SREBRNE TRAFA-ZŁOTA CENA

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

SREBRNE TRAFA-ZŁOTA CENA

Post autor: kotok »

Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: SREBRNE TRAFA-ZŁOTA CENA

Post autor: jdubowski »

Rewelacja - najlepsza jest ta taśma do oklejania paczek w roli zewnętrznej izolacji uzwojeń.

BTW - mam drobne przypuszczenie że jedyne srebro w tych trafach to ten posrebrzany przewód owinięty dokoła rdzenia, tak ni przypiął ni przyłatał.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ampliman »

Ciekaw byłem jak wyglądają słynne trafa do 300B firmy Ancient Audio. Czuję się nieco zawiedziony - to owijanie czymś na kształt "sznurka" nie wygląda profesjonalnie. Wydaje mi się, że trafa nie są w ogóle zaimpregnowane. Za 4000zł oczekiwałbym impregnacji próżniowej.
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Po co impregnowac, marketing zalatwi wszystko!
Opis to swietny belkot.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

To prawda, że opis jest wspaniały: "Cena dotyczy jednej pary ( 2 sztuk), pojedynczo nie sprzedaję.". Może znajdę kogoś na Triodzie do spółki, bo marzy mi się taki gustowny przycisk do papieru stojący na biurku.
A tak na marginesie, to ciekawe, dlaczego stosują srebro jedynie w uzwojeniu wtórnym? Degradują przecież dźwięk miedzią w pierwotnym. Nie dość, że druciki cieniutkie, to jeszcze zjawisko wypierania prądu kaleczy uszy :-).
pierwszy

Zibi pisze: A tak na marginesie, to ciekawe, dlaczego stosują srebro jedynie w uzwojeniu wtórnym? :-).
Oj czytaj uwaznie, "Uzwojenie jest wykonane z drutu srebrnego 99,99 % czystości, ręcznie izlolowane i nawijane."
O ile wtorne uzwojenie jeszcze mozna "recznie izolowac" jakos, to ta sztuczka na pewno sie nie uda na pierwotnym (fi 0,2mm 2000zw na przyklad)
Tu sie nie mija z prawda, z reszta latwo mozna zweryfikowac, na zdjeciu widac kolor uzwojenia.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Czytam uważnie, tyle, że nie sądzę, by chodziło o kwestię techniczną. To prawda, że drut o tym przekroju żadną koszulką zaizolować sie nie da, ale sam pomysł wykorzystywania srebra, to tylko chwyt marketingowy i nie ma żadnego innego uzasadnienia. Goście wpadli na pomysł, że sprzęt będzie się lepiej sprzedawał i zyska na wartosci, gdy nawiną trochę zwojów grubym, srebrnym drutem. Wiadomo, że audiofile usłyszą genialne brzmienie srebrnych transformatorów, gdy przeczytają wzmiankę o nich w folderze reklamowym.
pierwszy

No, i jeszcze odpowiednia otoczka "tylko dla wtajemniczonych"

... Ancient Audio Silver 300 - klasa hi-end...(tak to juz cos!) Wystawiana na aukcji para pochodzi z zapasów firmy - firma nigdy transformatorów nie sprzedawała (pies kulawa noga juz nie chcial) - stąd aukcja jest niebywałą okazją...(tak, tak robaczki, to mniej niz srednia krajowa, nie sepic sie!)Tej klasy transformatory nie pojawiają się w handlu (wyglad i wykonanie raczej na starcie dyskwalifikuje), kiedyś Audio Note coś podobnego oferował za olbrzymie pieniądze.(tu macie prawie za darmo! Co to marne 4000zl?) Porównawcze próby odsłuchowe wzmacniaczy wykazały klasę rzędu poziomu Audio Note Shinri / Kassai ( 48 000 $)(no tak to jest argument, a czy te 48000$ to juz z VAT-em czy bez?), oczywiście przy właściwej konstrukcji reszty....(jak mimo wszystko dzwiek bedzie do dupy to wasza wina, konstrukcja nie ta, kable malo srebrne, lampy RFT itd)

i wszytko jasne :wink:
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

Dzięki Admin za przeniesienie tego wątku do kącika audiofilskiego.Zastanawiałem się przed napisaniem -gdzie go umieścić(trafa?,linki?,kącik?).Tu jest jego miejsce.OK.
namelessclub
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: namelessclub »

Żenująca aukcja zgadzam się z przedmówcami :twisted:

z tym srebrem (gra to inaczej ale osobiście nie słyszałem porównania identycznych traf różniących się li tylko rodzajem materiału z którego wykonano DN (miedź mi wystarcza) a wykonanie ...hm (cisza...)
Ostatnio zmieniony czw, 29 września 2005, 10:45 przez namelessclub, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Tam się pojawiła cena 48000,- $
To błąd w druku :) czy cena za transformatory innej firmy :shock:

pozdrawiam
Robert SP5RF
namelessclub
25...49 postów
25...49 postów

frycz pisze:Tam się pojawiła cena 48000,- $
To błąd w druku :) czy cena za transformatory innej firmy :shock:

pozdrawiam
Nie to cena chyba Gaku On - taki wzmacniacz, zrobiony przez f-mę Audio Note

biorąc analogię z samochodami to taki Bentley czy Rolls
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

namelessclub pisze:z tym srebrem (gra to inaczej ale osobiście nie słyszałem porównania identycznych traf różniących się li tylko rodzajem materiału z którego wykonano DN
Właśnie o to chodziło panom z Ancient Audio - wystarczy napisać SREBRO, a już wzmacniacz gra inaczej.
namelessclub
25...49 postów
25...49 postów

Zibi pisze:
namelessclub pisze:z tym srebrem (gra to inaczej ale osobiście nie słyszałem porównania identycznych traf różniących się li tylko rodzajem materiału z którego wykonano DN
Właśnie o to chodziło panom z Ancient Audio - wystarczy napisać SREBRO, a już wzmacniacz gra inaczej.
co by nie mówić srebro jest innym przewodnikiem niż miedź i ma wpływ na brzmienie (przewody sygnałowe wykorzystujące za przewodnik srebro są do rozpoznania w ślepym teście) co do srebra i to do zastosowań w transformatorach - bardzo trudno jest w ilościach jednostkowych zachować odpowiednie parametry przewodu (powtarzalne zaznaczam)
pierwszy

namelessclub pisze: ...przewody sygnałowe wykorzystujące za przewodnik srebro są do rozpoznania w ślepym teście...
Przez kazdego? Dzielnicowy tez rozpozna ze to "gra" kabelek Ag?