Razor hi-gain
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
Re: Razor hi-gain
To jest jakiś pomysł - dodatkowe wyjście na tuner, spotykane w wielu basowych wzmacniaczach. Nie widziałem takiego wyjścia w żadnym gitarowcu. Może warto spróbować a i funkcja Mute będzie wtedy bardziej przydatna.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 625...1249 postów
Dobry patent. Coś takiego jest we wzmacniaczu OD3 ze strony sloclone. Ten sprzęt posiada właśnie opcję tunera załączaną równolegle z mute. http://www.slocloneforums.com/viewtopic.php?f=12&t=4836 - w tym temacie w pierwszym poście jest schemat jak jest to rozwiązane.
-
- 6250...9374 posty
Obawiałbym się jak może wpłynąć potencjalnie niska impedancja wejsciowa tunera na poziom sygnału na siatce stopnia wejściowego. Widziałbym to raczej jak w Ampegu SVT3-PRO, czyli wyjście na tuner zbuforowane wtórnikiem.
ps. Podejrzewam, że jak ktoś nie ma konta na SC, to guzik zobaczy z twojego linka.
ps. Podejrzewam, że jak ktoś nie ma konta na SC, to guzik zobaczy z twojego linka.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 1875...2499 postów
Spotyka sie, spotyka. http://diezel.typo3.inpublica.de/upload ... nglish.pdf s. 10. Chyba kazdy 'dyszel' poczynajac od Herberta ma wyjscie na tuner ktore dziala, jak klikniety jest 'Mute'.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 500...624 posty
Z wyprowadzeniem sygnału na tuner nie powinno być kłopotu, a może być użyteczne. Moim zdaniem funkcję Mute można zrealizować poprzez zwarcie sygnału za master volume np. tranzystorem FET. Może ma ktoś inny pomysł?
-
- 375...499 postów
Witam , też po łbie chodziła mi myśl by podać wyj do tunera . Ok jako pomoc mogą przyjść schematy mesa boogie roadking . Pozdrawiam serdecznie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jeśli już ma być jakiś "fajerwerk spod nogi", to proponuję funkcję scoop (może być ufiksowana). Do zaczerpnięcia z walwestejtów lub jeszcze lepiej - Mode Four. Werikul patęt.
-
- 250...374 postów
A może na wejściu? Wejście na wzmacniacz zwierane do masy, a sygnał przekierowywany na gniazdo tuneraRazor89 pisze:Z wyprowadzeniem sygnału na tuner nie powinno być kłopotu, a może być użyteczne. Moim zdaniem funkcję Mute można zrealizować poprzez zwarcie sygnału za master volume np. tranzystorem FET. Może ma ktoś inny pomysł?

-
- 500...624 posty
Chciałem go zamontować na wyjściu, ponieważ ten sam tranzystor można wykorzystać jako element wykonawczy układu wyciszającego ewentualne stuki, występujące podczas przełączania kanałów. Chociaż dotychczas z stukami problemów nie miałem 

-
- 500...624 posty
Na footswitchu znajdą się: przełączanie kanałów, wł - wył pętli, przełączanie master volume oraz funkcja mute połączona z gniazdem na tuner do strojenia gitary. Zobaczymy czy funkcja mute się tutaj sprawdzi
Bramka szumów będzie można wyłączyć tylko z panelu wzacniacza.
Pytanie do wszystkich:
Czy lepiej jest zastosować przełączany prostownik (lampowy <-> krzemowy), czy może wystarczy na stałe mieć włączony prostownik lampowy, a tylko włączać równolegle prostownik krzemowy? Oba rozwiązania widziałem w różnych wzmacniaczach i zastanawiam się które jest lepsze

Pytanie do wszystkich:
Czy lepiej jest zastosować przełączany prostownik (lampowy <-> krzemowy), czy może wystarczy na stałe mieć włączony prostownik lampowy, a tylko włączać równolegle prostownik krzemowy? Oba rozwiązania widziałem w różnych wzmacniaczach i zastanawiam się które jest lepsze

-
- 9375...12499 postów
chyba szeregowo...
-
- 500...624 posty
Chodzi mi o sytuację przedstawianą na schematach. Według mnie jest to połączenie równoległe.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 9375...12499 postów
Myślałem, że chodzi ci o połączenie szeregowe. Najpierw jest mostek prostowniczy a następnie lampa prostownicza.
-
- 500...624 posty
Miałem na myśli akurat połączenie równolegle. Połączenia szeregowego jeszcze nigdzie nie widziałem.
-
- 3125...6249 postów
W pierwszym przypadku jest to układ "abo-abo"
"Abo" lampa, "abo krzem". Drugi to jakieś kuriozum, w którym nawet żarzenie lamp jest źle narysowane.

"Abo" lampa, "abo krzem". Drugi to jakieś kuriozum, w którym nawet żarzenie lamp jest źle narysowane.