo żeby być pewnym, że jest doskonały, i to zmieniło mu "orientację". Ciekawe, czy tylko drutu nawojowego, czy także tą inną orientację. Wszystko jest możliwe.
Ciekawe czy jakby oberwał po głowie trafem to po przebudzeniu wiedziałby czy było ze zrebrnym drutem. I jaki życiorys wcześniej miała ta wiewiórka. I skąd jej wydarli to futro... :(
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

To mi posuneło pomysł na zrobek ala Vanvideo :lol:
Nawinę sobie trafo .
W czasie nawijania będę malował drut na srebrno :lol:
Wypoleruję .
Sprzedam za 8960 zł 8)

Pozdrawiam :D
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
Beniek

Post autor: Beniek »

Pisałem do gościa, który wystawił te trafa na Allegro. Odpisał, że się spóźniłem, bo już poszły..