Poszukiwany schemat do AGA RSZ-F T3 (bez oka)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Poszukiwany schemat do AGA RSZ-F T3 (bez oka)
Witam
Trochę nie pasuje tutaj "unitrowskie" gniazdo zasilania 230V AC, przydałoby się ekranowanie cewek w celu zmniejszenia zakłóceń. Dwa rezystory drutowe to rzadko spotykane rozwiązania w odbiornikach radiowych z transformatorem sieciowym.
Trochę nie pasuje tutaj "unitrowskie" gniazdo zasilania 230V AC, przydałoby się ekranowanie cewek w celu zmniejszenia zakłóceń. Dwa rezystory drutowe to rzadko spotykane rozwiązania w odbiornikach radiowych z transformatorem sieciowym.
Ratujmy stare tranzystory!
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Pełna zgoda. Ale to bardzo wygodne rozwiązanie na etapie klecenia konstrukcji bez z góry ułożonego planu, a trochę takich kabli pętało mi się po mieszkaniu. Gdy powstanie skrzynka - będzie można z tego gniazda zrezygnować, mocując kabel na stałe. Natomast być może przydałoby się wcisnąć jeszcze sieciowy filtr przeciwzaklóceniowy "Silesia" (pięciokońcówkowy kondensator przepustowy z dwoma dławikami w hermetycznej obudowie aluminiowej). Zauważyłem bowiem że z chwilą wyciągnięcia wtyczki sieciowej, póki jeszcze kondensator utrzymuje napięie - wydatnie maleją zakłócenia.AZ12 pisze:Trochę nie pasuje tutaj "unitrowskie" gniazdo zasilania 230V AC
W radiach lampowych często unikało się tego, dla osiągnięcia lepszej dobroci, cennej zwłaszcza na zakresach KF. A cewki, zarówno te nawijane koszykowo licą na zakresy DF i SF, jak i zakresu KF na gwiaździstych karkasach są przecież takie piękne... Zwróć przy tym uwagę na rozmieszczenie cewek. Nieprzypadkowo cewki heterodyny oraz obwodu wejściowego każdego z zakresów są rozmieszczone diagonalnie, w maxymalnym możliwym oddaleniu. Zastosowałem też dodakowy blaszany ekranik między płytkami przełącznika (jedna dla obwodów heterodyny, dwie dla obwodów wejściowych gdzie dodatkowo trzeba przełączać paddingi na zakresach KI i KII). Powinno wystarczyć: po zabudowaniu przełącznika w chassis nie obserwuję już wpływu przestrajania obwodu wejścowego na częstotliwość heterodyny na zakresie KII, tak że neutralizacja lampy ECH21 okaże się najpewniej zbędna.przydałoby się ekranowanie cewek w celu zmniejszenia zakłóceń.
Są trzy rezystory drutowe. Ten najniżej, po prawej stronie podstawki lampy AZ1 - to rezystor katodowy ogólnego minusa. Z jego suwaka czerpie się ujemne napięcie (ok. 1,5V) dla polaryzacji siatki sterującej lampy EF22 w stopniu napięciowym m.cz. oraz diody ARW z progiem działania w lampie EBL21. Z całego rezystora - napięcie polaryzacji siatki sterującej pentody mocy. Oba te napięcia są osobno filtrowane przy pomocy kondensatorów blokowych MPHP 2uF 160V na prawo od rezystora katodowego.Dwa rezystory drutowe to rzadko spotykane rozwiązania w odbiornikach radiowych z transformatorem sieciowym.
Pozostałe dwa rezystory mieszczą się w tej samej części chassis co przełącznik zakresów. Ten lakierowany, częściowo zasłonięty - to rezystor filtru anodowego, zasilającego siatkę ekranującą lampy EBL21 oraz wszystkie pozostałe lampy. Anoda lampy EBL21 zasilana jest z pierwszego kondensatora filtru (2X50uF 350/385V).ten widoczny w całości - to wspomniany wcześniej rezystor RDX 390 omów, symetryzujący żarzenie lampy AZ1, dzięki czemu obydwie jej diody są jednakowo obciążone.
Widziałem kiedyś taki filtr na allegro. Gdzie one były stosowane?Tomek Janiszewski pisze:przydałoby się wcisnąć jeszcze sieciowy filtr przeciwzaklóceniowy "Silesia" (pięciokońcówkowy kondensator przepustowy z dwoma dławikami w hermetycznej obudowie aluminiowej).
_
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Mam nawet parę sztuk takich filtrów (jak i podobnych, ale nieco mniejszych pięciokońcówkowych kondensatorów bez dławików), nabytych u szmaciarzy na Wolumenie. Podejrzewam że jedne i drugie były stosowane w odkurzaczach, sokowirówkach, mixerach itp urządzeniach napędzanych iskrzącymi silnikami komutatorowymi. A może warto by spróbować założyć taki filtr u siebie na żyrandolu? Póki miałem krótszą antenę - załączenie zarówno świetlówek kompaktowych jak i lamp sieciowych LED powodowało wydatny wzrost poziomu zakłóceń na falach długich.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Aby filtr sieciowy spełnił swoje zadanie powinien mieć indukcyjność odwrotnie proporcjonalną do mocy odbiornika. Często takie filtry można znaleźć na złomie, jeden z lepszych został wydłubany z zniszczonej kasy fiskalnej produkcji krajowej.
Tomek Janiszewski
Podłączyłem taki filtr do zasilacza impulsowego DIY i poziom zakłóceń na UKF wyraźnie spadł (odbiornik Safari 2A, częstotliwość 88,6MHz, nadajnik Kwidzyn ERP 1kW). W przypadku świetlówek kompaktowych może nie wiele się przydać ze względu na emisję zakłóceń przez rurki wyładowcze. Tak więc tutaj pomogła by wymiana na świetlówki niezintegrowane z trzonkiem G24 i zewnętrznym układem stabilizacyjno-zapłonowym.
A może by taki kondensator zamontować jeszcze w odbiorniku?
Aby filtr sieciowy spełnił swoje zadanie powinien mieć indukcyjność odwrotnie proporcjonalną do mocy odbiornika. Często takie filtry można znaleźć na złomie, jeden z lepszych został wydłubany z zniszczonej kasy fiskalnej produkcji krajowej.

Podłączyłem taki filtr do zasilacza impulsowego DIY i poziom zakłóceń na UKF wyraźnie spadł (odbiornik Safari 2A, częstotliwość 88,6MHz, nadajnik Kwidzyn ERP 1kW). W przypadku świetlówek kompaktowych może nie wiele się przydać ze względu na emisję zakłóceń przez rurki wyładowcze. Tak więc tutaj pomogła by wymiana na świetlówki niezintegrowane z trzonkiem G24 i zewnętrznym układem stabilizacyjno-zapłonowym.
A może by taki kondensator zamontować jeszcze w odbiorniku?
Ratujmy stare tranzystory!
- krzkomar
- 250...374 postów
- Kontakt:
Bardzo ładna konstrukcja, widać sporo włożonej pracy.
Cewki nawijałeś ręcznie, czy masz jakąś zmyślną nawijarkę ? Czym impregnowałeś uzwojenie ?
Ta "AZetka" i elektrolit nie za blisko trafa ? Wiem, że oryginalnie też jest blisko ale ona całkiem sporo ciepła wydziela.
Cewki nawijałeś ręcznie, czy masz jakąś zmyślną nawijarkę ? Czym impregnowałeś uzwojenie ?
Ta "AZetka" i elektrolit nie za blisko trafa ? Wiem, że oryginalnie też jest blisko ale ona całkiem sporo ciepła wydziela.
Krzysztof Komarnicki
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Dzięki za wyrazy uznania. Nawijałem naprawdę z palca, impregnując na bieżąco parafiną za pomocą suszarki do włosów, a boczki formowałem boczną powierzchnią noża, póki jeszcze cewka była gorąca i plastyczna. AZetka wydziela raczej zbyt mało ciepla aby zauważalnie podgrzać spory przecież transformator, natomiast elektrolit robi się niestety nieco ciepły. Prawdę mówiąc, raczej niepotrzebnie przecinałem ceownik na pół, być może korzystniej było zmontować wszystko na pojedynczym, za yo dłuższym odcinku, inna sprawa że tak czy inaczej cierpiałem na pewien niedostatek miejsca, czego wynikiem są i inne niekorzystne kompromisy (np. gniazda sieci i bezpiecznika blisko przedwzmacniacza m.cz. z lampą EF22). Może kiedyś zmontuję wszystko od nowa, na nieco większym chassis, co będzie już znacznie latwiejsze gdy się ma wzorzec.
Ostatnio zmieniony pt, 5 października 2012, 20:59 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Konstrukcja piękna, można powiedzieć "nowe retro"! Najważniejsze jest to, że działa, i że konstruktor jest zadowolony... Konstrukcje krótkofalarskie wyglądają gorzej a odbierają i nadają jak należy i nawet lepiej
Wzorowałeś się na Adze wg. schematu?
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Oczywiście, wprowadzając jednak drobne zmiany które uważałem za pożyteczne a ktore w wypadku oryginalnego radia uznałbyś pewnie za niedopuszczalne grzebanieMarcin K. pisze:Wzorowałeś się na Adze wg. schematu?

-
- 3125...6249 postów
Witam. Nie, miałem na myśli te mocujące łączówki lutownicze. Jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził i zawsze ktoś znajdzie coś co mu się nie podoba. A ja sobie jeszcze raz z przyjemnością popatrzyłem na ceweczki. Mam nadzieje że myszki jeszcze nie wiedzą o ich istnieniu. Pozdrawiam.Tomek Janiszewski pisze: Ale które śrubki masz na myśli? Te które mocują chassis przełącznika do chassis radia? Wolałbyś nie wiedzieć ile razy
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Dwa kolejne zjęcia Syrenki od spodu. Uzupełniłem ją o eliminator p.cz. (wykonany z wykorzystaniem częściowo odwiniętej cewki antenowej fal długich której indukcyjność przy pierwszej przymiarce okazała się za mała). oraz dwie dodatkowe łączówki które pozwoliły zmniejszyć nieco panujący w środku pierdzielnik, także w części m.cz. gdzie zwolniło się kilka kontaktów na łączówce, co pozwoliło na bardziej racjonalny montaż.
- Załączniki
-
- Wzmacniacz m.cz. w zbliżeniu. Z lewej stopień napięciowy z EF22 , z prawej - stopień mocy i detektor z EBL21. W lewym górnym rogu widoczna podstawka lampy prostowniczej AZ1, a na prawo od niej - rezystor drutowy ogólnego minusa a pod nim - podwójny elektrolit filtru. W prawym górnym rogu - kondensator MPHP filtrujący napięcie siatkowe EBL21.
Ostatnio zmieniony pt, 23 listopada 2012, 22:42 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 3125...6249 postów
Trochę mi to przypomina "karoserię" Szmaragda widzianą od spodu w czasach jego świetności. Moje ulubione "Miflexy" i trymerki które wspominam z sentymentem. Widać że włożyłeś w to trochę roboty. Aż za ładnie, trochę kurzu by się przydało. Mam trochę zabytkowego i chętnie się podzielę. 

- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Właśnie znalazłem się na rozdrożu: albo kombinować z wstawieniem nabytego u dziadka na Wolumenie transformatora sieciowego od "Stolicy" co pozwoliłoby użyć nabyty tamże głośnik ze wzbudzeniem, albo postarzyć radio przez zastąpienie poliestrowych Miflexów KSE-011 - żywiczniakami KP-022 (oby tylko doprowadzenia okazały się wystarczająco długie, gdyź w przeciwieństwie do KSE nie są to NOS-y). Niestety żywiczniaki te wytrzymują tylko 400V, a z transformtorem od Stolicy przydałyby się na 630V.TELEWIZOREK52 pisze:Trochę mi to przypomina "karoserię" Szmaragda widzianą od spodu w czasach jego świetności. Moje ulubione "Miflexy" i trymerki które wspominam z sentymentem.
Widać że włożyłeś w to trochę roboty. Aż za ładnie, trochę kurzu by się przydało. Mam trochę zabytkowego i chętnie się podzielę.

-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
No ładnie to rozplanowane, ale czemu na końcówkach elementów nie ma nałożonych koszulek?
Poszukuję 1R5T.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Bo i stosownych szmaciano-fenolowych koszulek nie mam, i nie mam jeszcze pewności czy to juz ostateczny montaż. Moze zdecyduję się wstawić wspomniane żywiczniaki KP-022; KSE-011 to raczej z novalami powinny się kojarzyć. Teraz gdy ogarniam już całość - żaluję że przeciałem ceownik na pól, zamiast pozostawic go ciaglym, dlugim i wąskim. Wówczas elementy byłyby rozmieszczone od lewej do prawej (patrząc od czola) w następującym porządku: EF22, EBL21, II filtr p.cz., EF22, I filtr p.cz., ECH21, przelacznik zakresow, a po prawej jego stronie - lampa AZ1 i transformator sieciowy. Niestety gdy zaczynalem skladać radio przelacznik nie istnial nawet w mglistych zarysach, rozważalem raczej adaptację jakiegoś przelacznika klawiszowego.