moja Aga- nie podoba mi się

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

moja Aga- nie podoba mi się

Post autor: JasiuSz »

Witam, skończyłem właśnie renowację Agi, po złożeniu mam do niej zastrzeżenie-między obudową a szybką skali jest ok 7 mm odstęp. Wygląda to paskudnie, ale nie widzę możliwości jego zmniejszenia. Czy tak było w oryginale (radio dostałem w częściach), czy był tam może jakiś filc czy coś podobnego? A może trzeba podnieść całe chassis?
Druga sprawa-jaką pozycję przyjmowały gałki przełączników. Dla mnie logiczne by było, gdy lewa mogła obracać się od pionu w prawo, ta prawa od pionu w lewo. A jak było w oryginale?
Pozdrawiam J.Szatkowski
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: moja Aga- nie podoba mi się

Post autor: Piotrek J. »

A nie ma tam regulacji na wkrętach mocujących konstrukcję skali do chassis? U mnie jak pamiętam, były w tych bocznych blachach podłużne otwory.
JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

Są, ale objemki skali nie pozwalają na podniesienie-opierają się o obudowę. J.Szatkowski
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

A ja nieśmiało zapytam o podkładki między chassis a obudową.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

JasiuSz pisze:Są, ale objemki skali nie pozwalają na podniesienie-opierają się o obudowę. J.Szatkowski
Witam Janku,da się to skorygować,szczelina jest napewno m/skalą a poziomą przednią belką .Najpierw spróbuj zrobić tak,jak radzi kol. Piotrek,regulując na bocznych metalowych listwach,jeśli góra skali opiera się już o obudowę,zastosuj podpowiedż kolegi tele.z uzupełnieniem-pod wkręty mocujące chassis w skrzynce daj od przodu wyższe podkładki gumowe i nie dociągaj zbyt mocno wkrętów
pozdrawiam!.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

Witam, dzisiaj powalczę, mam nadzieję, że z dobrym skutkiem. A podkładki pod chassis są gotowe, zamontowane/zaprasowane i bez zniszczenia nawet nie można ich wyciągnąć. Natomiast dołożenie dodatkowych jest niemożliwe, bo osie gałek prawie dotykają góry otworów -wkręty do mocowania deski pod głośnik przykręcałem do starych otworów, tak że wszystko jest zgodne ze stanem początkowym. A co z gałkami przełączników- spójrzcie na mój pierwszy post. Pytam dlatego, bo widziałem różne ich mocowanie -np ruch -45 +45 stopni, a jakie było zamierzenie konstruktorów? Pozdrawiam J.Szatkowski
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

JasiuSz pisze:bo widziałem różne ich mocowanie -np ruch -45 +45 stopni,
Ja tak to pamiętam. Może uda Ci się dojrzeć na ośkach "odciski" śrubek mocujących gałki co pozwoliłoby Ci ustalić fabryczne położenie.
JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

Odcisków jest tam mnóstwo, ponadto gałki chyba często były słabo dokręcone, ślizgały się i wszystko jest pokryte rysami. Tu chyba i Sherlock Holmes nie pomógłby. J.Szatkowski
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Odkopałem zdjęcia Agi z lat 50-tych. Na jednym gałki są w skrajnym lewym położeniu a na drugim w skrajnym prawym. Czyli byłoby tak jak piszesz - 45 stopni prawo/lewo. O ile te zdjęcia są wiarygodne bo bardziej przypominają rysunki ale jak wcześniej pisałem ja też tak to zapamiętałem.
pablo19666
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: pablo19666 »

Aga -to piękny odbiornik ,wspaniale gra , wieczorem na falach średnich mnóstwo stacji no i ten wygląd -piękne radyjko.viewtopic.php?f=11&t=24195 to jest link kolegi anki tam wkleiłem zdjątko mojej Agi może coś pomoże , jak coś mogę zrobić więcej zdjęć i przesłać .Pozdrawiam.
JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

Witam,
Piotrek J. pisze:A nie ma tam regulacji na wkrętach mocujących konstrukcję skali do chassis? U mnie jak pamiętam, były w tych bocznych blachach podłużne otwory
Dzięki, czasami oczywista oczywistość jest najtrudniejsza do zauważenia. Podregulowałem, nie jest idealnie-musiałbym rozebrać obudowę i skleić na nowo, bo jest trochę przekoszona- ale moja Aga podoba mi się. Odbiera bardzo dobrze, zwłaszcza wszystkie zakłócenia.
Aby radio nadawało się do użytku, rozbudowałem o pośrednią 10,7 MHz, dodałem demodulator FM i głowicę. Teraz naprawdę jestem zadowolony, radio brzmi całkiem przyzwoicie. Wiem, że ten czyn nie wzbudzi aplauzu, trudno. Było to radio produkowane masowo, jest ich w różnych rękach setki jeśli nie tysiące i wiele z nich skończy o wiele gorzej. Tyle mojej mowy obrończej. Pozdrawiam J.Szatkowski
arwiecz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: arwiecz »

Z tego co pamiętam luz pomiędzy skalą a listwą pod skalą powstaje jeśli drewniana listwa jest źle wklejona ( jeśli jest luźna to można ją obracać minimalnie wokół własnej osi) i jeśli była wklejona źle stąd luz.
Listwa ta często jest luźna - wystarczy włożyć chassis do skrzynki, listwę tak obrócić by dobrze stykała do płyty głośnika i luz w stosunku do skali był minimalny np. na grubość pojedynczej karty z talii do gry zaznaczyć sobie położenie i po wyjęciu chassis skleić prawidłowo.
Może ktoś z kolegów potwierdzi to co napisałem ?
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

Witam
i potwierdzam,także trafiła mi się skrzynka ze żle wklejoną listwą,na szczęście słabym klejem.Myślę,że w przypadkach kiedy składamy radio z osobnych detali,czyli skrzynki i chassis z różnych okresów prod.,zawsze będzie trochę zabawy z dopasowaniem.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

Witam, właśnie ta listwa jest u mnie źle dopasowana, tzn wkleiłem ją w dobre miejsce, ale nie zlicowałem z resztą jej górnej krawędzi- po prostu nie zwróciłem na to uwagi, zważałem, aby otwór na skalę był prostokątem. A wkleiłem porządnie :D. Bardziej drażnią mnie ostro świecące żarówki; w niektórych odbiornikach np Podhale skalówki były osłonięte matową folią, która rozpraszała ich światło. A tutaj muszę chyba znaleźć dla niej inne miejsce. J.Szatkowski
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Papier ścierny 180-240, odrobina wody i wkrętarka-wiertarka. Żarówki po tym już tak nie drażnią. :)