Elektrit Kadet

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Elektrit Kadet

Post autor: tetroda »

Dzisiaj udało mi się kupić Elektrita Kadeta, nr 1141 :) . Radyjko jest w stanie złym, a chcę je wyremontować, i w związku z tym mam kilka pytań:
1. Czy w Kadetach skrzynka była zawsze oryginalnie cieniowana?
2. Czy jako że jest to odbiornik z początku produkcji tego modelu, mógł mieć on inny głośnik (jest taki jak w Kosmosie K86A)?
3. Jak wyglądały cewki i jakie są ich dane nawojowe? U mnie najprawdopodobniej nie ma kompletu. Przy okazji jeszcze pytanie "dla początkujących" - czy można jakoś obliczyć, ile powinny mieć one zwojów?
4. Bardzo proszę o zdjęcia (najlepiej w bdb rozdzielczości) chassis z dołu, zwłaszcza przy cewkach i zdjęcia cewek. Z góry bardzo dziękuję.

Poszukuję też brakującej gałki, ramki przy skali, brakujących cewek i tylnej ścianki. Mogą być kopie. PLNy lub mam na wymianę różne rzeczy, także te z Elektrita.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
zbieracz55
500...624 posty
500...624 posty

Re: Elektrit Kadet

Post autor: zbieracz55 »

Na pierwszym zdjęciu skrzynka ładnie wygląda.. :wink:
Ile za niego zapłaciłeś? Nie mogę znaleźć linka.
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Pewnie, że ładnie :twisted:
k2.jpg
Chassis
k3.jpg
Dałem 693zł. To chyba tyle ile jest warty. Skrzynka pójdzie za jakiś czas do stolarza, który dorobi jej bok, a w chassis największą bolączką będą brakujące cewki, ale to trzeba będzie dorobić (tzn. nawinąć :) ) Baza do remontu jest dobra i jest raczej kompletny.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

tetroda pisze:1. Czy w Kadetach skrzynka była zawsze oryginalnie cieniowana?
Nie, były też z ciemnym dębowym fornirem, bez cieniowania (miał on wyraźnie inna fakturę).
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

I tak: radio wróciło z naprawy, teraz już gra.
100_1983.JPG
100_1982.JPG
(dla porównania - wcześniej):
100_1852.JPG
Udało się też dokupić oryginalną brakującą gałkę (choć trzeba jej było rozwiercić - poszerzyć otwór) i oryginalny Elektritowski głośnik.
100_1871.JPG
Co do cieniowań skrzynki to jeszcze nie zadecydowałem, jak będzie - jeszcze zobaczę, ale na pewno skrzynka będzie w politurze, a jej remont zaczyna się w styczniu.

Wewnątrz obudowy (góra) odnalazłem datę
Data.jpg
Niedługo pojawi się także nowa ramka, obecna jest niestety zbita - niekompletna. Nową ramkę zrobi kolega Chrzan49, w razie ktoś jeszcze by taką był zainteresowany to zapraszam na PW.
100_1974.JPG
Tkanina głośnikowa jest w dość słabym stanie, także zostanie jak na razie zastąpiona nową, ale w planach mam jej renowację - by była oryginalna. Podobnie z kondensatorami - teraz są nowe, ale oryginały zostaną zreanimowane.

Bardzo dziękuję Panu Tadeuszowi Kawie za pomoc i udzielone informacje na temat Kadeta! :)
Wesołych Świąt!

Pozdrawiam!
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Ładnie wyszedł.
Pozdrawiam Tomasz
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Jedziemy dalej. Dzisiaj odebrałem skrzyneczkę z renowacji - zrobiona bardzo ładnie, dorobiona boczna ścianka i politura 5 warstw. Zrobiona u Pana Stolarza, który jest bardzo dobry i niedrogi (tak, tacy jeszcze są :wink: ). Cieniowań nie ma, stwierdziłem, że Kadet najlepiej wygląda w naturalnym fornirze. Gdybym zmienił zdanie, to zawsze można je wykonać.
Głośnik ma dorobioną nową płytę (poprzednia była nieoryginalna - amatorsko dorobiona pod mniejszy głośnik, a do tego oryginalnego za cienka).

Koledze HaMar dziękuję bardzo za wskazanie miejsca zakupu przewodów - teraz w miejsce poprzedniego (pochodzącego zapewne z żelazka bądź lodówki, z "zatopioną" wtyczką) pojawił się nowy, czarny bawełniany z oryginalną (tak, to nie kopia) wtyczką Elektrita.

Można powiedzieć, że zakończył się (szczęśliwie :wink: ) pewien etap rekonstrukcji. W tym momencie chassis jest sprawne, a obudowa odnowiona.

Pozostaje mi jeszcze czekać na ramkę (którą wykona kolega Chrzan49 - dziękuję!) oraz detale - zmienić sznur do głośnika (mam już zielony bawełniany - jak oryginał), nakleić tkaninę głośnikową (mam nadzieję, że oryginał będzie zdatny do użytku), zamontować radio w obudowie, poprawić owinięcie głośnika (płótno - przeszycia przy magnesie) oraz czekać na tylną ściankę (może ktoś jeszcze będzie potrzebował ?), znaleźć dwa brakujące zaczepy tylnej ścianki i filc na "nóżki".

W każdym razie sprawy idą w dobrym kierunku, ja tymczasem wrzucę kilka zdjęć z obecnego stanu radioodbiornika.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

tetroda pisze:Jedziemy dalej. Dzisiaj odebrałem skrzyneczkę z renowacji - zrobiona bardzo ładnie, dorobiona boczna ścianka i politura 5 warstw. Zrobiona u Pana Stolarza, który jest bardzo dobry i niedrogi (tak, tacy jeszcze są :wink: ). Cieniowań nie ma, stwierdziłem, że Kadet najlepiej wygląda w naturalnym fornirze. Gdybym zmienił zdanie, to zawsze można je wykonać.
Głośnik ma dorobioną nową płytę (poprzednia była nieoryginalna - amatorsko dorobiona pod mniejszy głośnik, a do tego oryginalnego za cienka).

Koledze HaMar dziękuję bardzo za wskazanie miejsca zakupu przewodów - teraz w miejsce poprzedniego (pochodzącego zapewne z żelazka bądź lodówki, z "zatopioną" wtyczką) pojawił się nowy, czarny bawełniany z oryginalną (tak, to nie kopia) wtyczką Elektrita.

Można powiedzieć, że zakończył się (szczęśliwie :wink: ) pewien etap rekonstrukcji. W tym momencie chassis jest sprawne, a obudowa odnowiona.

Pozostaje mi jeszcze czekać na ramkę (którą wykona kolega Chrzan49 - dziękuję!) oraz detale - zmienić sznur do głośnika (mam już zielony bawełniany - jak oryginał), nakleić tkaninę głośnikową (mam nadzieję, że oryginał będzie zdatny do użytku), zamontować radio w obudowie, poprawić owinięcie głośnika (płótno - przeszycia przy magnesie) oraz czekać na tylną ściankę (może ktoś jeszcze będzie potrzebował ?), znaleźć dwa brakujące zaczepy tylnej ścianki i filc na "nóżki".

W każdym razie sprawy idą w dobrym kierunku, ja tymczasem wrzucę kilka zdjęć z obecnego stanu radioodbiornika.
BRAWO!
Kawał pięknej roboty!
Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
pablo19666
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: pablo19666 »

Kawał dobrej wzorcowej roboty ,piękny odbiorniczek - jest na co popatrzeć .Pozdrawiam Paweł.
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Zagore1, Pablo19666 bardzo dziękuję! :) Miło mi jest słyszeć takie słowa. Radyjko już wygląda ładnie, a efekt końcowy będzie mam nadzieję piękny do słuchania i oglądania :)
Ale jak je włączyłem o północy, a tam po biciu dzwonu i hymnie rozległy się pierwsze takty Poloneza A-dur Chopina to prawie jak przed wojną... Czar starego radia :)

Pozdrawiam!
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Ładnie wyszedł naprawde a mam nadzieję że z ramkami będzie jeszcze ładniejszy.Dobrze że zostawiłeś jednorodny kolor.Cieniowanie chyba nie byłoby dobre.
Pozdrawiam Tomasz
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Kolega chrzan poci sie nad ramką własnie.Obiecuje że będzie pikno Ponie k..a co cud!
Złoconą dorobię mit Brillanten!
Pozdrawiam T